VIDEO: De Ziua Mondială a Turismului, vă recomandăm cea mai tare destinație: Art Safari Stars Edition
Articol de bucurestifm, 27 septembrie 2023, 14:06
Ioana Ciocan: ”Vei afla ce se întâmpla noaptea acum 100 de ani, ce se întâmplă acum și de ce activitățile nocturne ne-au fost transformate în decursul istoriei de îmblânzirea luminii.”
Astazi de Ziua Mondiala a Turismului am povestit in matinalul Bucuresti FM, despre cele mai faine țări și despre locurile pe care ne dorim să le vizităm, chiar și despre România ca destinație turistică. Părerile și impresiile au fost diferite, la fel și gusturile și preferințele ascultătorilor. Am găsit însă destinația urbană ideală pentru amatorii de artă și frumos, una care pune România pe harta turismului cultural: Art Safari.
Noua ediție are loc în perioada 29 septembrie-14 ianuarie, la Palatul Dacia-România. Ioana Ciocan, CEO ArtSafari, ne-a spus ce surprize ne-a pregătit.
Noua ediție vine cu o provocare pentru echipa muzeului. „Cea mai mare provocare a ArtSafarii de până acum a fost colaborarea cu celebrul Cor Madrigal. Am zis trebuie să sărbătorim Madrigalul pentru că împlinește 60 de ani.”
„Momentul în care a fost prezentat tot conceptul a fost foarte clar pentru toată lumea că da, este o expoziție despre istoria Madrigalului, dar în primul rând, este o expoziție care apasă pe toate butoanele.”
„Foarte multe lucruri interactive, extrem de interactive, de la ochelari VR pe care îi folosești și tu, devii un dirijor, până la lucruri care se pot întâmpla bebelușilor.”
La ArtSafari există și o zonă dedicată femeilor însărcinate. „Madrigal for babies, care mie mi se pare un concept foarte interesant, este dezvoltat cu specialiști în domeniu. Este o cameră de foarte mari dimensiuni, perfect liniștită, unde există niște dispozitive care se folosesc pe burticile viitoarelor mămici, ca bebelușii care încă nu s-au născut, să asculte fel de fel de lucrări muzicale.”
Una dintre expozițiile care intră la capitolul artă este orașul nocturn. „Este o expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Curator este Adrian Majuru, care vine cu o temă foarte interesantă: ce se întâmplă noaptea?”
„Vei afla ce se întâmpla noaptea acum 100 de ani, ce se întâmplă acum și de ce activitățile nocturne ne-au fost transformate în decursul istoriei de îmblânzirea luminii. Noi puteam să facem anumite activități când aprindeam o lumânare și puteam să stăm cu această lumină mică doar o perioadă foarte scurtă de timp. Am ajuns și în ziua de astăzi la LED și avem lumină practic 24 de ore din 24.”
Noaptea, se întâmplă și lucruri rele. „Deci e un pic de speriat, mai ales dacă erai pe o străduță lăturalnică din Bucureștiul de acum 100 de ani. Te puteai aștepta la o crimă sau la un aruncat de vitriol pe față pentru că avem și un astfel de exemplu. Deci este și cu bune, și cu rele. E într-adevăr o expoziție despre avatarurile orașului nocturn.”
Există și o zonă de timp liber, unde vei găsi fotografii și afișe de la Teatru de Revistă „Constantin Tănase”. „O să vedem toate acele machiaje interesante și costume în fotografii de mari dimensiuni, bineînțeles alb-negru de la începutul secolului trecut. Avem și aici sunet și imagini de arhivă de la Centrul Național al Filmului din București.”
Dacă îți plac gențile, ai ce să vezi la muzeu. „Sunt atât de multe genți expuse în ArtSafari încât nici nu știu de unde să încep. Sunt 300 de genți faimoase, o mică parte din colecția Muzeului Regal „Victoria and Albert” din Londra.”
„În decursul sutelor de ani de existență a tot strâns lucruri, iar în arhiva lor să știți că nu găsim doar genți faimoase. Găsim și afișele pentru președinție, imediat după Revoluție, afișele electorale din România. În momentul în care se întâmplă ceva interesant într-o țară, se asigură că strâng și arhivează lucruri cu valoare documentară, istorică, emoțională.”
ArtSafari încearcă să îi apropie pe toți de artă, indiferent de cât de des au fost la muzeu. „Unul dintre scopurile noastre este să apropiem arta de oameni. Și ce pot să garantez este că dacă n-ați fost niciodată într-un muzeu. Eu zic să veniți la ArtSafari pentru că veți găsi foarte multe povești. Veți găsi ghizii noștri care de fiecare dată sunt pregătiți să răspundă tuturor întrebărilor. Răspundem până și la întrebarea: Păi, asta-i artă?! E o linie, pot să fac și eu.”
Dacă vrei să parcugi tot muzeul, Ioana Ciocan te sfătuiește să îți iei în calcul mai mult timp de petrecut la ArtSafari. „Trebuie să-ți acorzi niște timp pentru că în fiecare cameră trebuie să faci ceva. Adică nu ești un simplu spectator. Stai jos, desenezi, atingi, te uiți, îți pui ochelarii, dirijezi, asculți. Sunt multe lucruri și multe activități pe care le poți face. Peste tot sunt texte explicative în așa fel încât să nu ai niciun fel de întrebare.”
„Să nu uităm de tururile de noapte pe care ArtSafari le face în fiecare vineri și în fiecare sâmbătă. Este foarte important să rezervăm locul dinainte.”
Copiilor li se pregătește un program educațional special. „Dacă avem copii, nepoți sau vecini gălăgioși, să îi trimitem la programul nostru educațional ArtSafari Kinder, care oferă o multitudine de cursuri, inclusiv abonamente pe o perioadă lungă de timp.”
„Cei mici care vin în ArtSafari la programul nostru educațional, beneficiază înainte de un tur ghidat prin expoziție și li se explică arta pe înțelesul copiilor.”
Nu uita! De pe 29 septembrie, ArtSafari te așteaptă să vezi noua ediție, noi așteptăm să dai un play interviului de mai sus pentru a afla de ce nu trebuie să ratezi o vizită la acest muzeu.