VIDEO: Cum să gătești broccoli fără să dai greș și multe alte sfaturi pentru o viață mai ușoară în bucătărie, de la Elena Matei, bucătar chef
Articol de bucurestifm, 16 octombrie 2023, 12:51
Astăzi a fost despre mâncare în „Bună dimineața,București!”. Rețete noi, informații inedite din lumea gastronomiei și sfaturi pentru coșul de cumpărături… pe toate le-am aflat de la Elena Matei, bucătar chef.
Elena Matei ne-a răspuns la întrebarea zilei și ne-a spus ce nu lipsește niciodată din coșul ei de cumpărături: „De obicei, când merg la cumpărături, încerc să îmi fac o listă cu produsele pe care vreau să le cumpăr. Oarecum, am o viziune despre ce aș vrea să gătesc pe săptămâna respectivă și încerc să nu cumpăr compulsiv, adică să nu iau tot ce văd la raft pentru că mă atrage.”
„În principiu, în coșul meu de cumpărături se află în proporție de 70% să zic numai fructe și legume. Încerc să-mi mențin un stil de viață sănătos, încerc să evit semi-preparatele, sosurile deja ambalate. Consum carne mai rar, dar am nevoie și de asta în dieta mea. Cel mai mult încerc să gătesc eu.”
Invitata din această dimineață este familiară cu televiziunea pentru că a participat la mai multe reality show-uri: „Într-adevăr, emisiunile la care am participat mi-au schimbat viața și m-au ajutat să cresc. Din punct de vedere profesional, nu mă simt ca o vedetă. Încă nu consider că am ajuns la punctul acela. Cred, totuși, că sunt o persoană cunoscută. Faptul că mi-am făcut treaba destul de bine la emisiunile respective i-a ținut pe oameni aproape de mine și m-au încurajat în tot ceea ce am vrut să fac pe viitor.”
Elena a reușit să își împlinească un vis: „Mi-am dorit foarte mult să am un loc al meu în care să gătesc și să-i bucur pe oameni cu preparatele mele. Am ales o altă ramură, am ales să fac dulciuri și împreună cu iubitul meu am deschis un laborator de cofetărie în Ploiești.”
„A fost foarte greu și este foarte greu în continuare, dar cred că faptul că am participat la aceste emisiuni m-a ajutat foarte mult să cresc acest business. Oamenii au văzut că de la o vârstă destul de fragedă am încercat să fac ceva, au fost acolo pentru mine și m-au susținut.”
Prima dragoste a Elenei au fost dulciurile: „Când m-am apucat de gătit, am început să gătesc dulciuri și după mâncare. Am lucrat și într-un restaurant în care am făcut doar mâncare. Ideea e că mi se pare că la prăjituri totul este mai curat, mai calculat și nu mai miroase a prăjeală.”
„Mi se pare că e mai greu să formezi o echipă care să-ți imite gustul tău. Așa, la cofetărie e rețeta, sunt gramajele. N-ai cum să greșești. Greșești doar dacă nu cunoști tehnica sau n-ai cântărit bine, n-ai respectat temperatura.”
Elena Matei are propriile preferințe atunci când pregătește prăjituri: „Eu nu fac prăjituri tradiționale, fac mai multe prăjituri din cofetăria franțuzească, în special choux-urile care sunt foarte recunoscute la noi în laborator. Încerc să folosesc ingrediente cât mai safe, să zic așa, cât mai curate.”
„Nu folosesc mixuri sau lucruri deja cumpărate. Îmi place să fac totul de la zero și prefer să fac o cantitate mai mică, dar de calitate și să știu că atunci când mănânci din acea prăjitură te duce cu gândul la cu totul altceva, să nu să fie comun, ceea ce găsești peste tot.”
Femeilor le este mai greu în bucătărie din cauza forței fizice: „Se spune că femeile nu fac față în bucătărie pentru că sunt foarte multe ore de muncă, foarte multe ore în care stai în picioare, trebuie să cari foarte mult. E destul de greu să cari baxuri, materia primă sau dacă ai de făcut o cantitate mult mai mare de mâncare.”
„Mie mi-e greu, de exemplu, când fac cozonaci, să scot coca. Atunci am nevoie de mâna unui bărbat. Cred că asta ar fi cam singura diferență, dar în rest, ce să zic, eu țin cu femeile.”
Elena Matei ne spune o rețetă de broccoli cu care nu avem cum să dăm greș: „În primul rând, ne punem oala cu apă la fiert și punem sare în ea, iar în momentul în care apa a început să clocotească adăugăm broccoli-ul. Îl lăsăm pentru 3-4 minute, ideea este să nu fie gătit de tot. După îl scoatem într-un bol cu apă și gheață. Facem lucrul acesta să-i facem un șoc termic. După tragem la tigaie cu puțin unt, usturoi, sare, piper și așa facem un broccoli perfect care este puțin crocant, dar și făcut în același timp.”
„Cred că asta este foarte important în momentul în care mâncăm legume, să nu fie foarte făcute pentru că își pierd din proprietăți.”
Pentru Elena, mâncarea românească rămâne cea mai gustoasă: „Mie mi se pare că mâncarea românească este cea mai gustoasă. Aici se găsește cel mai bun gust. Chiar dacă noi preluăm din diferite bucătării, noi tot o facem să fie și mai gustoasă, pentru că noi avem gust.”
Invitata ne oferă câteva sfaturi pentru o viață mai ușoară atunci când ne apucăm de gătit: „Scrieți-vă pe foaie tot ce aveți de făcut în ziua respectivă pentru că, în momentul în care o să intrați în bucătărie și o să vă apucați de toate lucrurile în același timp, n-o să mai știți pe ce să mai puneți mâna. Cred că încă un lucru important este să se asigure că au toate ingredientele înainte de a începe să fac o rețetă”
Elena Matei, ne-a dezvăluit o mulțime de secrete din lumea gastronomiei. Pentru a le afla trebuie doar să dai un play videoclipului de mai sus. Enjoy!
Autor: Cornel Munteanu