25 de ani de închisoare pentru traficanții care vând droguri minorilor?
Articol de Vicentiu Andrei, 17 octombrie 2023, 20:45
Rareș Hopincă, Prefectul Capitalei, propune modificări legislative prin care să fie înăsprire pedepsele aplicate traficanților de droguri!
Astfel, traficanții care vând droguri minorilor ar putea suferi condamnări de 25 de ani de închisoare, fără posibilitatea de eliberare condiționată, propune prefectul Capitalei:
„Opinia mea personală este că ar trebui să lansăm o dezbatere publică cu privire la pedepsele traficanților de droguri, mai ales a celor care vând droguri minorilor.
Opinia mea este că un traficant de droguri, care este prins vânzând droguri minorilor, ar trebui să primească o pedeapsă maximă, de 25 de ani, fără posibilitatea de eliberare condiționată.
Numai trăgând astfel de semnale de alarmă ferme, clare, statul poate crea mecanisme de protecție”, a declarat Rareș Hopincă.
Înăsprirea pedepselor penale pentru traficul de droguri ar putea fi una dintre măsurile îndreptate către prevenirea consumului de droguri, mai ales în rândurile minorilor.
Alte asemenea măsuri ar putea consta în testarea potriva consumului de droguri, în anumite cazuri, la cererea cadrelor didactice, sau efectuarea periodică, în mod voluntar. de analize de sânge care să includă markeri antidrog.
În acest sens grupul de lucru pentru prevenirea consumului de droguri în școli, format la nivelul Instituției Prefectului Municipiului București va lansa o consultare cu părinții și cu elevii majori privind posibilitatea testării, cu acordul prealabil sau în prezența părintelui, în anumite condiții – adică, spre exemplu, la cererea unui cadru didactic ce sesizează un comportament neobișnuit al unui elev; la posibilitatea efectuării unor analize medicale periodice de sânge, care să includă și markeri antidrog; la introducerea sau nu, în programa școlară a unei ore de educație antidrog; la participarea școlii respective la un proiect pilot antidrog.
Un chestionar pe această temă va fi trimis în școli pentru a fi completat, voluntar, de către părinții elevilor de la clasa a cincea în sus și de către elevii majori.
Grupul țintă al acestor chestionare și, mai apoi, al măsurilor de prevenire a consumului de droguri este format din circa 150 de mii de elevi și 15 mii de elevi care au împlinit 18 ani.
Perioada de culegere a datelor va fi de o lună, conform Prefectului Municipiului București.
Un material realizat de Mircea Apostolescu