Premieră pentru România: Ambasadoarea Simona Miculescu, aleasă în funcția de Preşedinte a Conferinţei Generale UNESCO

Sursa foto: Simona-Mirela Miculescu/facebook

Ambasadoarea Simona-Mirela Miculescu a fost aleasă, la Paris, într-o ceremonie specială, „cu aclamație”, în funcția de Președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a UNESCO.

Este prima femeie ambasador din țara noastră care va conduce un organism internațional, al treilea cetățean român după Nicolae Titulescu și Manea Mănescu care reprezintă România în calitatea de președinte al unei organizații mondiale.

Ambasadorarea României, președinte UNESCO, Simona Mirela Miculescu, a acordat un interviu colegului nostru Radu Dobrițoiu, de la Radio România Actualități.

Radu Dobrițoiu: Doamnă ambasador Simona Miculescu, ce presupune funcţia dumneavoastră şi pentru cât timp veţi deţine funcţia de preşedinte al Conferinţei Generale UNESCO?

Simona Miculescu: „Această poziţie, pe care România o obţine pentru prima dată în cei 67 de ani de apartenenţă la UNESCO, este una foarte importantă, pentru că practic preşedintele Conferinţei Generale este cel care conduce de fapt forul suprem de decizie al UNESCO. Presupune foarte multă responsabilitate, pentru că practic Conferinţa Generală este cea care stabileşte direcţia de acţiune a UNESCO, a cărei conducere mai este formată la nivele doi şi trei de Consiliul Executiv şi de Secretariatul UNESCO, ce este mai unic cunoscut pentru că este condus de directorul general al UNESCO, e cel care are, de fapt, funcţia executivă. Deci, preşedintele Conferinţe Generale e cum ar fi poziţia de preşedinte a unui stat, iar directorul general, prim-ministrul, funcţia reprezentativă şi funcţia executivă.

Practic această poziţie va presupune tot ceea ce înseamnă reprezentarea celor 194 de state membre ale UNESCO. Deci nu voi mai reprezenta doar România, ci şi celelalte 193 de state membre şi asta incumbă multe responsabilităţi. Reprezentativitatea înseamnă participarea la diverse evenimente, de exemplu în lumea largă, în numele UNESCO şi nu numai în numele României şi va dura doi ani. Conferinţa Generală în sine durează trei săptămâni.

Ea va decide, aşa cum vă spuneam, tot ceea ce este vital pentru organizaţii, inclusiv programul de acţiune pentru următorii patru ani şi bugetul pentru următorii doi ani şi toate elementele care se integrează în aceste programe. Iar după aceea, mandatul meu se va concentra pe reprezentativitate, pe implicare pe diverse proiecte menite să discearnă alte linii mai creative poate de acţiuni ale organizaţiei, pentru că trebuie să ne adaptăm mereu la timpurile pe care le trăim.”

Radu Dobrițoiu: Fac o comparaţie a funcţiei dumneavoastră de carieră cu cele din armată. Şi pentru mine sunteţi un general cu patru stele. Deţineţi gradul maxim pe care un ofiţer, respectiv un ambasador îl poate obţine în carieră. Preluaţi conducerea UNESCO într-o perioadă dificilă, primul război în Europa după 1945, apoi un război în Israel. UNESCO promovează pacea şi securitatea.

Ce instrumente are UNESCO pentru a diminua efectele celor două războaie şi pentru a contribui la pacea între aceste regiuni şi în aceste regiuni?

Simona Miculescu: „O întrebare foarte complexă. Sper să am timpul necesar să vă răspund, dar în primul rând, vă mulţumesc mult pentru asocierea cu poziţia de general cu patru stele! Adevărul este că şi în diplomaţie, exact ca şi în cariera militară, nu poţi să performezi şi să excelezi, mai ales dacă nu ai o autodisciplină şi un respect pentru ţară şi iubire pentru ţară, aşa cum are şi soldatul sau generalul. Pentru mine, sigur, este foarte important că practic deţin rangul diplomatic de ambasador. De fapt am fost prima femeie din istoria diplomaţie româneşti care a obţinut acest rang diplomatic. Deci o onoare extraordinară, care sigur că m-a inspirat şi m-a motivat şi mai mult să ating excelenţa.

Ca să revin înspre realitatea fierbinte a zilelor noastre, trebuie să vă spun că, din păcate, turbulenţele, ca să încerc un termen generic din ultimii ani, au politizat foarte mult agenda UNESCO. În mod normal, UNESCO se ocupă de competenţele mandatului său, care se referă la cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare. Sigur, sunt miriade de subdiviziuni ale acestor teme, dar acestea sunt temele principale. În ultimii ani, în ultimii doi ani mai ales după începerea agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, din păcate, toată agenda a fost afectată, în sensul că ne-am concentrat foarte mult pe elementele ce ţin de competenţa UNESCO, în sensul că în ce măsură a fost afectată cultura, educaţia, ştiinţa, comunicarea şi informarea în Ucraina şi ce poate face organizaţia ca să ajute.

De exemplu, ştiu eu, vă dau doar un singur exemplu din zecile de măsuri care s-au luat, de exemplu integrarea în regim de urgenţă a Odesei în patrimoniul cultural mondial, ca să salveze Odesa din punct de vedere cultural. Din păcate, războiul cumplit care se petrece în aceste zile riscă de fapt să politizeze şi conferinţa generală mai mult decât orice altă conferinţă generală în ultimii 10 ani.

Azi ştim cu toţii, aici, la UNESCO, că va fi foarte, foarte greu, pentru că vor fi foarte multe declaraţii politice. Şi ce poate să facă UNESCO în continuare, ceea ce şi-a declarat prin constituţie, să facă totul prin programele sale care sunt în competenţele mandatului său de cultură, educaţie, ştiinţe, comunicare şi informare, să sădească pacea în minţile oamenilor.

Sigur că ăsta apare un termen generic, aşa, idealist atunci când noi vorbim de mii de morţi în urma unui conflict. Dar UNESCO este o agenţie specializată a sistemului ONU, da, care trebuie să acţioneze pe această bucăţică, şi nu este una neimportantă. Şi, practic, la această conferinţă generală se vor lua multe măsuri importante legate de salvarea, din perspectiva acestor cinci componente ale mandatului, a situaţiei în zonele de conflict actuale, care, din păcate, nu sunt singurele. Din păcate mai sunt pe mapamond conflicte şi UNESCO trebuie să acţioneze peste tot, având în vedere membership-ul său global.”

Radu Dobrițoiu: Doamnă ambasador Simona Miculescu, un miliard de persoane trăiesc pe planetă în sărăcie severă, declara preşedintele Joe Biden în discursul susţinut la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU. Totodată, intrăm în era inteligenţei artificiale. UNESCO are mandat şi pentru colaborarea ştiinţifică între naţiunile reprezentate la ONU. Este inteligenţa artificială o provocare majoră pentru omenire în acest moment?

Simona Miculescu: „Sigur, aici aţi abordat mai multe subiecte importante. În primul rând, aş vrea să vă îndemn să citiţi şi discursul secretarului general ONU la aceeaşi a 78-a sesiune a Adunării Generale ONU, pentru că acolo aveţi o panoramă, sigur, cutremurătoare a situaţiei din lume, dar şi a eforturilor pe care le face întregul sistem ONU pentru ca agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care a fost aprobată de toţi şefii de state, inclusiv de cel român în 2015, să poată să devină o realitate, acea agendă de dezvoltare durabilă atingând absolut toate subiectele legate de progresul sau regresul umanităţii, inclusiv diminuarea sărăciei.

Sigur că inteligenţa artificială este un subiect major şi la UNESCO. Sigur că toată această cooperare ştiinţifică ce este stimulată la UNESCO are în vedere această prioritate absolută. Şi UNESCO chiar a făcut multe lucruri, chiar în premieră globală. Şi aici vă menţionez doar unul singur. Practic UNESCO, acum doi ani, statele membre, deci inclusiv România, au adoptat primul instrument global care este o recomandare privind etica în inteligenţa artificială, o dimensiune pe care multă lume o ignoră. Este dimensiune ce ţine de drepturile omului, care este foarte clar stipulat în acest instrument global, una din sursele de inspiraţie fiind şi actul digital emis în acelaşi an de Uniunea Europeană.

Totodată, UNESCO se ocupă deja, a început deja o dezbatere, care probabil că va merge tot înspre un instrument global, pe etica în utilizarea neuroştiinţelor, pentru că şi ele vin la rând în această eră a inteligenţei artificiale. Deci sunt multe lucruri pe care le avem în vedere aici şi care sunt deschizătoare de drumuri. Şi aş mai menţiona aici inclusiv un instrument pe care îl pregăteşte UNESCO pentru reglementarea reţelelor sociale, unde, din păcate, discursul urii a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit. Şi, practic, acest instrument, care va fi prezentat în toamna anului viitor la ONU, la summit-ul viitorului, acesta îşi propune să fie de fapt nişte linii directoare orientative pentru autorităţile naţionale când îşi vor reglementa reţelele sociale, pentru că va trebui să ajungem şi acolo la un moment dat, altfel haosul se va întinde.”

Radu Dobrițoiu: Doamnă ambasador Simona Miculescu, mediul online este o provocare din ce în ce mai mare. Să ne referim şi la războaiele duse în online. UNESCO va regândi strategia existentă pentru a fi adaptată la provocările actuale?

Simona Miculescu: „Bineînţeles, nu avem de ales. Trebuie să ne adaptăm permanent şi într-un ritm sigur, din păcate, chiar ameţitor strategiile de de comunicare. Aşa cum vă spuneam, există acest demers al UNESCO, pe care l-a demarat în iarna anului acestuia, această campanie pentru reglementarea reţelelor sociale. Se numeşte „Internet pentru încredere”, „Internet For Trust”. Este o campanie pe care pentru cei interesaţi o recomand pentru toţi, o pot consulta pe site-ul UNESCO. Este fără precedent această perioadă. Trebuie să fim din ce în ce mai fermi în a ne adapta strategiile de comunicare de la cele individuale la cele naţionale şi la cele globale.

Eu cred că fiecare dintre noi, care este o persoană responsabilă trebuie să se adaptaze şi să încerce în jurul său şi inclusiv prin ceea ce postează şi prin ceea ce postează în spaţiul public, prin ceea ce spune în spaţiul public, trebuie să pledeze şi să fie un exemplu pozitiv în comunicare. Nu se poate să continuăm în acest stil, pentru că deja, cum spuneam, haosul este generalizat şi cumva trebuie să contribuim fiecare, şi ca individ, fiecare naţiune trebuie să contribuie, dar şi organizaţiile internaţionale trebuie să contribuie în acest sens. UNESCO este angajat în acest demers şi ştiu că şi Secretariatul ONU de la New York a pornit un demers şi practic are pregătire o strategie globală în acest domeniu.”

Radu Dobrițoiu: Doamnă ambasador Simona Miculescu, la început de mandat doriţi să promovaţi un mesaj specific?

Simona Miculescu:La început de mandat în discursul meu de învestitură voi spune de la bun început că voi conduce Conferinţa Generală UNESCO în spiritul valorilor pe care le-am învăţat în familia mea, în oraşul meu natal Satu Mare, în ţara mea, şi anume respect, demnitate, toleranţă, transparenţă, devotament şi echilibru.”

Radu Dobrițoiu: O întrebare care nu poate lipsi din acest interviu. Reprezentaţi România în fruntea UNESCO. Ce veţi face pentru ţara noastră din înalta funcţie diplomatică pe care o preluaţi?

Simona Miculescu: „Aici este o situaţie un pic mai paradoxală. Eu voi continua să conduc, teoretic, Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, dar nu am cum, din punct de vedere deontologic, să mai reprezint România prin poziţii publice, pentru că de pe 7 noiembrie eu voi reprezenta toate statele membre, deci voi reprezenta toată componenţa UNESCO, drept pentru care ceea ce pot să fac pentru România, şi o voi face cu toată dragostea, este să las în urmă o moştenire, să se vorbească cu respect şi cu apreciere şi cu admiraţie despre preşedinţia României la Conferinţa Generală. Voi încerca să ating excelenţa, aşa cum încerc de fapt, de zeci de ani în lunga mea carieră diplomatică şi cred că prin conducerea cu eleganţă şi cu profesionalism a Conferinţei Generale voi face şi pentru România ceva foarte important.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.