Teatrul Municipal Bacovia sărbătorește 75 de existență

Teatrul Municipal Bacovia sărbătorește, în aceste zile, 75 de ani de activitate a instituției.

Pe 9 octombrie 1948, la ora 19.30, a bătut gongul pentru premiera piesei „Alarma”, prima reprezentație pe scena Teatrului de Stat Bacău, cum se numea la acea vreme.

Ulterior, a primit titulatura TEATRUL DRAMATIC BACOVIA, apoi TEATRUL MUNICIPAL BACOVIA, nume pe care îl are și astăzi.

Pe această scenă au urcat peste 300 de actori. Unii au rămas fideli acestui teatru, întreaga lor carieră, alții l-au părăsit pentru mirajul Capitalei. Au jucat aici și Elvira Godeanu, Radu Beligan, Florin Piersic, George Motoi.

Au montat regizori de renume, au fost jucate texte importante, au debutat artiști care au devenit repere ale teatrului românesc, au fost lansați dramaturgi.

Este un teatru recunoscut și pentru festivalul său anual, dedicat recitalului actoricesc și pieselor într-un act, Bacău Fest Monodrame.

În prezent, din ce în ce mai mulți creatori sunt interesați să lucreze pe scena acestei instituții și totodată, actorii băcăuani se regăsesc și pe afișe ale teatrelor bucureștene sau pe genericul unor filme sau seriale TV.

În cele trei zile de aniversare, vor fi prezentate cele  mai recente premiere din repertoriu.

Pe 6 octombrie, de la ora 18.00, are loc deschiderea evenimentului „75 de ani de teatru băcăuan”, iar de la ora 19.00, este programat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol, regia Slava Sambriș.

Pe 7 octombrie, tot de la ora 19.00, este programat spectacolul „O poveste super fericită (despre cum e să fii super trist)” de Jon Brittain, regizat de Horia Suru. În ultima zi, pe 8 octombrie, de la aceeași oră, se joacă spectacolul „Uzina artiștilor” de Matei Lucaci Grunberg și Sever Bârzan, în regia lui Matei Lucaci Grunberg.

Spațiul Cafe du Théâtre va găzdui o expoziție inedită ce va aduce în prim-plan bogata istorie artistică a teatrului. O colecție de costume autentice, fotografii de scenă și afișe din arhiva teatrului, toate vor oferi publicului o călătorie în universul spectacolelor realizate aici, de-a lungul anilor.

Un teatru cu o istorie bogată care a avut și are o contribuție semnificativă la patrimoniul cultural al Bacăului, dar și la cel național.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.