VIDEO: Cove despre presiunea spectacolelor de teatru pentru copii – „Dacă noi îi oferim copilului o experiență nefericită, acel copil va fi ratat ca spectator viitor pentru teatru”

Festivalul de Teatru pentru Copii revine cu o nouă ediție după o pauză de cinci ani. „Ne bucurăm, pe de-o parte că am ajuns la cea de-a 15-a ediție, pe de altă parte că am reușit să facem această a 15-a ediție”, a declarat la București FM Gabriel Coveșeanu, directorul TIC.

”Din diferite motive nu am mai reușit să facem acest festival din anul 2018. Atunci a fost ediția a 14-a. Au fost motive diferite, de la constrângeri financiare până la pandemie. Anul acesta, slavă Domnului, am reușit și am zis că e păcat să nu le oferim micilor noștri spectatori ocazia de a vedea dincolo de spectacolele teatrului nostru, ale teatrelor bucureștene sau ale teatrelor din țară.”

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii, organizat de Teatrul Ion Creangă, are loc în perioada 7-14 octombrie.

„Mult mai important decât atât este accesul la ceea ce se întâmplă în teatrele de copii din Europa. Avem invitați din Italia, Spania, Finlanda, Belgia, companii teatrale care nu doar lucrează în zona teatrului pentru copii, nu doar produc spectacole pentru copii, ci le și experimentează, sunt interesați de evoluția acestui tip de spectacol.”

Spectacolele de teatru sunt adaptate pentru noile generații. „Știm cu toții, copilul anului 2023 nu mai are nicio legătură cu acel copil al anului 1980 sau copiii anilor 2000. Noi trebuie să ne raportăm cu spectacolele noastre, la copilul de astăzi. Tema festivalului este una extrem de interesantă și vorbim despre elemente multimedia în spectacolele de teatru. Pentru că este o realitate. Aproape orice copil are acces la un dispozitiv.”

Oamenii trebuie atrași de lumea artelor teatrale încă de mici.
”Spectatorul nostru de astăzi este spectatorul de mâine, al teatrelor mari, pentru oameni mari. Atunci, dacă noi îi oferim copilului o experiență nefericită, acel copil va fi ratat ca spectator viitor pentru teatru. Atunci când va fi să meargă la teatru la 20 de ani va spune: lasă-mă, domnule, nu mă interesează.”

Secretul teatrului este că niciun spectacol nu seamănă cu un altul. „Astăzi este un spectacol, mâine este altul, pentru că este altă energie, e alt public, e alt schimb de energie între public și actorii de pe scenă. Dacă reușești să descoperi frumusețea acelei emoții, acelei bucurii pe care ți-o transmite spectacolul de teatru, actul artistic în sine, atunci spectatorul, că este copil sau adult, este câștigat.”

Înainte de toate, teatrul are un rol educativ în viețile copiilor.
„Teatrul de copii este o formă care îmbină divertismentul cu educația, pentru că spectacolele asta trebuie să le ofere copiilor. Un fel de ghid. Ce faci în anumite situații, personajul se confruntă cu anumite situații, tu trăiești acele situații prin intermediul lui și afli despre valorile fundamentale ale vieții, ce înseamnă bunătatea, mărinimia, generozitatea.”

Gabriel Coveșeanu este încântat de echipa pe care a reușit să o îndrume și alături de care toate proiectele prind contur. „Mă bucur de faptul că am reușit să construiesc la Teatrul Ion Creangă o echipă extrem de puternică, frumoasă, cu putere de muncă. Oameni care petrec foarte mult timp în teatru, încercând să găsească cele mai bune variante pentru spectatorii noștri. Site-ul ați văzut cât de bine arată. Este rodul muncii unei echipe fantastice.”

Invitatul de astăzi va prezenta și un nou reality show despre care ne-a spus mai multe: „La noul reality show de pe Prima TV, Cursa iubirii, mă puteți vedea în fiecare sâmbătă. O să fie de la ora 20:00 și eu zic că o să vedeți acolo lucruri extrem de interesante. Vorbim de o competiție în care intră 12 cupluri și ei aleargă în această cursă pentru a câștiga marele premiu. Vorbim de un premiu important în bani, sunt 15.000 euro, plus o vacanță într-o destinație.”

„În fiecare episod, cumva un cuplu este eliminat și, atenție, este eliminat de către ceilalți din competiție. Adică lucrurile devin din ce în ce mai intense și interesante pe parcurs.”

Cuplurile încep să întâmpine probleme în timpul competiției. „Pe parcursul acestei luni de zile, de la zi la zi le era mai greu. Tensiunile erau din ce în ce mai mari.”

De ce? Lipsa comunicării ar putea fi una dintre probleme. „Cea mai des întâlnită problemă între cupluri cred că e o chestie de comunicare, indiferent de faptul că vorbim de cupluri care aveau, vechime de 10-14 ani de căsătorie sau de cupluri la început de drum care aveau câteva luni. La toți se simțea cumva faptul că nu comunicau suficient de profund. A vorbi nu înseamnă întotdeauna și a comunica.”

Nimeni nu știe cine a câștigat competiția pentru că decizia stă în mâinile telespectatorilor. „Adevăratul câștigător va fi decis de către public, în decembrie o să fie finala. Vom avea o ediție în direct. Se va face o medie între rezultatele obținute la proba respectivă și ce votează publicul și atunci vom afla câștigătorul. Adică la momentul acesta nu știe nimeni câștigătorul pentru că până la urmă publicul decide.”

Mai multe despre Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii și despre emisiunea pe care o prezintă invitatul din matinalul de pe 98,3 găsești în interviul de mai sus. Dă-i un play și vezi ce a mai povestit Cove!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.