VIDEO: „Și eu pot fi campion” – un proiect Kayak Champions pentru incluziune socială
Articol de Monica Liche, 28 septembrie 2023, 16:57
„Și eu pot fi campion”, proiectul adresat persoanelor cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale din București, Ploiești, Pitești, Giurgiu, Buzău, Fetești, este construit în jurul a 3 piloni: antrenamente fizice de caiac și barcă dragon, educație pentru un stil de viață sănătos și socializare. Am vorbit #InComunitate despre implementarea și efectele acestui proiect cu Raluca Mihailă – Kayac Champions, Elena Constantin – Asociația Terapii pentru Dezvoltarea Potențialului Uman și David Constantin, un adolescent cu sindrom Down.
„Pentru proiectul acesta am luat anumite orașe, cât mai apropiate de București, dar proiectul este deschis oricărei persoane care dorește să ni se alăture. Lucrăm atât cu asociații, cât și cu persoane individuale. Încercăm să primim pe oricine care este deschis să încerce o activitate nouă. Avem până acum aproape 100 de tineri care au participat la antrenamente. Antrenamentele se întâmplă în fiecare săptămână, dar nu avem neapărat un program regulat într-o anumită zi, într-o anumită oră, pentru că avem foarte multe lucruri cu care trebuie să jonglăm.” – Raluca Mihăilă, Kayak Champions
David Constantin este un tânăr de 17 ani, care visează ca într-o zi să trăiască în Franța și să aibă cel puțin un Mastiff Tibetan. David are sindrom Down, dar arată lumii că este un adolescent ca oricare altul. Ba chiar mai bun, dacă ținem cont de câte sporturi face.
„Fac foarte multe sporturi, ciclism, caiac, înot, baschet, ski, patinez și mă dau cu rolele, fac toate sporturile, efectiv”.
Dorința de a-și ajuta fiul, venit în această lume cu sindromul Down, de a îi oferi un drum cu șanse egale cu ale celorlalți copii, a determinat-o pe Elena Constantin să pună bazele Asociației Terapii pentru Dezvoltarea Potențialului Uman. Aici s-au născut proiectele care se adresează atât tinerilor cu sindrom Down, cât și părinților acestora.Nu lipsesc nici voluntarii, iar sora geamănă a lui David, face lobby pentru incluziune socială și le vorbește tinerilor despre ce însemnă dizabilitatea.” Avem și ateliere de viață independentă pentru tineri”, spune Elena Constantin.
„Am înființat-o în anul 2021, deci nu suntem foarte bătrâni, ca să spun așa. Dedicăm timp și activități persoanelor cu dizabilități și fără dizabilități. Avem proiecte care sunt adresabile copiilor, tinerilor cu sindrom Down, în special, dar și familiilor acestora. Conceptul de „prietenii lui David” și „prietena lui David” a venit din nevoia de a strânge și de a aduce lângă noi oameni care să ne susțină, care să ne înțeleagă care să petreacă timp cu noi. Avem și voluntari. David are o soră geamănă care e foarte implicată în tot ceea ce înseamnă activitățile de integrare a persoanelor cu dizabilități. Ea le vorbește tinerilor despre ceea ce înseamnă dizabilitate și incluziune. Ne place să facem sport, facem tabere pentru copii, mergem iarna la schi și ne place. Mergem cu cortul vara. Avem ateliere de viață independentă pentru tineri, în care învață să-și gestioneze banii, să-și facă cumpărăturile.”
„Și eu pot fi campion” este unul dintre multele proiecte pe care cei de la Kayak Champions le desfășoară pentru a susține dreptul la incluziune socială. „Avem și alte programe pentru persoane vulnerabile”, spune Raluca Mihăila.
„Primim pe toată lumea, important este, ca atunci când vin, să fie însoțiți ca să putem face comunicarea mai ușoară. Oricum, noi avem o echipă specializată, avem și psihologi și tot felul de persoane care ne ajută să interacționăm, dar e bine ca să vină însoțiți de un adult, măcar prima dată, dar avem și tineri care vin singuri și abia așteaptă. Le oferim tot echipamentul, atât barca dragon, cât și caiacele, echipamentul de vâslit, vestele de salvare, sau un echipament adaptat vremii de afară.
Când se va termina acest proiect, avem și alte programe pentru persoane vulnerabile, defavorizate, deci oricând, oricine dorește să încerce aceste sporturi, este binevenit, fie că, nu știu, este o persoană cu dizabilități fizice sau persoane care nu văd, care nu aud sau orice fel de persoane vulnerabile.”
David este un adolescent cu un talent deosebit pentru sport. Lumea lui este frumoasă, definită de spiritul sportiv, iar în sufletul lui mare poți vedea și iubirea pe care le-o poartă celor doi câni, ariciului și papagalului lui.
„Am doi câini, un arici și un papagal. Unul dintre căței este labrador. Eu îmi doresc un Mastif Tibetan maro, de fapt opt.”
Proiecte pentru persoanele cu dizabilități există, sunt puse în practică, poartă cu ele mesajul incluziunii sociale și atrag atenția asupra unui adevăr simplu: și ei sunt ca noi, visează, iubesc și au aceleași nevoi.
„Avem și 20 de tineri voluntari, cu care am mers în 5 drumeții montane și am avut antrenamente de tir cu arcul și o competiție. Intenționăm să mai căutăm finanțare pentru alte proiecte. Acum urmează să vedem dacă reușim să depunem un proiect, în care avem implicați tineri cu sindrom Down și, de asemenea, voluntari. Încercăm și ideea de împrietenire a tinerilor sau pe cea de incluziune și încercăm să ducem vestea că persoanele cu dizabilități sunt asemeni oricărei alte persoane. Au abilități și au nevoie de prieteni, de înțelegere. Aceleași nevoi ca noi toți ceilalți.”, spune Elena Constantin, Asociația Terapii pentru Dezvoltarea Potențialului Uman.
„Ei ne demonstrează că pot fi mai mult decât campioni, în fiecare zi.”, a mai adăugat Raluca Mihăilă – Kayac Champions.