Dans-terapie – experiența ParkinsOn Dance

Sursa foto: Comunicat de presa

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România.

Programul pilot a constat într-un atelier de formare în dans terapie pentru profesioniști, ateliere de dans terapie pentru pacienți în București și Azuga și o reprezentație artistică, experiențială, alături de beneficiarii proiectului și adresat publicului larg, „Performing ParkinsOn Dance”.

ParkinsOn Dance a debutat la final de martie, când specialistele Melanie Brierley și Sari Lievonen au susținut un atelier de tehnici de dans-terapie pentru boala Parkinson, adresat persoanelor cu experiență în mișcare și dans sau / și psihoterapie, care doresc să învețe metode de dans terapeutic pentru pacienții cu acest diagnostic.

Sursa foto: Comunicat de presa

Ulterior, coregrafa Irina Marinescu și dans terapeuta și psihoterapeuta experiențială Loredana Larionescu au susținut ateliere de dans contemporan, respectiv tango argentinian cu beneficiarii, atât la București, la Centrul Național al Dansului, dar și la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga.

Pacienții înrolați în program au trecut printr-un proces complex de evaluare, deoarece tipul de dans terapie și intensitatea exercițiilor trebuie să se stabilească în functie de stadiul bolii dar și de comorbiditătile asociate, astfel încât să se limiteze potențialele riscuri, iar beneficiile să fie maxime. Monitorizarea neurologică a pacienților pe parcursul sesiunilor de dans terapie este esențială.

ParkinsOn Dance va continua în perioada septembrie – noiembrie 2023, ca parte a proiectului mai amplu “Practici creativ-expresive pentru neurodiversitate” și va consta în ateliere de dans-terapie (contemporan și tango) la CNDB și o reprezentație participativă realizată în colaborare cu participanții și deschisă publicului larg.

Detalii despre proiect vor fi anunțate în curând pe site.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.