Datoriile Termoenergetica, motiv de discuții aprinse în Consiliul General al Primăriei Capitalei!

arhiva

Pierderile financiare înregistrate de către Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) din cauza întârzierilor în ceea ce privește aprobarea majorării tarifului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice generează dispute aprinse în cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CGMB de astăzi se află un proiect care propune acoperirea din bugetul local a unei pierderi financiare de 406 milioane de lei, rezultată din decalajele de aprobare a tarifelor companiei, în vederea corelării cu majorările de preţuri din piaţă.
Pierderile s-au acumulat în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2023.
Proiectul, a fost dezbătut, anterior, în Comisia pentru utilităţi publice şi salubritate, a primit aviz nefavorabil, întrunind 3 voturi „pentru”, 4 abţineri şi 1 împotrivă.

Maria Mitran, director economic la Termoenergetica, a replicat că „există cadrul legal” privind alocarea banilor pentru acoperirea acestor pierderi.

Ea a precizat totodată că astfel de întârzieri nu se înregistrează în localităţile în care o singură companie gestionează atât producerea, cât şi distribuţia agentului termic.

„Există ordonanţa de guvern 36, care chiar acest lucru îl precizează. Inclusiv în contractul de delegare există un capitol în care se menţionează că UAT-ul poate aloca aceste pierderi induse de prestarea serviciului. (…) Compania are pierderi în fiecare an. În situaţia asta, compania va avea mari dificultăţi financiare. Anul acesta este primul an în care, la semestru, avem o pierdere financiară mult mai mică faţă de anul precedent. Anul precedent, la 30 iunie, pierderea financiară era de 181 de milioane. Anul acesta, a fost undeva la 41 de milioane”, a spus ea.

Consilierul municipal liberal Adrian Moraru și-a exprimat nemulțumirea față de evoluția situației din termoficarea bucureșteană. De trei ani, nu s-a schimbat nimic, consideră liberalul care este și membru din partea CGMB în Adunarea Generală a Asociaților (AGA) de la CMTEB.

„USR-ul are coordonarea pe zona de termie. Intervenția mea dorea doar să vă atragă atenția că eram în postura să vi se prezinte și să ni se prezinte o situație glorioasă, în care, în termie lucrurile au început să se îndrepte, când, de fapt, ele continuă declinul.
De trei ani de zile, nu s-a întâmplat nimic. Doar facem, ca și administrațiile dinainte, să plătim pierderile din ce în ce mai nări.
Nu s-a mișcat absolut nimic. Menținem aceeași filosofie, să ne facem că schimbăm țevi.
Primarul am văzut că a avut o postare în care a prezentat țevile schimbate în metri nu în kilometri. În condițiile în care noi avem aproape, sunt 900 și ceva de kilometri de conductă primară”, a declarat Adrian Moraru, în plenul CGMB.

La rândul său, liderul grupului PSD din CGMB, avocatul Aurelian Bădulescu consideră că vina pentru situația financiară a CMTEB aparține celor care au coordonat compania bucureșteană de termoficare, în ultimii trei ani.

„(…) Cu termică e la USR, dar, mă rog, eu știam că e în altă parte…
Dar, uitați, având în vedere că au arătat cât de bine s-au priceput – și ăsta este adevărul, acuma avem pierderi, despre asta votăm, lăsați rapoartele.
Noi, astăzi, votăm, de fapt, ce?! O radiografie a unei instituții care nu este deloc așa cum ar trebui să fie și cum ați promis că va fi.
Deci, vă propun așa, colegi de la PNL, să-i trimitem pe ăștia micii de la USR acasă și să începem să conducem, poate mai bine decât ei. Că, dacă asta au putut dânșii să facă, nu credeți că ar fi cazul să îi rugăm frumos să ne lase și pe noi să avem în vedere poate alți parametri și să ne ducem la bun sfârșit obiectivele”, a cerut Aurelian Bădulescu.

Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi pentru, ale majorității USR – PNL – PMP din CGMB, 20 de abțineri și 2 voturi împotrivă

Pe de altă parte, Ioana Stoica consilierul municipal PSD și liderul Sindicatului Profesional Termoenergetica Ioana Stoica, consideră că ANRE nu este singurul vinovat pentru Situaţii financiară creată la CMTEB.

De vină sunt și Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica Bucureşti Ilfov, precum şi Primăria Capitalei, consideră Ioana Stoica.

„Sunt mai mulţi (vinovaţi, n.r.). Începând cu ADI, care niciodată nu a vrut să lucreze pentru această unitate şi pentru ce a fost înfiinţată. Eu nu zic că ANRE a fost prompt şi a dat a doua zi. Dar nicidecum la ANRE nu a durat un an şi ceva de zile. E şi Primăria, pentru că nu fac AGA, care să voteze ce este de votat. Contractul de delegare are foarte multe lacune şi nu se pun toţi la masă ca să îl regleze odată pentru totdeauna. Serviciul de termoficare este pentru populaţie. Nu pentru profit, nu pentru altceva. Atâta timp cât nu se pun toţi la masă, ca să rezolve problema pierderilor şi a finanţării acestui serviciu, niciodată nu va fi nimic”, explicat consilierul Municipal și lider al sindicaliștilor de la CMTEB, Ioana Stoica, în ședința Comisiei de utilități publice și salubritate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.