Bucharest Jazz Festival 2023: 4 zile de Jazz Contemporan, peste 100 de muzicieni și experiențe sonore de neuitat pentru mii de bucureșteni
Articol de bucurestifm, 11 septembrie 2023, 16:26
4 zile de concerte live şi jam sessions, peste 100 de muzicieni, masterclass cu artistul nominalizat la Grammy Ben Wendel şi mii de bucureşteni care s-au bucurat de experienţa captivantă a jazzului. Aceasta ar fi, în câteva cuvinte, ediţia 2023 a Bucharest Jazz Festival, care a avut loc între 7 şi 10 septembrie la ARCUB – Hanul Gabroveni şi Combinatul Fondului Plastic.
Bucharest Jazz Festival, un eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, a prezentat, în această ediţie, curatoriată de Ana-Cristina Leonte, o voce importantă a jazzului românesc, cele mai proaspete explorări sonore din sfera jazzului contemporan, de la expresii profund înrădăcinate în tradiţie până la manifestări eclectice în care s-au îmbinat, sub magia improvizaţiei, sunete electronice, neo-soul, funk, hip-hop, rock, afrobeat şi world music. Muzicieni din Finlanda, Venezuela, Marea Britanie, Franţa, Statele Unite ale Americii, Israel, Elveţia, Austria, Ţările de Jos, Coreea de Sud, Germania, Republica Moldova şi, nu în ultimul rând, România au performat în faţa publicului bucureştean şi şi-au prezentat cele mai noi proiecte, de la lansări de albume la noi colaborări muzicale, într-o simfonie captivantă de sunete şi ritmuri.
Meshell Ndegeocello, artista germano-americană premiată cu Grammy, a captivat audienţa cu muzica sa eclectică, sâmbătă, 9 septembrie, prezentând publicului cel mai recent album al său, ‘The Omnichord Real Book’. Combinatul Fondului Plastic a răsunat de armoniile produse de groove-ul ei inconfundabil, iar reprezentaţia sa a cucerit publicul, demonstrând, încă o dată, de ce este considerată una dintre cele mai importante artiste ale scenei muzicale internaţionale.
Nubiyan Twist, noua senzaţie a scenei britanice, a adus în atmosfera relaxată a Combinatului Fondului Plastic ritmurile lor molipsitoare, duminică, 10 septembrie. Cu o energie debordantă şi muzică antrenantă cu influenţe de jazz, hip-hop, afrobeat, latin, soul, reggae, dance şi world music, Nubiyan Twist a ridicat publicul în picioare şi a oferit festivalului o notă aparte. Cei opt muzicieni, instrumentişti şi vocalişti de calibru prezenţi la Bucharest Jazz Festival au invitat publicul să danseze şi să vibreze în armonie cu ritmurile lor diversificate. Cu fiecare notă, au transmis bucurie şi pasiune pentru muzică, într-o prestaţie memorabilă.
Ben Wendel a oferit publicului o experienţă muzicală de excepţie. Cu un cvartet format din muzicieni talentaţi precum Shai Maestro – pian, Orlando Le Fleming – contrabas şi Ofri Nehemya – tobe, Ben Wendel a creat un univers sonor original. Cu un repertoriu variat, Ben Wendel a oferit iubitorilor de jazz o experienţă sonoră irezistibilă marcată de influenţe din sfera post-bop, clasică şi post-rock. Tot în cadrul festivalului, Ben Wendel le-a împărtăşit studenţilor şi muzicienilor de jazz cunoştinţele şi expertiza sa în ceea ce priveşte improvizaţia, compoziţia şi tehnicile de interpretare, tehnici şi strategii pentru a construi solouri captivante şi inovatoare, într-o abordare holistică asupra muzicii, printr-un masterclass găzduit la ARCUB – Hanul Gabroveni.
Publicul a fost martor la o prestaţie muzicală impresionantă susţinută de Tobias Hoffmann, Big Band Radio România şi chitaristul Vilkka Wahl în concertul ‘Conspiracy’, inspirat de cel mai recent album al celebrului compozitor şi dirijor. Cu o abordare artistică originală, concertul Tobias Hoffmann şi Big Band Radio România a fost cu siguranţă unul dintre punctele culminante ale Bucharest Jazz Festival.
TajNic a creat construcţii muzicale spontane ce au îmbinat elemente funk, electronic, clasic şi contemporan, iar Anita Petruescu, câştigătoarea competiţiei New Jazz Players din cadrul Bucharest Jazz Festival 2019, a prezentat compoziţii de pe cel mai recent album al său, o colaborare cu muzicieni din Ţările de Jos. Lukacs Marton Live Set şi Muntet au adus o nouă dimensiune muzicii cu sunete sintetizate şi groove-uri captivante, Norzeatic & Qinta Spartă au oferit un concert exploziv, îmbinând hip-hop, jazz şi muzică electronică, într-o formulă de excepţie, şi soundul eclectic al francezilor de la Gin Tonic Orchestra a fost apreciat în special de publicul tânăr, dovedind, încă o dată, că jazzul, clasic sau contemporan, este accesibil şi atrăgător pentru toate vârstele.
Bucharest Jazz Festival a însemnat şi o celebrare a rădăcinilor muzicale româneşti, o readucere-aminte a bogatei noastre moşteniri muzicale. Mircea Tiberian Quartet, în formula Mircea Tiberian – pian, Nadia Trohin – voce, Chris Dahlgren – contrabas şi Claudio Puntin – clarinet şi clarinet bas, a oferit o experienţă sonoră intimă şi rafinată în pasajul Hanului Gabroveni, cu un spectacol ce a îmbrăţişat jazzul modern şi folclorul românesc mai vechi. Sorin Romanescu Trio a adus o abordare fresh şi mult aşteptată, prezentând publicului unul dintre cei mai mari chitarişti din România într-o nouă lumină. De data aceasta, Sorin Romanescu a apărut şi în calitate de compozitor şi lider de proiect, oferind un spectacol cu o mare varietate de influenţe şi stiluri.
Totodată, pianistul Sebastian Spanache a adus, în atmosfera intimă din pasajul Gabroveni, ritmurile de samba, bossa nova, bolero şi tango, cu melodii ce fac parte de pe noul său album ‘UPAMERCADO’, prezentat în premieră la Bucharest Jazz Festival.
Scena de la Combinatul Fondului Plastic a fost, de asemenea, gazda unor sesiuni intense de improvizaţie muzicală în jam sessions, unde artişti internaţionali şi trupe autohtone au ‘comunicat’ în limbajul universal al muzicii.
Timp de patru zile, sunetele jazzului contemporan au invadat Bucureştiul, iar atmosfera a fost plină de energie, bucurie şi emoţie în pasajul Gabroveni şi la Combinatul Fondului Plastic. De la prestaţia uluitoare a lui Meshell Ndegeocello până la ritmurile molipsitoare ale lui Nubiyan Twist, de la improvizaţiile sofisticate ale lui Ben Wendel până la fuziunile inovatoare ale francezilor de la Gin Tonic Orchestra, festivalul a oferit o gamă variată de experienţe muzicale. Bucharest Jazz Festival a fost şi rămâne un punct de referinţă în calendarul cultural al oraşului şi aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim cu voi şi mai multă muzică în următoarele ediţii. Ne vedem la Bucharest Jazz Festival #2024!