Special Olympics România aniversează 20 de ani de activități în slujba persoanelor cu dizabilități intelectuale
Articol de bucurestifm, 6 noiembrie 2023, 18:04
Cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate în România, Fundaţia Special Olympics din România a pregătit o serie de evenimente şi întâlniri pentru a marca acest moment important, în prezenţa oficialilor Special Olympics Europa Eurasia (SOEE): David Evangelista – Director General SOEE, Gerald Mballe – primul consilier al Special Olympics pentru programul ‘Unified with Refugees’ şi Hernan Goldzycher – Senior Manager Marketing şi Comunicare.
Mişcarea Special Olympics a luat fiinţă în Statele Unite ale Americii, la iniţiativa lui Eunice Kennedy Shriver, în urmă cu 55 de ani. în vara anului 1968, au fost organizate primele Jocuri dedicate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, a fluturat pentru prima oară steagul Special Olympics şi a fost rostit jurământul care motivează până în prezent fiecare sportiv : ‘Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu BRAV în încercarea mea!’. Astăzi, mişcarea Special Olympics activează în peste 200 de ţări şi teritorii, reunind peste 3 milioane de sportivi şi mii de antrenori, părinţi şi voluntari.
Din 2003, Fundaţia Special Olympics din România a organizat 16 ediţii ale Jocurilor Naţionale, a creat oportunităţi de antrenament şi competiţii pentru 17 sporturi de vară şi de iarnă, a medaliat peste 27.000 de sportivi. în 20 de ani, au fost schimbate mii de vieţi prin puterea transformatoare a sportului, dar şi a educaţiei, implementându-se de la programe de sănătate şi advocacy, la sesiuni de formare pentru profesori, antrenori, sportivi şi elevi.
Sportivii Special Olympics România au reprezentat ţara la 9 ediţii ale Jocurilor Mondiale şi la 4 ediţii ale Jocurilor Europene, aducând acasă 220 de medalii. Au devenit campioni ai incluziunii într-o societate care a învăţat să-i accepte, să-i integreze, să le valideze abilităţile şi performanţa.
„În 2003, Special Olympics Europa ne-a ales să re-creăm mişcarea Special Olympics în România. ştiam că sunt multe de făcut, într-o societate în care respingerea diferenţelor era ceva normal. Tocmai cunoscuserăm câţiva copii fără visuri, abandonaţi într-un orfelinat pentru că erau altfel. Dar în prima lună am cunoscut şi părinţi hotărâţi să-şi ţină copiii lângă ei, chiar dacă nu vedeau viitorul lor ca adulţi. Acei copii sunt astăzi oameni buni, lucrează, fac sport, trăiesc normal la nivelul abilităţilor lor. Este o realitate care ne dă speranţă şi încredere pentru următorii 20 de ani.
Am parcurs acest drum al schimbării alături de mulţi coechipieri din toată ţara: sportivi, părinţi, profesori, antrenori, medici, voluntari. Ştim că mai avem mult de lucru până când modelele de astăzi vor deveni exemple obişnuite, înţelese şi acceptate de toată lumea. Dar, la moment aniversar, ne concentrăm pe victoriile de fiecare zi: suntem mândri de BRAVII noştri pentru efortul lor. Le mulţumim părinţilor pentru că au avut răbdare cu noi. Le suntem recunoscători tuturor celor care au încercat să ne înţeleagă misiunea şi ne-au susţinut” spune Cristian Ispas, Director Naţional Special Olympics România.
Miercuri, 8 noiembrie, începând cu ora 18:00, la sediul Federaţiei Române de Baschet are loc un meci demonstrativ de Baschet Unificat şi alte activităţi sportive.