Campanie de depistare şi prevenţie a osteoporozei
Articol de arionmihaela, 17 octombrie 2023, 15:50
Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Reumatologie derulează astazi o campanie de depistare a osteoporozei şi de prevenţie, într-un centru comercial din Capitală.
Oamenii care vor ajunge în Mega Mall Bucureşti pot primi informaţii esenţiale despre această patologie şi despre factorii de risc, iar medicii rezidenţi aflaţi la standul de informare realizează o serie de teste pentru depistarea riscului şi oferă recomandări trecătorilor.
„Ne bucurăm să ne putem alătura eforturilor International Osteoporosis Foundation – IOF prin marcarea acestei zile şi în România. Ne propunem să includem sănătatea oaselor şi prevenirea fracturilor pe agenda de sănătate, pentru ca aceasta să fie adusă în atenţia profesioniştilor din domeniul sănătăţii, mass-media, factorilor de decizie, pacienţilor şi mai ales în atenţia publicului larg”, a declarat dr. Cătălina Poiană, coordonatorul Grupului de lucru pentru osteoporoză al Societăţii Române de Endocrinologie.
Conform specialistului, factorii de risc pentru osteoporoză sunt vârsta înaintată, reducerea înălţimii, masa corporală scăzută, anumite boli (cum ar fi artrita reumatoidă), istoric familial, utilizarea pe termen lung de glucocorticoizi şi alte medicamente, fracturi osoase după căderi minore.
„Deşi este o afecţiune foarte întâlnită, în prezent, osteoporoza este subdiagnosticată şi subtratată la scară largă. La nivel mondial, milioane de oameni cu risc crescut de a avea fracturi cauzate de osteoporoză nu sunt conştienţi de boala tăcută ce stă la bază. Costul la nivel uman şi socio-economic este imens, iar impactul grav al fracturilor asupra independenţei pacienţilor este subestimat. Şi în România situaţia este similară, de aceea campaniile de conştientizare, de diagnosticare şi prevenţie sunt extrem de importante”, a spus dr. Cătălina Poiană.
Pentru o bună sănătate a oaselor de-a lungul vieţii sunt recomandate exerciţiile fizice regulate folosind greutatea corporală, consumul de alimente hrănitoare şi sănătoase pentru oase, obţinerea unei cantităţi suficiente de vitamina D, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool.
„Prevenţia osteoporozei, diagnosticul precoce şi îngrijirea adecvată, cu implicarea tuturor specialităţilor medicale necesare, sunt foarte importante. În România nu există centre specializate de tratare a pacienţilor cu osteoporoză şi cu fracturi de fragilitate. În alte ţări, unde aceste centre există, s-au constatat o iniţiere dublă a tratamentelor, o aderenţă mai mare la medicaţie şi o reducere la jumătate a ratelor de refracturare”, a precizat, la rândul său, medicul reumatolog Cătălin Codreanu.
Ziua Mondială de conştientizare a Osteoporozei, marcată în fiecare an în luna octombrie, îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul osteoporozei şi al bolilor musculo-scheletale asociate.