”Scena Gândirii” de la Opera Națională București îl are ca invitat pe scriitorul Radu Paraschivescu
Articol de Marga Tudor, 31 octombrie 2023, 21:14
Pe 27 noiembrie, de la orele 18.30, SCENA GÂNDIRII – Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe Radu Paraschivescu, care va susține prelegerea „Comoară sau povară? Gânduri despre limba română astăzi”.
„Nu locuiești într-o țară, locuiești într-o limbă” spunea Emil Cioran. Același lucru îl spunea Nichita Stănescu, chiar mai direct: „Limba română este patria mea”.
Dacă felul în care folosim cuvintele arată cine suntem, atunci primul semn al patriotismului e chiar modul în care ne vorbim limba. În aceste condiții, astăzi merită, mai mult ca oricând, să ne uităm la modul în care vorbim limba română.
Cât de alarmați ar trebui să fim? Asistăm cumva la o deteriorare fără precedent a cuvintelor sau schimbarea neîncetată a limbii nu e un motiv de panică? Este engleza o amenințare la adresa limbii române? Există vreo limită a principiului „Uzul impune norma” sau, în fond, putem fi martori ai tuturor modificărilor posibile? Care este, de fapt, adevărata limbă română? Cea vorbită de toți, pe stradă, cea recomandată în dicționare sau cea pe care o folosesc marii scriitori, vorbitorii competenți ai limbii române? Ce sunt mai grave: inadvertențele stilistice, erorile morfologice sau cele sintactice? Cât de mult ar trebui să ne temem de cacofonii?
Sunt doar câteva întrebări care așteaptă răspunsul pe scena Operei Naționale București, pe 27 noiembrie, la „Scena Gândirii”.
Evenimentul va fi transmis în direct de TVR Cultural. Biletele se găsesc pe site-ul Operei: https://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete a Operei.
SCENA GÂNDIRII înseamnă dialog, cunoaștere și emoție. Această serie de întâlniri lunare aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și academice ale zilelor noastre.
Temele discutate acoperă o multitudine de domenii: de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie. Deşi subiectele de discuţie sunt dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări şi de a oferi răspunsuri relevante la cele mai însemnate provocări ale condiției umane, ale culturii naționale și universale.