Record absolut în fotbal! Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a opta oară

Sursa foto: leo messi/instagram

Lionel Messi (36 de ani) a câștigat al optulea balon de aur din cariera sa, surclasând orice alt fotbalist la acest capitol, printr-un record greu de egalat. Starul argentinian a fost votat de majoritatea jurnaliștilor selectați să își exprime punctul de vedere și a trecut peste Erling Haaland (23 de ani) și Kylian Mbappe (24 de ani) în clasamentul final.

La „Teatre du Chatelet” din Paris, campionul mondial cu naționala Argentinei a primit chiar de la David Beckham, unul dintre proprietarii clubului american, Inter Miami, la care evoluează, în prezent, balonul de aur cu numărul opt din palmares. Starul sud-american a fost aplaudat la scenă deschisă de o sală întreagă și a ținut un discurs emoționant.

Lionel Messi a punctat performanța obținerii a încă unui astfel de trofeu individual, punând totul pe seama efortului colectiv făcut de naționala „albicelestă” din timpul Campionatului Mondial de anul trecut. De asemenea, proaspătul câștigător al distincției acordate de organizația „France Football” a remarcat calitățile adversarilor direcți din lupta pentru balonul de aur, Erling Haaland și Kylian Mbappe.

Vă mulțumesc mult! Înainte de toate, vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au votat. Vreau să împart premiul cu toți coechipierii mei din naționala Argentinei. E un cadou pentru toți jucătorii, pentru staff-ul Argentinei, pentru tot poporul argentinian.

Îi felicit pe Haaland, pe Kylian, au avut un an incredibil, atât la nivel individual, cât și colectiv. Haaland a câștigat totul și nu mă îndoiesc de faptul că în următorii ani va obține acest trofeu”, a declarat fostul jucător al celor de la FC Barcelona, conform Digi Sport.

De asemenea, căpitanul clubului din Florida a adus în discuție sărbătorirea aniversării unui alt mare fotbalist argentinian, Diego Armando Maradona, chiar în ziua primirii acestui premiu.

Sunt încântat să fiu aici încă o dată pentru a mă bucura de acest moment. Mi-am îndeplinit visul de a câștiga Campionatul Mondial, dar împărtășesc asta cu toți cei care au fost implicați. Soția mea a fost alături de mine și la bine și la rău, în momentele dificile ale carierei mele. Trebuie să-l menționez și pe Diego Maradona. Asta e pentru tine!”, a concluzionat Lionel Messi.

Cel de-al doilea fotbalist clasat în ierarhia finală, stabilită de cei 100 de jurnaliști sportivi din toată lumea care votează triumfătorul acestui premiu individual, a fost Erling Haaland. Atacantul norvegian al celor de la Manchester City a câștigat, alături de „cetățeni”, în sezonul trecut, tripla, și a atins borna de 56 de goluri înscrise în toate competițiile.

Vârful pregătit de Pep Guardiola nu a plecat nici el cu mâna goală de la festivitatea de premiere de la Paris, organizată de „France Football”. O fostă mare legendă a fotbalului britanic, Gary Lineker, i-a înmânat lui Haaland premiul intitulat „Gerd Muller Trophy”, care recompensează cel mai bun marcator al anului.

Podiumul a fost completat de starul francez, Kylian Mbappe, care a trebuit să se mulțumească cu cea de-a treia poziție a clasamentului. Extrema celor de la Paris Saint-Germain a fost în cursa pentru adjudecarea titlului mondial alături de „cocoșii galici”, dar a pierdut finala cu Argentina. Totuși, în cadrul turneului din Golf, căpitanul reprezentativei franceze a fost desemnat golgheterul competiției.

În ceea ce privește trofeul acordat celui mai bun tânăr fotbalist al anului, noua revelație a acestui sport, la nivel mondial, Jude Bellingham, a fost cel care s-a bucurat. Actualul component al lotului pregătit de Carlo Ancelotti la Real Madrid are un început de sezon prolific, fiind decisiv în marea parte a meciurilor de pe toate fronturile disputate de „Los blancos” în această stagiune. Însă, prestațiile sale din perioada petrecută în Bundesliga, în tricoul celor de la Borussia Dortmund, au fost răsplătite la gala din acest an de la Paris, iar Bellingham a devenit câștigătorul „Kopa Trophy”.

Organizatorii acestui eveniment nu au uitat să aprecieze evoluțiile fotbaliștilor și la nivel de portari, iar campionul mondial cu Argentina, Emiliano Martinez (31 de ani) i-a întrecut pe competitorii direcți din cursa pentru „Yashin Trophy”. Ceilalți patru goalkeeperi care s-au aflat pe lista celor mai importanți nominalizați la cucerirea acestui titlu au fost: Marc Andre Ter-Stegen (Barcelona), Yassine Bounou (Al-Hilal), Ederson (Manchester City) și Thibaut Courtois (Real Madrid).

Referitor la titlurile acordate celor mai puternice formații de fotbal ale anului, atât la masculin, cât și la feminin, responsabilii nu au avut o misiune foarte dificilă. Pe plan masculin, Manchester City a fost aleasă drept cea mai bună echipă de către cei de la „France Football”, pentru cele trei trofee luate în acest sezon, iar FC Barcelona a fost selectată ca fiind clubul numărul unu la nivel feminin.

Balonul de Aur nu a fost acordat exclusiv lui Lionel Messi, reprezentant al fotbaliștilor, ci atenția a fost acordată și spre fotbalistele momentului, acolo unde Aitana Bonmanti, jucătoarea celor de la FC Barcelona, a ridicat deasupra distincția.

Crescută în academia celor de la Deportivo Ribes, Bonmati a făcut pasul la formația „blaugrana” încă de la o vârstă fragedă și a atins cele mai mari performanțe în sezonul precedent. Fiind acompaniată de delegația catalană, în frunte cu președintele clubului, Joan Laporta, fotbalista a trimis mulțumirile de rigoare familiei, clubului și coechipierelor sale. Jucătoarea campioanei Europei a avut privilegiul de a se întâlni pe scena Teatrului Chatelet cu Novak Djokovic, legenda tenisului mondial, care i-a oferit Balonul de Aur.

Lista completă a nominalizațiilor la câștigarea Balonului de Aur 2023:

  1. Lionel Messi
  2. Erling Haaland
  3. Kylian Mbappe
  4. Kevin De Bruyne
  5. Rodri.
  6. Vinicius Junior
  7. Julian Alvarez
  8. Victor Osimhen
  9. Bernardo Silva
  10. Luka Modric
  11. Mohamed Salah
  12. Robert Lewandowski
  13. Yassine Bounou
  14. Ilkay Gundogan
  15. Emiliano Martinez
  16. Karim Benzema
  17. Khvicha Kvaratskhelia
  18. Jude Bellingham
  19. Harry Kane
  20. Lautaro Martinez
  21. Antoine Griezmann
  22. Kim-Min-Jae
  23. Andre Onana
  24. Bukayo Saka
  25. Josko Gvardiol
  26. Jamal Musiala
  27. Nicolo Barella
  28. Randal Kolo-Muani/Martin Odegaard
  29. Ruben Dias

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.