Râul Dâmbovița prinde viață în weekendul 23-24 septembrie la „Dâmboviţa Delivery”

Foto: Nod Makerspace/ facebook

Dâmboviţa Delivery 2023, evenimentul manifest organizat de Nod Makerspace şi Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 în weekendul 23-24 septembrie în Bucureşti, va revitaliza segmentul de râu şi parte din Splaiul Unirii în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu.

Locuitorii oraşului Bucureşti şi turiştii vor avea prilejul să se bucure de un spectacol al naturii prin culoare, muzică şi activităţi pentru toate gusturile şi vârstele.

Reconectarea cu apa şi natura

Într-o eră în care tehnologia acaparează şi ne îndepărtează de natură, evenimentul manifest Dâmboviţa Delivery 2023 ne invită să ne re-conectăm cu apa.

În cadrul proiectului „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmboviţa Delivery 2023” va fi lansat ansamblul de mobilier stradal „Dâmboviţa Apă Dulce” – soluţia propusă pentru a avea un râu cu apă curată. Acesta va fi alcătuit din info-point şi cişmea publică, loc de odihnă şi un mecanism-prototip de colectare deşeuri ne-biodegradabile din apă.

Pe lângă avantajele practice de păstrare a apei curate, prototipul propus are un potenţial major de a creşte gradul de conştientizare a publicului cu privire la problema managementului deşeurilor pe apă şi în jurul ei.

Vineri, 22 septembrie, la Nod Makerspace, va avea loc conferinţa de presă cu cele două teme de larg interes pentru locuitorii şi vizitatorii Bucureştiului: stadiul proiectului de revitalizare coerentă a râului Dâmboviţa, iniţiat de Grupul de Lucru G-DAM, şi administrarea deşeurilor pe apă, cu obiectivul de a capacita diferitele instituţii cu atribuţii privind Dâmboviţa pentru a adopta proceduri eficiente de colectare deşeuri de pe apă, pe baza unei soluţii inovative şi extrem de concretă, propusă de experţi din industriile creative din grupul Nod Makerspace. Conferinţa va favoriza dezbateri privind asumarea, îmbunătăţirea şi replicarea de soluţii de prevenire a producerii deşeurilor pe apă şi pe uscat.

Pe 23 şi 24 septembrie, participanţii la eveniment au ocazia să descopere râul Dâmboviţa dintr-o perspectivă nouă, prin plimbări pe apă cu canotcile PATZAIKIN, iar iubitorii de sporturi pe apă vor putea să se bucure în siguranţă de o diversitate de activităţi nautice, de la caiac la paddleboard, într-un cadru urban reconectat la natură, prin redefinirea relaţiei vizitatorilor festivalului cu apa care străbate oraşul.

Arte vizuale

Comunitatea de artişti Ilustromania şi-a propus ca în acest an să susţină Dâmboviţa Delivery şi să integreze un număr mare de artişti locali care să contribuie la misiunea evenimentului manifest prin desfăşurarea de ateliere de creaţie pe tematica de apă, sustenabilitate, ecologie. Câteva dintre cele prezente se concentrează pe: colaje, lucru manual, string art, desen şi pictură, benzi desenate etc. Prin intervenţiile şi activităţile desfăşurate de artişti locali, fiecare zonă a evenimentului va deveni parte dintr-un adevărat spectacol vizual: Podul Abatorului va fi transformat într-un spaţiu reper, atractiv şi colorat. Cuva râului va fi animată cu picturi ale animalelor autohtone, precum un omagiu închinat biodiversităţii regiunii.

Clădirea Industriei Bumbacului va servi ca pânză pentru un mural impresionant, care va conecta prin ilustraţie ecologia şi arta, două valori cheie aflate la fundamentul evenimentului. Vizitatorii vor putea să exploreze murale, graffiti, caligrafie, stickere, paste-ups, mici instalaţii de street art din cadrul Bucharest Sticker Fest şi vor putea participa la ateliere de design botanic, de string art, de reciclare şi să înveţe cum îşi pot crea propriile accesorii.

Spectacole live

Două scene vor găzdui sesiuni cu selecţii muzicale oferite de DJ locali, creând atmosfera perfectă pentru dans şi distracţie. Iubitorii de teatru vor avea parte de reprezentaţii cu actori talentaţi, iar galeriile şi expoziţiile de artă din cadrul evenimentului manifest vor oferi un spaţiu de contemplare şi apreciere ale artelor vizuale contemporane.

Sport şi wellness

Pentru cei ce îşi doresc să înceapă ziua cu energie şi revitalizare, yoga matinală pe râu oferă o combinaţie ideală de mişcare şi relaxare în inima oraşului. Zona dedicată sporturilor urbane va atrage atât practicanţi, cât şi spectatori, iar sesiunile de dans în aer liber vor aduce ritm şi culoare evenimentului.

Zone tematice

Spaţiile dedicate celor mici vor propune jocuri educative şi ateliere creative, în timp ce târgul DezNod va oferi şansa participanţilor să redea viaţa unor obiecte vestimentare de colecţie. Pentru gurmanzi, foodcourt-ul va satisface cele mai diverse gusturi culinare, de dulce la mâncare internaţională şi băuturi alese.

Proiecte comunitare

Dâmboviţa Delivery 2023 nu este doar un eveniment de divertisment ci şi unul care încurajează implicarea comunitară, sustenabilitatea şi dezvoltarea durabilă.

Unul dintre proiectele conexe principale este crearea unei instalaţii artistice colaborative din beţe, care va simboliza unitatea şi creativitatea comunităţii.

Plantarea de copaci pe malurile râului va oferi nu numai un peisaj mai verde, dar şi o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare, iar ansamblul de mobilier stradal „Dâmboviţa Apă Dulce” va îmbia la odihnă şi răcorire la cişmeaua de apă curată în cadrul evenimentului.

Duminică începând cu ora 8, Dana Dembinski- Medeleanu este invitata Michaelei Platon la dialogurile Răsfăţului, pentru o oră de povestiri, amintiri şi discuţii ..

Marți, 19 septembrie, începând cu ora 09.30, Tamina Lolev Co-Fondator Nod Markerspace ne povesteste mai multe despre eveniment în matinalului Bucuresti FM.

Mai multe informaţii despre eveniment gasiti AICI

Evenimentul reprezintă o iniţiativă care vizează transformarea râului Dâmboviţa şi a spaţiilor adiacente într-un spaţiu public vibrant, al comunităţilor. Prin această acţiune, se doreşte crearea unei legături mai strânse între bucureşteni şi râul lor, valorificând potenţialul acestuia ca zonă de recreere, sport, cultură şi socializare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.