Începe campania de sterilizare şi microcipare a câinilor cu stăpân din Sectorul 6

Începând de miercuri, 4 octombrie, şi până la finalul acestui an, locuitorii Sectorului 6 au ocazia să-şi sterilizeze şi să-şi microcipeze gratuit animalul de companie, printr-o campanie a Primăriei Sectorului 6, pentru care au fost alocaţi un milion de lei. Banii vor asigura transportul, procedurile medicale, tratamentul postoperator şi înregistrările în RECS pentru aproximativ 1.600 de patrupede.

Calendarul sterilizărilor şi microcipărilor

Miercuri, 4 octombrie, echipa de medici veterinari va merge pe teren, pentru a identifica patrupedele din gospodării şi a face primele microcipări (pe loc, în gospodărie). De săptămâna viitoare se vor face, în paralel, şi sterilizări (într-un cabinet mobil).

Până la finalul anului, se vor face exclusiv sterilizări, microcipări, înregistrări în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Ce trebuie să ştie stăpânii de căţei

– Sterilizarea, microciparea şi înregistrarea în RECS sunt obligatorii prin lege. Ele sunt benefice atât pentru sănătatea şi siguranţa căţelului, cât şi pentru proprietar, dacă vrea să nu rişte amenzi (cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei).

– Absolut totul este gratuit, inclusiv transportul şi tratamentul postoperator.

– Este nevoie de programare pentru aceste servicii, la numărul de telefon: 0760 257 402. Cum bugetul alocat este limitat, proprietarii căţeilor sunt sfătuiţi să se grăbească. Se merge pe principiul „primul venit, primul servit”.

Detalii despre sterilizare

– Se face la un cabinet mobil, aflat în fiecare zi într-o zonă din sector.

– Masculii se pot steriliza începând cu vârsta de 6 luni, iar femelele de la 8-10 luni. Această procedură medicală se poate face şi e utilă până la 7-8 ani, dacă vorbim de un câine de talie mare, respectiv până la 12-14 ani, la un câine de talie mică.

– Operaţia este simplă, se face sub anestezie totală, durează maximum 20 de minute şi nu este dureroasă. Se folosesc ace atraumatice şi fire resorbabile.

– Cu 24 de ore ÎNAINTE de operaţie, câinele nu trebuie să mănânce nimic. Poate doar să bea apă. Apoi, DUPĂ operaţie, până a doua zi, nu trebuie să mănânce, nici să bea apă. Se urmează un tratament cu antibiotice şi antiinflamatoare.

– Un câine sterilizat poate să se îngraşe mai repede, astfel că trebuie să aibă o dietă un pic mai redusă.

– Avantajele sterilizării: reduce tendinţa câinilor de a fugi de acasă, îi face mai liniştiţi, mai calmi, previne perioadele de năpârlire din cauze hormonale, previne apariţia unor boli grave, atât la femelă, cât şi la mascul.

Detalii despre microcipare

– Nu e deloc dureroasă, se face fără anestezie, chiar la domiciliu, şi durează câteva secunde. Animalul simte doar o mică înţepătură, ca la injecţie;

– Căţelul poate fi găsit mai uşor, în cazul în care se pierde;

– Cip-ul, de dimensiunea unui bob de orez, conţine date importante despre câine (nume, vârstă, istoric medical, datele de identificare ale stăpânului);

– După implantare, medicul veterinar introduce datele din cip în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.