VIDEO – Diana Miron, psiholog: „Cea mai bună tactică este să înțelegi că toți suntem la fel. Celălalt, nesimțitul care ți-a luat fața, e și el un om.”
Articol de bucurestifm, 3 octombrie 2023, 13:45
În această dimineață te-am întrebat ce faci când ești blocat în trafic și am hotărât împreună că traficul nu este deloc plăcut. Noi am vrut să aflăm ce putem face pentru a ne bucura mai mult de viață la volan, iar Diana Miron, psiholog, a venit cu răspunsurile pe care ni le doream.
Invitata ne-a spus ce am putea face pentru a reduce din stresul resimțit la volan din cauza „colegilor de trafic”. „Să ne gândim că ar fi job-ul nostru și că trebuie să ne păstrăm calmul și răbdarea, bunul simț și empatia; așa cum ar trebui să o facem și la muncă, așa cum ar trebui să o facem și acasă.”
„Cea mai bună tactică este să înțelegi că toți suntem la fel. E o activare a empatiei. Celălalt, nesimțitul care ți-a luat fața, e și el un om. Poate chiar e un obraznic, dar poate că e doar un om care n-a fost atent, așa cum n-ai fost nici tu atent de atât de multe ori. Dacă ne raportăm la ceilalți ca la niște colegi de trafic, poate că devenim mai toleranți.”
Amenda poate ajuta la civilizarea populației. „Trebuie să fie aplicată sancțiunea aceasta în mod constant. Asupra tuturor, fără excepții, de câte ori se întâmplă. Într-un an, în doi, în 20, în 200 creează o societate care chiar dacă de frică, a devenit civilizată. Sigur că nu-i doar frica, cea care a civilizat societatea, dar da, cred în amendă.”
Oameni sunt diferiți și, odată cu ei, evident și personalitățile care crează diferențe și pe șosea. „Diferențele dintre noi atunci când reacționăm la trafic țin foarte mult și de tipul de personalitate. Nu exclusiv, pentru că asta ar însemna că toate persoanele colerice sunt isterice în trafic sau toți flegmaticii sunt cei mai gentlemeni în condus. Ține și de modul în care oamenii își înțeleg viața.”
În general, persoanele se simt mai puternice la volan. „Când intri în mașină, ai senzația că ești rege și asta generează un anumit sentiment de putere, de control și nevoia să nu vină un rege mai mare peste tine.”
„Fiecare simte că e rege. Și acum, în funcție de ce regat conduci, ai și alte așteptări. Dacă tu conduci un Ford Fiesta, ai un regat mai mic, dacă ai un Porsche Cayenne, ai un regat mai mare. Atunci regele mai mare se supără, se isterizează, se răzbună, se frustrează dacă un rege mai mic îi taie calea.”
Mașina poate fi echivalentă cu reușita, în concepțiile unor indivizi. „Sunt oameni pentru care mașina este simbolul reușitei, este măsura masculinității. Poate este măsura feminității, în sensul reușitei: ia să vă arăt vouă, bărbaților. Simt nevoia să exprime, să prezinte, să se asigure că sunt văzuți, că sunt înțeleși, că sunt valorizați. E despre nevoia lor.”
Autovehiculul pe care îl conduci poate deveni o armă cât timp este în mâinile cui nu trebuie. „Poate deveni o armă în funcție de frustrarea pe care individul o are. Dacă ești în control relativ, pe trăirile tale, pe ce simți în clipa aia, chiar pe nervii tăi, ea nu este o armă, este un instrument, un vehicul, un vector de transport.”
Diferențele dintre femei și bărbați la volan țin de modul în care suntem structurați genetic. „Orientarea spațială, modul în care precepem volumele ține de hormonul masculin, testosteron. Fetele care au mai puțin testosteron pentru că da, și noi avem o părticică de testosteron, cum și voi aveți părticele de-ale noastre, sunt mai puțin orientate. Sunt fetele care pe care nu le încape banda când ele conduc o mașinuță lată de un metru.”
Anxietatea pe care o provoacă urcatul la volan te poate ține în loc. „Evaluările pe care le facem noi în credința, nu mi-e teamă sau mi-e frică, sunt doar temerile noastre. Ar putea să ne priveze de șansa de a ne simți bine la volan, de a scăpa de o frustrare, de a scăpa de un complex, pentru că poate deveni un complex.”
„Măcar vezi o școală de șoferi, să-ți spună un instructor, care să sperăm că este o persoană calificată, dacă ești sau nu ești acolo.”
Pe scurt, ține de noi cum alegem să ne trăim viața. „Traficul înseamnă timpul nostru. Așa cum avem timpul de muncă, de odihnă, de familie, de distracție. Avem și timpul de transport care face parte din viața noastră. Ne batem joc de el consumându-l isterici, disperați, frustrați, și răzbunători. E despre noi cum alegem să petrecem acest timp.”
Ascult-o și tu pe Diana Miron pentru a afla cum poți scăpa de nervi, anxietate sau ce mai simți tu rău la volan. Trebuie doar să îi dai un play videoclipului de mai sus. Îți promit că nu vei regreta!