Astăzi începe BukFeszt 2 @ODEON

A doua ediție a Festivalului Teatrelor Maghiare, BukFeszt, începe astăzi la Teatrul Odeon.

Evenimentul este o inițiativă a Asociaţiei Uniunii Teatrelor Maghiare MASZIN, în colaborare cu UNITER. Teatrele membre ale Asociaţiei – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, Teatrul Szigligeti din Oradea, Trupa Harag György a Teatrului de Nord din Satu Mare, Teatrul Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc şi Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc – organizează, împreună, o serie de evenimente teatrale ce au loc în perioada 27 septembrie – 02 octombrie 2023 la București.

BukFeszt își propune să ofere un program cultural diversificat, cu valori estetice ridicate, pentru comunitatea consistentă de etnie maghiară din capitală. În cele cinci zile ale festivalului, organizatorii vor prezenta șapte spectacole importante din repertoriul lor. Între regizorii spectacolelor se numără Andrei Șerban, Gianina Cărbunariu, Anca Bradu, Erwin Șimșensohn, Györfi Csaba, Visky Andrej, Zakariás Zalán.

Un alt scop important al organizatorilor este promovarea teatrelor membre, conectarea mai intensă a instituțiilor lor la rețeaua teatrală națională, prezentarea unor spectacole interesante din repertoriu, spectacole la care, din cauza distanței geografice n-au putut să ajungă mulți critici de teatru, astfel munca acestor teatre minoritare, de multe ori izolate, pierde mult în ceea ce privește prezența pe harta culturală a României.

Pentru publicul bucureștean spectacolele vor fi prezentate cu supratitrare în limba română.

Festivalul se deschide cu spectacolul ”EXiT” de Matei Vișniec,  în regia lui  Zakariás Zalán, realizat cu actorii Teatrului „Tomcsa Sándor”, din Odorheiu Secuiesc, prezentat la Sala Studio, de la ora 18:00

De la ora 20:00, la Sala Majestic, se va juca spectacolul  ”Caravaggio”, text și regie Visky András, producție a Teatrului  Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Timișoara.

Joi, 28 septembrie, tot Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc va prezenta la Sala Majestic, de la ora  19:00,  ”Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello, în regia  Ancpi Bradu.

Teatrul Szigligeti – Ansamblul Nagyvárad, Oradea prezintă, vineri, de la ora 18:00, la  Sala Studio, ”Le Schmürz” de Boris Vian, regia Györfi Csaba.

Tot pe  29 septembrie poate fi văzut spectacolul Gianinei Cărbunariu ”Magyarosaurus Dacus”, realizat cu trupa Teatrul Szigligeti, Oradea, de la ora 20:00, la  Sala Majestic.

Sâmbătă, 30 septembrie, vine la București spectacolul ”Scripcarul pe acoperiș” de Sheldon Harnick, Jerry Bock, Joseph Stein, regizat de Erwin Șimșensohn, la Teatrul „Csíki Játékszín”, Miercurea Ciuc. Reprezentația are loc la Sala Majestic, începând cu ora 19:00.

Festivalul se încheie luni, 2 octombrie, cu ”My fair lady”de Frederick Loewe,  Alan Jay Lerner, în regia lui  Andrei Șerban, producție a Teatrului de Nord Satu Mare, Trupa „Harag György”, ce se va juca, de la ora 19:00, la Sala Majestic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.