Cum și de ce să aducem muzeul la școală?
Articol de bucurestifm, 6 octombrie 2023, 16:00
Asociația Da’DeCe, Casa Corpului Didactic a Municipiului București și Muzeul Municipiului București organizează o serie de trei mese rotunde online care vor avea loc pe 9, 12 și 17 octombrie 2023, de la ora 15:30, desfășurate în cadrul proiectului „Da’ de ce să aduc muzeul la școală”.
Întâlnirea directă a copiilor cu patrimoniul reprezintă o experiență esențială pentru dezvoltarea lor. Contactul direct cu istoria, cultura și arta nu doar îmbogățește cunoștințele lor, dar le oferă o perspectivă mai profundă și autentică asupra acestor aspecte ale vieții noastre. Este un proces prin care copiii nu doar învață, ci și simt, experimentează și se conectează la moștenirea culturală a societății lor.
În acest sens, evenimentele organizate au ca temă valorificarea patrimoniului muzeal în activitatea didactică a profesorilor din învățământul primar și formarea acestora în domeniul educației muzeale și a educației prin și pentru patrimoniu. Cele trei propuneri de dialog au la bază experiențe concrete care își au sursa în interacțiunea directă între muzeu și școală.
Mesele rotunde se adresează atât profesorilor din învățământul primar, cât și educatorilor muzeali, managerilor și mediatorilor culturali, dar și altor specialiști din muzee și din domeniul educației culturale. Doritorii se pot înscrie la oricare dintre aceste mese rotunde prin intermediul următorului formular Google, pentru a primi apoi link-ul de participare: https://forms.gle/6XTkCDRr7hHBkMxM8.
Program
1. Cum aducem muzeul în sala de clasă – 9 octombrie 2023, ora 15:30
Prima masă rotundă se adresează cadrelor didactice și specialiștilor din muzee care doresc să dezvolte programe de educație muzeală pentru elevii din clasele primare. Invitații speciali, Monica Bumbes și Iulia Iordan – educatori muzeali la Asociația Da’DeCe – vor împărtăși din experiența lor și vor discuta despre modul în care au implementat în practică cunoștințele dobândite în cadrul programului de formare „Valorificarea Patrimoniului Muzeal în Activitatea Didactică” (VPMAD). Acest eveniment va promova și Colecția de resurse din Padlet, o sursă valoroasă de materiale pentru educația muzeală, accesibilă tuturor celor interesați.
2. Formarea continuă a cadrelor didactice: nevoi și provocări – 12 octombrie 2023, ora 15:30
A doua masă rotundă se concentrează pe formarea continuă a cadrelor didactice și va explora nevoile și provocările cu care acestea se confruntă în procesul de învățare prin cultură și patrimoniu. Participanții vor discuta despre programul de formare VPMAD și vor prezenta concluziile formatorilor și feedback-ul profesorilor care au participat. Invitați speciali precum Cristina Toma, Gabriela Bărbulescu și Oana Moșoiu vor aduce perspective noi asupra formării continue a cadrelor didactice.
3. Ce înseamnă, de fapt, „acces limitat la cultură”? – 17 octombrie 2023, ora 15:30
Ultima masă rotundă va aborda tema accesului limitat la cultură și se va adresa profesorilor din școli cu resurse limitate și educatorilor muzeali. Participanții vor dezbate conceptul de „acces limitat la cultură” și vor explora soluțiile prin care muzeele pot sprijini cadrele didactice în lărgirea accesului la cultură pentru elevii din comunitățile defavorizate. Invitații speciali vor include reprezentanți ai muzeelor cu programe de educație în școli, precum Museum Bus de la Muzeul Județean Buzău, și reprezentanți ai AFCN, care vor prezenta proiectele cu impact semnificativ în comunitățile lor.
Această serie de trei mese rotunde marchează încheierea proiectului „Da’ de ce să aduc muzeul la școală”. În prima etapă, o echipă multidisciplinară a realizat o cercetare pe bază de focus grup în rândul profesorilor din învățământul primar, cu scopul de a înțelege cum se raportează aceștia la muzee ca resursă educațională.
În a doua etapă a proiectului, în perioada noiembrie – decembrie 2022, au avut loc o serie de 4 ateliere demonstrative de educație muzeală, desfășurate în două dintre muzeele din subordinea MMB, dar și într-o școală dintr-o comunitate cu acces limitat la cultură, care au servit ca punct de pornire pentru realizarea unui suport de curs interactiv pentru programul de formare „Valorificarea patrimoniului muzeal în activitatea didactică”.
În perioada mai – iulie 2023, în cadrul proiectului a fost organizat programul de formare „Valorificarea patrimoniului muzeal în activitatea didactică”, adresat profesorilor din învățământul primar din școli din București și județul Ilfov și avizat de Ministerul Educației prin intermediul Casei Corpului Didactic a Municipiului București. La acest program au participat 54 de cadre didactice.