VIDEO: Iulian Postelnicu despre filmul „Libertate” – „Filmul, în felul în care îl percep eu, este despre confuzie, frică și despre urmările ei.”

Libertate” – un film care te trece prin toate stările încă de la primele imagini. Trebuie să reții doar atât: Sibiu, decembrie 1989. Din 6 octombrie, apare în cinematografe, iar invitatul din matinalul de astăzi este actorul Iulian Postelnicu care a interpretat rolul Locotenentului-Colonel Dragoman.

Iulian Postelnicu ne-a spus cum vede el noul film în care apare: „Filmul, în felul în care îl percep eu, este despre confuzie, frică și despre urmările ei. Cred că este un film important despre ce s-a întâmplat atunci.”

„Este un film foarte activ, foarte viu. Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai bune moduri de a povesti istoria. În tipul acesta de film se trage de la început până la sfârșit. Ești întotdeauna cu sufletul la gură, nu știi cine și cum o să reacționeze în toată situația asta riscantă.”

Sursa foto: Cornel Munteanu

Actorul a explicat de ce sunt puține filme despre Revoluție: „Când vine vorba despre de ce nu se fac filme despre Revoluție, ai nevoie de documentare intensă. Doi, producția propriu-zisă e foarte grea, foarte scumpă. Nu poți să faci într-un apartament Revoluția sau o poți face, dar te rezumi la foarte puțin.”

„Numai actorii bărbați au fost 110 sau 111, aproape toți din România. A jucat figurație, foarte multă, costume, armament, soldații. Sunt și actori tineri, oameni care au pregătire din punctul de vedere al actoriei.”

Întotdeauna mai ai ceva nou de învățat: „Un domn de la armată a făcut instrucții în fiecare dimineață, înainte de a se da motor, acțiune. Oamenii, jumătate de oră – o oră, făceau instrucție pentru a mima foarte bine gestul unui militar.

Până ca noul lungmetraj să prindă contur, a fost nevoie de multe documente citite: „Tudor Giurgiu (regizorul) s-a documentat, a avut mult material. Și eu m-am documentat pentru ce am făcut, cu ajutorul lui Tudor. Am primit de la Tudor niște rapoarte pe care Dragomir le-a făcut după 89.”

„Îl joc în film pe locotenent-colonelul Aurel Dragomir, care era, în vremea respectivă, șeful garnizoanei și al școlii militare din Sibiu. Este persoana care practic a ordonat arestarea unui număr de oameni.”

Sursa foto: Cornel Munteanu

Iulian Postelnicu nu este doar actor, scrie și scenarii. Ne-a declarat în matinal despre ce îi place să scrie: „Sunt subiecte care țin cumva de mine, legate de motivația oamenilor sau de un sentiment al nedreptății. Lucrurile astea cumva mă mișcă pe mine, personal. Apoi, când vine vorba de alimentar, de o activitate pe care o fac ca să trăiesc, e altfel și aici.”

„Am scris și scriu comedie, iar criteriul e să râd eu prima dată, să mă amuze pe mine, că dacă nu mă amuză pe mine n-o să pot să conving pe nimeni să râdă.”

Dem Rădulescu a fost mentorul invitatului din această dimineață și ne-a spus cum l-a perceput ca om: „Dacă ar fi să am un copil care să facă teatru, să-și dorească să facă actorie, mi-aș dori să aibă un pedagog ca el, imens, extrem de cult, extrem de limpede în ce spune și cum spune, foarte relaxat la cursuri. Râdeam de dimineață până seara.”

„Țin minte senzația, emoția asta, bucuria asta pe care o simțeam când eram la cursuri la el și faptul că de acolo plecai cu mintea limpede.”

Sursa foto: Cornel Munteanu

Chiar dacă premiera noului film este vinerea aceasta, Iulian deja ne-a asigurat că îl vom vedea într-un serial anul viitor: „Am încheiat filmări, este vorba despre un serial. Abia acum începe vacanța pentru mine și pentru colegii cu care am filmat. Este un serial care o să fie, cred că la anul, în primăvară, pe ProTV. Serial de comedie, polițist.””

„Nu, nu stau degeaba. Sunt și într-o zonă de independență instituțională, adică nu sunt angajat. Cumva sunt obligat să-mi caut din timp lucrurile.”

Începutul este anevoios pentru cei mai mulți dintre oameni: „Nu doar dacă vrei, poți. Este greu. Trebuie să ai și foarte mult noroc. Ține de voință, ține și de condiții. În cazul meu, până să mă descurc, au trecut foarte mulți ani în care am stat degeaba. Este un cumul de factori. Nu e cazul să descurajez pe nimeni, însă nu este chiar ușor. Pe lângă talent e și muncă.”

Iulian ne-a povestit despre film, rol, ce se întâmplă pe platoul de filmare, dar și cum este viață de actor. Dacă vrei să cunoști și tu mai multe despre toate acestea trebuie doar să dai un play videoclipului de mai sus!

Autor: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.