Federaţia Sanitas a semnat contractul colectiv de muncă pentru sectorul public de sănătate
Articol de arionmihaela, 5 septembrie 2023, 21:34
Federaţia Sanitas din România a semnat Contractul Colectiv de Muncă la nivel de Sector Bugetar Sănătate pentru perioada 2023 – 2025.
Conform unui comunicat al federaţiei, Sanitas este iniţiatoarea şi semnatara, în martie 1992, a primului contract colectiv de muncă din România, aplicabil în sectorul public de Sănătate.
„După negocieri care au durat mai bine de un an, am semnat astăzi un nou contract colectiv de muncă avantajos pentru membrii noştri de sindicat din sectorul public de Sănătate. Drepturile celor pe care îi reprezentăm sunt mai bine protejate şi, ceea ce este foarte important, nu numai că am conservat ceea ce obţinusem în CCM-urile anterioare pentru angajaţi, ci am reuşit să obţinem şi drepturi suplimentare. Sub incidenţa documentului semnat astăzi intră angajaţii din toate instituţiile sanitare aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, precum şi cele aflate în subordinea autorităţilor locale şi a instituţiilor publice cu reţea sanitară proprie. În perioada următoare, ne vom concentra pe negocierile unui CCM la nivel de Asistenţă Socială, negocieri care sunt deja începute”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS.
Acesta a adăugat că, dincolo de faptul că un Contract colectiv de muncă la nivel de sector public de Sănătate apără drepturile angajaţilor, de acum încolo, orice negociere a unui CCM la nivel de unitate sanitară va trebui să aibă ca prevederi minimale tot ceea ce conţine CCM-ul semnat marţi.
„Se respectă astfel principiul conform căruia contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivel superior” , a precizat Bărăscu.
Noutati in actualul CCM in sanatate:
Dreptul angajaților din sănătate la CO suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate și condiții de muncă.
Dreptul angajaților cu mai multe contracte individuale de muncă de a-și lua concediul de odihnă în aceeași perioadă la toate contractele.
Dreptul angajaților care lucrează în ture la pauza de masă de 30 de minute, inclusă în timpul de lucru.
Recunoașterea dreptului la concediul de odihnă neefectuat în anii anteriori din cauza activității desfășurate în interesul instituției.
La calculul indemnizației de concediu de odihnă trebuie să se ia în considerare și indemnizația de hrană, prevedere obligatorie pentru toate unitățile sanitare după înregistrarea prezentului CCM.
Anexa 13 care cuprinde principii, aplicabile viitoarei legi a salarizării, menite să apere drepturile esențiale ale angajaților din sectorul public de sănătate și să garanteze o lege mai echitabilă și predictibilă.
O procedură obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile care va feri angajații de abuzuri.
Noul Contract Colectiv de Muncă îşi va produce efectele odată cu înregistrarea documentului la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
sursa foto: fb federatia sanitas Romania