Ascultă Radio București FM Live

Lumea neștiută a spațiului rural poate fi descoperită la Noaptea Muzeelor la Sate

Articol de bucurestifm, 25 august 2023, 13:15

Prima ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, și propune publicului peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative organizate de entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 35 de județe ale României.

Oana Drăgulinescu, coordOnator de comunicare al proiectului, a fost prezentă în ediția specială de vineri, 25 august 2023, a emisiunii De10xRomânia și a vorbit despre evenimentele care vor avea loc pe 2 august 2023.

„Acest proiect este o premieră europeană și mă bucur că un român s-a gândit la asta, și el este Dragoș Neamu, cel care a format acest superb curent cultural care se numește Noaptea Muzeelor în România. Dragoș Neamu are această viziune europeană și mă bucur că de data aceasta nu copiem un eveniment european, ci îl generăm.

La anul se împlinesc 20 de ani de când peste un million de români ies în stradă și nu cred că ne dăm seama cât de mult s-au apropiat oamenii de lumea muzeală, de această manieră atât de specială de a pune cultura în valoare pe care o întâlnim în muzee și îi doresc Nopții Muzeelor la Sate același parcurs frumos. Noaptea Muzeelor a început acum 19 ani cu cinci muzee, iar noul nostru proiect începe cu 117 obiective în anul de start. Un start foarte bun.

În România există un imens fond cultural rural și românii au de obicei această tendință de a se uita mai degrabă peste gard – ni se pare tot timpul că în alte țări există mai mult, că la alții e mai frumos și ei știu mai bine – dar există foarte multe resurse și la noi în țară, în zona rurală.”

O premieră la nivel european, noua marcă culturală propusă de Rețeaua Națională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neștiută a spațiului rural din România: muzee și colecții muzeale, case memoriale, gospodării țărănești conservate în situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mausolee, hambare și multe alte atracții.

„Înainte de a implementa ideea acestui proiect, m-am împiedicat la propriu de astfel de muzee undeva în zona Sfântu Gheorghe, în zone unde nu te-ai aștepta, unde sunt mii de obiecte în colecții, impresionant curatoriate, extrem de bine puse în valoare, și atunci este o poartă deschisă pentru toți acești oameni care și-au conservat resursele culturale ale locului de obârșie să le pună în valoare. Este o șansă pentru copiii din aceste zone rurale să devină mândri de spațiile din care provin.

Este un mare proiect de culturalizare și alfabetizare culturală a copiilor din zonele rurale, a populațiilor de acolo, și de începere a unui mix de mișcare între urban și rural. De obicei este invers, ruralul vine către urban unde se întâmplă foarte multe lucruri interesante, dar acum eu cred că această Noapte a Muzeelor la Sate va genera o mișcare inversă și de apreciere și de poziționare diferită a valorilor pe care le avem în micile comunități ale României.”, a declarat Oana Drăgulinescu.

Evenimentul este structurat pe modelul Nopții Muzeelor, care este un model de succes, iar informațiile despre programul evenimentelor din 2 septembrie se actualizează permanent pe website-ul Noaptea Muzeelor, în secțiunea https://noapteamuzeelor.org/noaptea-muzeelor-la-sate/participanti/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

Avem județe fruntașe, Brașov, Sălaj, Maramureș, Sibiu, dar sperăm ca data viitoare să avem mai multe obiective din Constanța, Timiș, Cluj, de unde noi așteptam o participare mai largă, dar în acest moment sunt doar unul sau două obiective, dar oricum este o superbă hartă a țării cu obiective extrem de diferite. 

Cel mai interesant mi s-a părut un centru de pompieri, dar avem colecții private și de stat, mori de vânt sau de apă, case bătrânești, centre culturale, foarte multe tipuri de spații care se deschid acum și oameni care au strâns cu foarte multă grijă zeci, sute de obiecte. Cred că vor avea o noapte de sărbătoare în care munca și grija lor pentru tradiție vor fi puse în valoare.”, a povestit Oana Drăgulinescu.

Toate aceste bogății culturale ne definesc și ne-au ajutat să devenim ceea ce suntem astăzi, dar oamenii vor găsi răgaz, în aceste vremuri în care trăim contra cronometru, să își ofere această bucurie?

„Mie mi se pare că oamenii încep să își ofere din ce în ce mai des asemenea bucurii. Noaptea Muzeelor are ceva magic și sper ca partea aceasta de magie să se extindă și asupra surorii mai mici, Noaptea Muzeelor la Sate, și sper să fie același entuziasm, mai ales că de cele mai multe ori luna septembrie este o lună extrem de abundentă în evenimente, dar toate se întâmplă în orașe.

Acest vid cultural cred că va putea fi acoperit de Noaptea Muzeelor la Sate și mai cred că oamenii vor avea posibilitatea să se adapteze la această nouă idee, să nu te duci la oraș pentru un eveniment cultural, ci chiar în comunitatea ta sau dimpotrivă orășeanul să își aducă aminte de copilăria sa din zonele rurale și de locurile pe care le iubeau.

Cred că în România se întâmplă foarte multe lucruri de calibru în zona culturală și cred că acest proiect va fi unul foarte important și sper ca în 10 ani să vorbim despre 700 de obiective înscrise în proiect și este foarte posibil să se întâmple acest lucru.

Mai cred că acest exod al tinerilor către străinătate poate fi oprit și prin astfel de proiecte culturale care să le aducă aminte câte lucruri frumoase și valoroase sunt și în România. Și mai cred că este o ocazie a împărtășirii poveștilor senzaționale din zona rurală, pentru că există această resursă extraordinară de povești, de valori în zona rurală pe care nu le-am explorat atât de mult și care vor începe odată cu acest proiect. Poate astfel autoritățile locale vor aloca fonduri pentru a recupera casele memorial și obiectivele care merită să fie cunoscute.

Personalități celebre au cumpărat case în România și au făcut cunoscute zonele minunate din țara noastră. Nici noi nu știm încă ce valori avem în țară, dar cu acest proiect sperăm să declanșăm o revitalizare și o accelerare a interacțiunii culturale.”, a spus Oana Drăgulinescu.

A fost lansat și un kit pedagogic, pus gratuit la dispoziția participanților interesați în organizarea de programe educative pentru copiii și tinerii din satele și comunele țării. Kit-ul include asistență din partea specialiștilor și un pachet complet, cu fișe de programe educative, instrumente și resurse pentru implementarea lor.

Noaptea Muzeelor la Sate este o adevărată nocturnă muzeală care prezintă în exclusivitate potențialul patrimoniului cultural din spațiul rural românesc.

Emisiunea De10xRomânia este transmisă zilnic, de luni până vineri, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.

Autor: Cristina Ion

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman