Mii de vizitatori prezenţi la Noaptea Muzeelor la Sate, organizată în peste 200 de localităţi din România

Mii de vizitatori au participat la Noaptea Muzeelor la Sate, organizată pe 2 septembrie în peste 200 de localităţi din România, tot atâtea spaţii muzeale şi culturale animând satele şi comunele din 37 de judeţe, cu ocazia primei nocturne muzeale rurale organizată în Europa.

După centralizarea parţială a datelor furnizate de reprezentanţii obiectivelor conectate la noul circuit muzeal s-a înregistrat o prezenţă de mii de vizitatori, cu o medie de 100 pe obiectiv, cu limite minime de 40-45 vizitatori şi maxime de 300-400, potrivit Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Începând cu orele prânzului, până târziu în noapte, publicul a celebrat un patrimoniu cultural fascinant, extrem de divers și plin de culoare.

Pe lângă muzee sătești și case memoriale, ateliere educative și spații dedicate copiilor, publicul a putut vizita surprinzătoare chilii ale zânelor și locuințe ale martirilor, ferme de artă și puncte gastronomice pentru degustare, spații de rezidență artistică și muzee de pânze sau cu vise, șezători, fierării magice, case de boieri venețieni din Țara Făgărașului, mori de apă, mori de hârtie, ansambluri nobiliare, ateliere de olărit, păstrători de cipcă, spații ale memoriei și ale rezistenței anticomuniste și anti-colectivizare, mănăstiri, castele, biserici fortificate fabuloase, drumuri tematice, mausolee și multe alte destinații extraordinare.

„A fost un prilej grozav să onorăm acei oameni entuziaști și necunoscuți, acele organizații pline de suflete și minți creative care încearcă să țină în viață nu numai case și monumente din trecut, ci și memoria noastră istorică și culturală. ” – a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor la Sate este un proiect lansat și coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și co-finanțat de AFC.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.