VIDEO: Ana-Maria Cononovici, coordonator BIFF: „Anul acesta aducem o noutate, o selecție de scurtmetraje de autori români”

Astăzi, începe cea de-a XIX-a ediţie a Bucharest International Film Festival (BIFF).
Evenimentul aduce în atenţia publicului o gamă variată de filme structurate în secţiunile: Competiţie, Panorama, Autori români şi Istorie şi Cinema, Vocea tinerilor.
Lungmetrajele incluse în program vor fi proiectate, până pe 22 septembrie, la Sala Mare – ARCUB, Cinema Muzeul Ţăranului, CREART – Grădina cu filme şi Cinema Union.

Ana-Maria Cononovici, coordonatorul de anul acesta al evenimentului și jurnalist la Radio România Internațional, a fost invitata lui Răzvan Petre în ediția de colecție a emisiunii De10xRomânia de vineri, 15 septembrie 2023.

„Stimulăm creația românească, este tradiția festivalului nostru, dar anul acesta aducem o noutate, o selecție de scurtmetraje de autori români, în care aș recomanda filmele <Apalachia> de Roxana Stroe, <Vin îndată> de Cristian Vasilescu, <Eu contez> al Alinei Șerban, <Remote> – Dana Rogoz și <Roz> – Liviu Mărghidan. Avem program tot weekend-ul. Ne propunem ca de la ora 11:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român, să avem un film inedit creat de studenți <Vocea tinerilor – Who Killed Kenya>, în regia lui Nathan Lauer din Olanda, urmat de o masă rotundă la care vor participa acești tineri entuziaști români, olandezi, germani, care vin special în România cu bucuria de a ne împărtăși cum au creat acest film cu un buget foarte mic. Duminică, avem un workshop de actorie de film susținut de actorul Daniel Nuță. De asemenea, în Cinema Union din centrul Bucureștiului se va desfășura competiția BIFF, pentru care am invitat anul acesta un juriu internațional. (…) Așadar, vă așteptăm în Cinema Union, Cinema CREART, Grădina cu Filme, ARCUB, cu filme deosebite pe parcursul a 8 zile pe care le dorim incendiare în Capitală”.

Ca în fiecare an, juriul BIFF va fi alcătuit din personalităţi marcante ale lumii cinematografiei: Gunnar Bergdahl (preşedintele juriului), Iulia Rugină (regizoare şi scenaristă), Catrinel Dănăiaţă (regizoare şi scenaristă), Shaima Issaa (critic de film) şi Dejan Petrovic (critic de film).
„Avem proiecții, cam câte două pe seară, aproape în fiecare dintre sălile menționate. (…) Căutați filmele care au sesiuni de întrebări și răspunsuri, pentru că avem moderatori și invitați entuziaști. Și în această privință recomand în seara de sâmbătă, de exemplu, un film echivalent cu o experiență de viață, filmul președintelui juriului, domnul Gunnar Bergdahl. Este vorba despre <Ludmila̕ s Voice – Vocea Ludmilei>. Tragedia unei femei supraviețuitoare a dezastrului de la Cernobîl. Nu este, desigur, un film vesel, nu poate să fie. Noi încă încercăm să o aducem și pe Ludmila din Ucraina alături de noi, dar, cum am spus, este un film egal cu o experiență de viață”.

Gala de închidere a celei de a XIX-a ediţii va avea loc pe 22 septembrie, de la ora 19:30, la Cinema Muzeul Ţăranului, când va fi proiectată pelicula „La Bete”, regia Bertrand Bonello, cu Lea Seydoux, George MacKay şi Guslagie Malanda în rolurile principale. Filmul a avut premiera internaţională la Festivalul de la Veneţia 2023.

Bucharest International Film Festival este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Emisiunea De10xRomânia este transmisă zilnic, de la 10:00 la 11:00, de luni până vineri, pe frecvențele Radio România Regional.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.