Foto & Video: Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin deschide portile Deltei

Ansamblul memorialul dedicat marelui campion a fost inaugurat vineri, 8 septembrie, in prima seara a Festivalului Ivan Patzaichin, pe faleza din Tulcea care ii poarta numele.

A fost un adevarat spectacol, cu defilarea celebrelor canotci, cu video-mapping pe cladiri, proiectii cu momentele reprezentative din cariera sportiva si viata lui Ivan Patzaichin si concert pe apa cu formatia Farfarelo & Orchestra “Baladele Deltei”.

In cadrul unei ceremonii impresionante, pline de emotie, Ivona Patzaichin a multumit publicului numeros pentru prezenta si pentru dragostea purtata tatalui sau.

Columna lui Ivan, Metopă, Val Oprit si Inima Asezata, Culegatorul de Apa si Gradina sunt cele cinci lucrari de amploare care deschid poarta catre Delta. Au fost realizate de artisti exceptionali care l-au cunoscut si apreciat nespus pe Ivan Patzaichin: Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Mircea Cantor, Dan Vezetan si Gyárfás Oláh.

Memorialul a fost realizat de Consiliul Judetean Tulcea si Primaria Municipiului Tulcea, in urma initiativei Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23 si in conformitate cu proiectul propus de Gyárfás Oláh, alaturi de curatorul si partenerul lui Ivan, Teodor Frolu.

Pe Columna sunt inscriptionate performantele marelui canoist dar si numele celor 87 de tulceni medaliati in perioada 1956-2023 la Jocurile Olimpice, campionate mondiale si europene de kaiac-canoe seniori.

Sâmbătă, pe lacul Ciuperca s-au desfasurat tradiționalele competiții de vâslit viteză în canotci, competiții pentru Călăuzele Deltei (copii care în anii trecuți și-au construit câte o canotcă în mărime naturală).
Pe Scena mare, Ivona Patzaichin, presedinta Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23 a premiat castistigatorii.

Tulceni si turisti deopotriva, sositi pentru a onora memoria Campionului Romaniei au putut asista la concertele rock’n’row care au avut loc pe aceeasi scena de pe faleză : Vama, Omul cu Șobolani (OCS), Antract, The Schnitzels și VH2, la Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria) și Zagăn.

Sâmbătă a fost „Seara lui Ivan”.
Marii campioni, Toma Simionov si Vasile Dăba, au fost printre cei care au depanat amintiri cu si despre Ivan Patzaichin.
Catalin Carnu, colegul nostru de la Radio Romania Actualitati, a vorbit despre campionul, omul si prietenul sau Ivan.
A fost rememorată si prima performanță notabilă înregistrată de Ivan Patzaichin la nici 18 ani. Tanarul care pana atunci nu plecase niciodata mai departe de Tulcea, ajungea in Mexico City si castiga titlul suprem.
Se intampla in 1968, la JO Mexico cand Ivan castiga la C2 – 1000 m impreuna cu Serghei Covaliov iar anul acesta se împlinesc 55 de ani de la acel prim triumf dintr-o serie ce urma să dureze până în 1984, la JO Los Angeles.

Duminică, de la Memorial, Caravana Apele Unite ale Romaniei a plecat catre Mila 23 -Un convoi de circa 40 de ambarcațiuni cu peste 100 de persoane care au vâslit pana in locul nasterii marelui campion.
„Delta lui Ivan” este tripticul prin care il omagiem pe Ivan si prin care ii continuam munca: Ansamblul memorial din Tulcea, Muzeul Ivan Patzaichin-centru de inovare comunitara din Mila 23,si magicul traseu dintre ele, cel care le uneste ca un gigantic pod de apa” explica membrii Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23, cei care conserva patrimoniul urias lasat de Ivan si ii continua proiectele.

Traseul de circa 55 km pe apa (aproape 30 de mile) parcurs in ambarcatiuni cu vasle este o invitatie la o forma de turism responsabil si un pas in construirea unei intregi infrastructuri de vizitare a Deltei in ambarcatiuni complet prietenoase cu mediul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.