Cupa Mondială se întoarce în Orientul Mijlociu. FIFA a anunțat țara care va găzdui turneul final din 2034

Sursa foto: https://www.fifa.com/fifaplus/

FIFA a anunțat organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din anul 2034 în Arabia Saudită, decizia finală fiind luată după ce contracandidata la obținerea acestei responsabilități, Australia, s-a retras din cursă.

Peste două luni de zile se vor împlini 10 ani rămași până la startul Cupei Mondiale care va fi găzduită de Arabia Saudită, anunță FIFA, printr-un comunicat. Organizația fotbalistică care se ocupă de echipele naționale, a inițiat înscrierea în lupta pentru primirea acordului legat de găzduirea turneului final din 2034, în care s-au putut implica țări din două continente: Asia și Oceania.

Totuși, singura țară din continentul Oceania, Australia, a decis să renunțe la acest proiect, deoarece reprezentanții înaltelor foruri sportive din acest stat consideră că nu este momentul potrivit pentru a pune la punct un asemenea eveniment fotbalistic.

Am aflat despre oportunitatea de a licita pentru organizarea unui Campionat Mondial organizat de FIFA, iar după ce am luat în calcul o serie de factori, am decis că nu ne vom înscrie în cursa găzduirii turneului final din 2034”, au transmis delegații Federației Australiene de Fotbal, conform CNN.

În aceste condiții, Arabia Saudită a rămas singura opțiune valabilă din care pot alege reprezentanții FIFA în ceea ce privește planificarea Cupei Mondiale de peste aproximativ 10 ani. Starurile fotbalului european și nu numai vor reveni în Orientul Mijlociu, după ce au experimentat atmosfera acelei zone și la cea mai recentă astfel de competiție, desfășurată în Qatar, în anul 2022.

Imediat după expunerea hotărârii ca statul saudit să organizeze un turneu final de fotbal, președintele FIFA, Gianni Infantino, a ținut să menționeze că acest context este prielnic unirii tuturor culturii lumii și este convins că evenimentul va fi unul de succes.

Fotbalul unește lumea mai bine decât orice sport, iar o Cupă Mondială este oportunitatea perfectă de a transmite un mesaj al unității și incluziunii. Din nou, aceasta va fi misiunea noastră, iar culturi divers vor fi împreună”, au fost cuvintele liderului organizației fotbalistice, precizează jurnalistul sportiv Fabrizio Romano.

Până la ediția Campionatului Mondial de Fotbal din 2034, jucătorii echipelor naționale și fanii de pretutindeni se pregătesc de turneul final din 2026, de care se vor ocupa trei țări, SUA, Canada și Mexic.

De asemenea, cu puțin timp în urmă, administratorii FIFA au anunțat că, în 2030, Cupa Mondială se va disputa în Spania, Portugalia și Maroc. Tot în cadrul ediției de peste șapte ani, pentru a sărbători centenarul acestei competiții globale, Uruguay, Paraguay și Argentina vor găzdui câte un meci de deschidere al întrecerii sportive.

În ultimii ani, Arabia Saudită a fost implicată în organizarea mai multor evenimente sportive, cele mai multe din categoria Formulei 1, dar și din seria sporturilor de contact. În plus, nivelul fotbalistic din această țară a crescut enorm recent, prin transferurile unor nume de jucători de mare anvergură, printre care Cristiano Ronaldo, Neymar Jr, Mane sau Roberto Firmino.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.