Lizoanca – proiect antropologic, profil ficțional

Sursa foto: https://mnlr.ro/

Au început pregătirile pentru expoziția Lizoanca, un experiment artistic și un manifest existențial, generat de o carte ficțională.

Victor Oancea, artist-fotograf, a mărturisit că unul dintre romanele care l-au marcat este Lizoanca la 11 ani de Doina Ruști. În vara aceasta, el a călătorit simbolic la Satu Nou, unde se petrecere acțiunea romanului, și a realizat o serie de fotografii prin care reface traseul antropologic al personajului de ficțiune.

Sunt atitudini epice, ipostaze existențiale care introduc în atmosfera ficțiunii, realizate cu concursul fotomodelului Alexandra Ungureanu.

Expoziția este completată de un film semnat de Cristi Panaitescu, de obiecte care compun universul romanului, de fragmente din audiobook-ul înregistrat de Studiourile Voxa, dar și de numeroase surprize, care întregesc universul romanesc.

Expoziția este organizată de Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu editura Litera.

Sursa foto: https://mnlr.ro/

Vernisajul va avea loc pe 12 octombrie, ora 19:00.

Romanul Lizoanca la 11 ani a apărut în anul 2009. A fost recompensat cu Premiul Academiei Române și s-a tradus în 7 limbi.

Recenta ediție a apărut la ed. Litera, în seria de autor, 2023, cu un bogat aparat critic și cu o prefață semnată de Pompilia Chifu.

Lizoanca, un copil independent și ursuz, devenit peste noapte inamicul public principal, răscolește secretele unei mici comunități. Vârsta de 11 ani devine o matrice epică.

Fiecare personaj are o poveste legată de această vârstă. Pe măsură ce conflictul evoluează, ies la iveală secrete vechi și sordide, traume legate dramatic de prezentul povestirii, părți ale unei istorii pe care Lizoanca o ilustrează.

Povestea pornește de la cazul real al unui copil, acuzat că a îmbolnăvit un sat întreg.

„O carte intensă, şocantă şi insolită. O prozatoare înzestrată cu vână epică şi forţă interioară”, a spus Paul Cernat.

Doina Ruști, prozatoare pe care Norman Manea o consideră de „mare talent”, iar Nicolae Breban „de primă mărime în literatura de azi”, a scris 10 romane și peste 150 de povestiri.

Este autoarea trilogiei fanariote, compuse din romanele Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), dar mai ales a romanelor cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Logodnica (2017), Omulețul roșu (2010)  ș.a

Cel mai recent roman al său este Paturi oculte, urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022) și Depravatul din Gorgani (2023).

Scrierile sale au fost recompensate cu premii importante, printre care se numără și Premiul Academiei Române (2009), iar peste 40 de titluri din opera sa au fost traduse în 15 limbi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.