Update: Clotilde Armand, urmărită penal
Articol de bucurestifm, 29 august 2023, 11:51
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că primarul Sectorului 1 este urmărită penal pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.
Dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării formulate de către Agenția Națională de Integritate.
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un funcţionar public – Primarul Sectorului 1 Bucureşti – sub aspectul comiterii infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (5 acte materiale), prevăzută de art. 301 alin. (1) Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod Penal.
În ordonanţa procurorilor se menţionează că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că:
1. suspecta a semnat o dispoziţie prin care s-a desemnat manager al proiectului ‘îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie ‘, cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi, ca urmare a acestui act a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităţilor prestate în calitatea de manager de proiect.
2. suspecta a semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3744 Iei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
3. suspecta a semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
4. suspecta a semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3744 lei, pentru timpul lucrat în luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând Totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
5. suspecta a semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
Suspectei i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării formulate de către Agenţia Naţională de Integritate.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o instituţie reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, potrivit comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis, printr-un comunicat de presă, punctul său de vedere:
„Am venit la parchet la solicitarea domnului procuror pentru a lămuri situația de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache. Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, înțeleg că aceasta este procedura. Cum că aș fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupție la Primăria Sectorului 1.
Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârșitul lunii mai: 60 de funcționari publici au participat la cursuri de formare /instruire în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității, a fost creat un registru al riscurilor de corupție la nivelul administrației locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaționale privind managementul riscurilor de corupție și stabilirea măsurilor preventive anticorupție la nivelul Primăriei Sectorului 1 și au fost derulate campanii de conștientizare privind riscul expunerii la faptele de corupție.
Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele administrații locale din România care a obținut certificarea pentru sistemul de management anti-mită. Așa cum am mai spus, am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene și am contestat în instanță raportul ANI. Am încredere în Justiție.”.