Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turism: „Prețurile la cazare în sezonul estival 2024 VOR CREȘTE, dacă intervin modificări fiscale”

Articol de Vicentiu Andrei, 2 septembrie 2023, 10:06

Început de septembrie, dar cu gândul la vacanțe!
A început „Programul Litoralul pentru Toți”, Delta Dunării este fermecătoare și în acest anotimp, iar city break-urile sunt căutate de cei care vor să descopere noi destinații de vacanță.

Dragoș Răducan, președintele FPTR, a fost invitatul lui Răzvan Petre în ediția de colecție a emisiunii #De10xRomania, de vineri, 1 septembrie.
Până până pe 30 septembrie, 68 de unități de cazare de pe litoral au pus la dispoziție cam 5.000 de locuri de cazare pentru turiștii din toată țara, care vor să meargă în această perioadă la mare, cu tarife mult mai mici față de vârful sezonului estival. Prețurile încep de la 35 lei pe noapte la un hotel din Eforie Nord ajungând pe la 200 lei cazare cu all inclusive, la un un hotel din Jupiter. Hotelurile sunt răspândite pe întreg litoralul, în 68 de unități.

În aceea ce privește clasificarea hotelurilor, aceastea sunt de la trei la cinci stele. Dragoș Răducan, președintele FPTR a spus, în De10xRomânia, că tarifele sunt ofertante pentru că mereu se uită că acest program este un program social, care este susținut în integralitate de către patronatele hoteliere de pe litoral. „E singurul program social susținut de mediul de afaceri românesc”.

Răzvan Petre: Care a fost vedeta litoralului anul acesta?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Nu putem vorbi de stațiuni vedetă, vorbim despre litoral în integralitate. Nu a fost un an la fel de bun ca cei 2 ani care au trecut, pentru că turismul este primul sector economic care suferă în condiții de recesiune, iar noi, chiar dacă nu se ne recunoaște la nivel guvernamental, suntem în recesiune. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic. Asta se vede în primul rând în scăderea duratei sejurului pe litoralul românesc. Mai ocupate au fost stațiunile Eforie Sud, Eforie Nord și stațiunile din sudul litoralului, care renasc. Mamaia și a fost prin partea de sud. În partea de Nord unde au fost lărgite plajele, turiștii familiști care sunt predominanți în sezonul de vară, se feresc de această zonă. De, asemenea, apare o nouă stea pe firmamentul stațiunilor stațiunilor de pe litoral, Năvodari.

Răzvan Petre: A început să se dezvolte zona aceea…
Dragoș Răducan: Se dezvoltă, dar se dezvoltă într-un sens pe care noi nu l-am dorit și anume în o aglomerare de blocuri care oferă înăuntru, în bloc, condiții bune, dar ele nu au respectat niște distanțe între blocuri, un confort exterior. În interior sunt de foarte bună calitate, la exterior sunt prea agglomerate.

Răzvan Petre: Îi invitați pe români la Litoralul pentru toți. Ce vor face ei în stațiunile de pe litoral la jumătatea lunii septembrie, în afară de plajă?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Avem Sun Waves între 15 și 19 septembrie, avem festivalul Borșului Lipovenesc în Tulcea, avem Festivalul Peștelui la Constanța. Acum se desfășoară Cupa României la Beach Waterpolo în portul Mangalia și fiecare stațiune încearcă să atragă turiștii cu câte un eveniment. De asemenea, zilnic turiștii pot merge în sudul litoralului la Dino Park, la Parcul de Aventură. Avem și un Aqua Park, funcționează Aqua Parcul din Mamaia. Să sperăm că vor avea timp turiștii și pentru alte activități în afară de plajă. Rugămintea mea pe care o adresez acuma către operatorii de plajă este să nu strângă prea devreme sezlongurile de pe plajă, pentru că anul acesta turiștii români, din cauza lipsei de fonduri, s-au îndreptat spre plajele neamenajate.

Răzvan Petre: Toamna e foarte frumos în Delta Dunării. Unii dintre noi știu asta pentru că și-au făcut un obicei din a merge în lunile septembrie și octombrie acolo. Cât de ofertantă este Delta Dunării din punct de vedere al prețului la cazare în această perioadă?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Delta Dunării nu intră în aceste programe sociale sau speciale. Ea are un regim aparte pentru că nu are foarte multe locuri de cazare comparativ cu litoralul. Din păcate însă, turismul în Delta Dunării a fost afectat de războiul din Ucraina. Mulți turiști s-au ferit să meargă în acea zonă, mai ales că au fost informații în presă că au fost explozii în apropierea graniței. Ea se bazează în continuare pe împătimiții pescuitului și al peisajului de Deltă, care este unic în Europa. Din ce am discutat cu colegii mei pentru Delta Dunării, chiar dacă au fost aceste probleme la frontieră, a fost un an mai bun decât anul trecut. În continuare, accesul în Deltă se face cu bărcile.
Din cauza aceasta, tarifele sunt puțin mai mari decât ar fi într-o locație unde se ajunge cu mașina, dar merită cheltuiala pentru că este o zonă unică. Știu cu foarte multe persoane care n-au ajuns niciodată și îi sfătuiesc măcar o dată să meargă în Deltă, pentru că sigur după aceea vor mai merge.

Răzvan Petre: Cei care ne ascultă acum pe frecvențele Radio Constanța, sunt convins că sunt obișnuiți cu Delta Dunării și cu locurile din împrejurimi, cu satele și comunele tulcene. Localnicii, cei din Tulcea, dar și cei din Constanța știu de când s-au născut de Jurilovca. Jurilovca a devenit cunoscută la nivel național. Ce s-a întâmplat acolo în ultima perioadă de acest nume e pe buzele tuturor?
Dragoș Răducan: Jurilovca nu este o stațiune turistică, este doar o poartă de intrare spre Delta Dunării. Știu că s-au construit foarte multe unități de cazare acolo. (…) Multe comune din țară se dezvoltă în zona turistică, pentru că este o modă care ține de 30 de ani să se dezvolte turismul rural.

Răzvan Petre: Era următorul punct de discuție pentru că până la sezonul de schi, până să vorbim despre munte, până să vorbim despre ce se întâmplă la Brașov și în alte locuri din țară în care se schiază sau locuri pe care oamenii le vizitează pentru frumusețea sezonului rece, putem profita de ceea ce se numește, putem să-i spunem agroturism?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Nu. Agroturismul este o componentă a turismului rural care se desfășoară în unități care au ca scop principal activitatea agricolă. Turismul rural este orice formă de turism care se desfășoară într-o localitate rurală. Agroturismul este o mică parte a turismului rural. Din cauza aceasta noi vorbim despre turism rural care (…) s-a extins în toate zonele din țară, acuma fiind foarte cunoscute și foarte accesate Bucovina, Maramureș, în zona Sibiului, Oltenia de sub munte și zona Vrancea. Din ceea ce știu eu de la colegii mei de la ANTREC sunt peste 12.000 de unități de cazare clasificate ca pensiuni rurale pe site-ul Ministerului Turismului. Oferta este foarte variată și din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, pentru ei a fost un an bun. Singura problemă este că s-a scurtat durata sejurului.

Răzvan Petre: În ceea ce privește turismul rural, recomandați un sejur sau poate fi practicat și turismul ăsta rapid de weekend?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: În general se practică turismul de weekend, dar sunt zone unde turiștii se duc și stau mai multe zile, pentru că în general pensiunile sunt amplasate în zona de deal sau zona de munte, care este un bun refugiu pentru căldurile caniculare din marile orașe. Pentru că nu numai bucureștenii sunt cei care merg la pensiuni, ci turiștii din toată țara, pentru că sunt mult mai accesibile din punct de vedere al distanței și bineînțeles și al tarifelor practicate.

Răzvan Petre: Vorbim acum despre stațiunile balneare din întreaga țară, pentru că nu numai zona litorală are astfel de avantaje. Vara, turismul balnear e recomandat și în prima parte de toamnă. Și dacă legăm asta cu Litoralul pentru Toți, mă gândesc că cei care aleg litoralul pot profita și pentru o cură balneo-climaterică la Mangalia sau la Techirghiol
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Acestea sunt hoteluri și stațiuni care sunt renumite, recunoscute pentru beneficiile pe care le au tratamentele și pe litoral și în restul țării, dar în special pe litoral – Saturn, Mangalia, Neptun, Eforie. Dar așa cum am mai spus, toată vara stațiunile balneare au fost o alternativă pentru litoralul românesc, în special stațiunile care au dezvoltat parcuri acvatice. Și aici pot să dau exemplu cel mai cunoscut din țară, este vorba de Felix. De asemenea, Covasna, Sovata sunt foarte căutate toamna, pentru că stațiunile balneare se află și ele în zone montane sau de deal și se face mai răcoare,
sunt căutate hotelurile care dispun de piscine interioare cu apă încălzită. Acestea au funcționat foarte bine toată vara și vor funcționa în continuare foarte, foarte bine.

Răzvan Petre: Pentru românii care nu au ajuns încă în aceste stațiuni, cât de dezvoltate și cât de mult s-a investit în zonele alea, în ultima perioadă? Care-i gradul de dezvoltare al acestor stațiuni, pentru că știu că la un moment dat s-a vorbit despre unele dintre ele? Nu la modul cel mai laudativ.
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Sunt stațiuni care s-au preocupat și aici e vorba de o colaborare între autoritatea locală și proprietarii de structuri de cazare. Și acolo unde a existat această colaborare, ele s-au dezvoltat. Unde fiecare a tras în altă parte, aceste stațiuni au rămas în urmă. Aici depinde pentru că întotdeauna proprietarii de structuri vor dori să aibă drumuri pavate, curățate, să aibă parcuri, dar acestea cad în sarcina autorității locale, care dacă înțelege că turismul este un factor de dezvoltare locală durabilă, acționează în consecință. Unde nu se înțelege asta, avem stațiuni care se află în paragină. Chiar dacă avem oaze de verdeață și oaze de dezvoltare care sunt structurile de cazare, stațiunea în ansamblu nu este atractivă.

Răzvan Petre: Tragem așa o ușoară concluzie și spunem că avem Litoralul pentru Toți la mare, până la sfârșitul lunii septembrie.
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Ar fi deja 24-25.000 de locuri de cazare au fost deja cumpărate, deci ne așteptăm să fie un succes și anul acesta Litoralul pentru Toți, mai ales că vremea este extraordinar de bună. De mult n-a mai fost atât de cald în luna septembrie.

Răzvan Petre: Pentru cei care aleg sudul litoralului, cum facem accesul acolo după jumătatea lunii septembrie, atunci când Compania de Căi Ferate retrage trenurile Soarelui?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Aici este o problem. De ani de zile întâmpinăm această neînțelegere din partea CFR-ului, care retrage trenurile directe către sudul litoralului. Rămân microbuzele și autocarele care fac legătura cu sudul litoralul. Din păcate, ele nu trec și prin stațiuni. Eu am o vorbă: ca să ajungi la Jupiter durează mai mult timp decât să ajungi în Antalya, pentru că durează drumul cu trenul sau cu mașina până în Mangalia, după care trebuie să iei un microbuz cu care se ajunge la hotelul din stațiunea datorită. Asta este un model de proastă colaborare între autorități ale statului, începând cu CFR-ul, începând cu Autoritatea pentru Transport, cu licențele care se acordă și mediul privat care își dorește, care oferă acest program social, dar care nu este susținut măcar prin a nu fi încurcat de stat, pentru că noi asta ne-am dorit întotdeauna. Dacă nu avem facilități, nu prea avem facilități, măcar să fim lăsați să ne facem treaba ca să nu mai intrăm probleme economice, de instabilitate și nepredictibilitate economică.

Răzvan Petre: Vreau să privim cu optimism către sezonul estival 2024. Anul ăsta am observat că hotelierii au fost foarte atenți la tarifele pe care le-au practicat. În majoritate, tarifele n-au mai explodat la jumătatea lunii august, așa cum eram obișnuiți în anii trecuți. Anul ăsta a existat o oarecare stabilitate în ceea ce privește tarifele practicate pe durata întregului sezon estival. Însă nu știu cât mai pot fi ținute în frâu, la ce să ne așteptăm în 2024?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Vreau să întăresc ceea ce ați spus. Pentru programul Litoralul pentru Toți, în general, hotelurile au practicat aceleași tarife cam de 2-3 ani. Prețurile pe litoral în vârf de sezon nu au crescut față de anul trecut, dar nu cred că se va mai putea menține acest trend de stagnare, pentru că zvonurile sunt că vor fi modificări financiare, fiscale, economice foarte, foarte mari. Din această cauză, tarifele vor apărea probabil târziu, pentru că nimeni nu-și permite să riște să lanseze un tarif fără să știe ce va urma. Mă refer la TVA, mă refer la partea de impozitare și când spun că tarifele au rămas aceleași anul ăsta, chiar dacă TVA-ul la serviciile turistice a crescut de la 5 la 9% și chiar dacă impozitele pe dividende au crescut de la 5 la 8% și nu știm ce va fi anul viitor. Deci, până nu se stabilizează macroeconomic România, nu putem să facem o prognoză pentru anul viitor. Din păcate însă, puterea de cumpărare este în scădere și o nouă majorare de tarife pe litoral sau în țară, la turism, nu va putea fi suportată de români. Asta se va reflecta în renunțarea la turism, pentru că turismul este primul care se taie de pe lista de cumpărături.

Răzvan Petre: Iar dumneavoastră susțineți că o majorare a tarifelor pentru anul viitor este inerentă.
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Dacă intervin modificări fiscale, da. Dacă nu intervin, vor rămâne aceleași tarif. Deci aici nu mai depinde de noi. Este exact ca la benzină. Dacă se măresc accizele, normal că se va mări și prețul la benzină la pompă, dacă nu rămâne același preț.
Răzvan Petre: Spuneați un pic mai devreme că ofertele pentru vara lui 2024, ofertele de cazare pentru vara ce urmează vor apărea la anul destul de târziu.
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Vor apărea anul acesta, dar mai târziu, pentru că este această instabilitate. Până nu apare hotărârea de Guvern care să stipuleze exact ce modificări fiscale vor fi și nu vom putea nici noi să ne facem niște calcule pentru a stabili tarifele de anul viitor în toată țara.

Răzvan Petre: Deci în continuare vom putea cumpăra un sejur la mare sau în oricare loc din țară cu programul Înscrieri Timpurii.
Dragoș Răducan, președinte FPTR: După ce vor aparea programele. Adică foarte clar cred, nu vor apărea tarifele până nu se stabilește care vor fi măsurile fiscale pentru anul viitor. Dacă se întârzie cu această ordonanță, întârziem și noi cu tarifele. Dacă ea apare repede, suntem în program și la începutul – mijlocul lunii octombrie vor apărea primele tarife pentru anul viitor.

Răzvan Petre: Aș vrea să vorbim foarte scurt și despre ce se întâmplă la munte în sezonul care bate la ușă. Și acolo, la mare, s-au menținut tarifele și nici măcar nu au fost modificate în vârf de sezon, dar au fost menținute și cele de anul trecut. La munte, aceeași situație?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Da, poate chiar au scăzut la munte, pentru că a fost cererea mai mică decât anul trecut. Bineînțeles că vor fi, și mă refer acum la Revelion, tarife care vor ține prima pagină, dar acestea sunt la câteva unități de lux, unde este normal. Vor fi și tarife accesibile pentru absolut toți turiștii în perioada vacanței de iarnă.

Răzvan Petre: Deci și muntele e ofertant. Cam când începe sezonul, când putem spune că a început sezonul la munte? La mare știm foarte bine. Oficial, la 1 mai, în mod practic, pe la jumătatea lui iunie se aglomerează litoralul. La munte care-i situația?
Dragoș Răducan, președinte FPTR: Avem luna octombrie, care este o lună în care se organizează simpozioane și conferințe. Unitățile de cazare, în special cele de categorie superioară, vor fi bine, iar sezonul efectiv va începe o dată cu prima zăpadă sau cu prima zi de vacanță.

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 20:21

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1

„Am evitat în timp record o situaţie care putea deveni tragică. Din cauza întreţinerii defectuoase, scutul statuii care îl reprezintă pe...

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1
În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 16:18

În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!

Deși ne aflăm începutul lunii noiembrie, în sectorul 4 deja se montează luminițele de Craciun. Anul acesta, administrația locală și-a propus...

În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!
Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 15:59

Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!

Primaria Sectorului 2, prin Poliția Locală Sector 2, eliberează domeniul public de mașinile abandonate. În acest sens, polițiștii locali...

Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!
Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 15:10

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei vor fi dotate cu defibrilatoare. Anunțul a fost făcut de primarul general, Nicușor Dan, pe...

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 14:27

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate!

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate, a anunțat primarul general al Capitalei, pe pagina sa de Facebook....

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 14:14

Linii cu program prelungit, pentru meciul Rapid – UTA Arad!

Liniile 11, 44, 163 și 178 vor avea program prelungit, astăzi, pentru meciul Rapid – UTA Arad, transmite Asociația de Dezvoltare...

Linii cu program prelungit, pentru meciul Rapid – UTA Arad!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 12:49

Incendiu puternic, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei!

Un incendiu puternic a izbucnit, noaptea trecută, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei. Poliţiştii care au ajuns rapid la faţa locului...

Incendiu puternic, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 11:55

Vremea se răcește semnificativ în București!

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se răcește semnificativ în București. De astăzi, de la prânz, și până luni...

Vremea se răcește semnificativ în București!