La București se deschide primul spațiu imersiv din România

Sursa foto: Facebook / MINA - Museum of Immersive New Art

MINA, Museum of Immersive New Art, este primul spațiu imersiv din România și se deschide la București. Este cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est, iar muzeul are un ghid special, unul virtual – un avatar cu inteligență artificială.

Vineri, 25 august 2023, MINA (Museum of Immersive New Art) se deschide la București și devine primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.

MINA este un demers inovator, conceput de One Night Gallery și Le Petit si este suma intersecțiilor dintre artă, tehnologii emergente ca mediu de creație, experiențe interactive, educație și dezvoltare de noi competențe digitale, transmit reprezentanții muzeului.

Muzeul MINA se află în clădirea renovată de pe strada George Constantinescu 2-4, înființată în 1970, fiind prima fabrică de calculatoare românești, ICE Felix.

Spațiul are 2.500 de metri pătrați și dispune de mai multe zone dedicate atât celor mici, cât și adulților, care vor fi întâmpinați în muzeu de un ghid virtual, un avatar conversațional care folosește inteligența artificială.

Secțiunile principale vor fi spațiul imersiv cu proiecții 360, MINA Kids, spațiu dedicat instalațiilor educative și interactive pentru copii, o zonă dedicată expozițiilor temporare sau evenimentelor, o zonă de lounge și cafenea.

Cu ocazia deschiderii, MINA va lansa și primele două spectacole imersive: Gustav Klimt. The Immersive Show și Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei.

Primul spectacol este o producție multimedia ce cuprinde 60 dintre lucrările pictorului simbolist, un arc în timp prin „Epoca de Aur”, inspirată de stilul Art Nouveau și simbolurile bizantine.

Se vor regăsi în cadrul show-ului opere expuse în muzee din toată lumea, precum „Doamna cu evantai”, „Sărutul” și „Doamna în Aur”. Spectacolul audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye și producătorul muzical, Alexei Țurcan.

Cel de-al doilea spectacol imersiv expus la MINA, Lumea Subacvatică, este o incursiune educațională în biodiversitatea apei, marcată de conștientizarea modului în care toți putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor.

Proiectul este realizat de studioul Collider Visuals & Pixels Reality și producătorul muzical, Costav Ivanov.

Cele două vor putea fi vizionate începând cu data de 25 august, iar spațiul MINA Kids se va deschide vineri, 1 septembrie.

Mai apoi, organizatorii vor lansa și Laboratorul de Inovație, locul în care comunitatea de artiști și dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii și unde vor fi găzduite rezidențe de creație și noi proiecte și spațiul expozițional de New Media Art.

Muzeul MINA poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 24:00. Biletele se pot cumpăra de pe site-ul oficial minamuseum.com sau direct de la fața locului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.