Austeritatea lovește și asociațiile de proprietari și utilitariștii!

arhiva

Legea austerității îi lovește nu doar pe agenții economici care prestează servicii publice comunitare, ci și pe principalii beneficiari ai acestor servicii, asociațiile de proprietari.

Dacă, în cazul societăților economice din serviciile publice comunitare, una dintre marile probleme este pierderea de către angajații acestora a unor drepturi precum bonurile de masă, ce va duce la scăderea veniturilor acestora cu circa o treime, în cazul asociațiilor de proprietari, plafonarea plăților cash la utilități la maximum 1.000 de lei, prevăzută în Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea
sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, „aduce grave prejudicii”, după cum se precizează într-un comunicat al Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.

Această plafonare aduce prejudicii, în același timp şi furnizorilor
de servicii către asociaţiile de proprietari – energie termică, apă rece şi canal, salubritate, energie electrică, gaze naturale etc, furnizori care ar putea să se vadă puși în situația de a nu putea încasa banii pentru serviciile furnizate către asociațiile de proprietari.

„Reducerea plafonului la 1.000 de lei vă dați seama că blochează plata majorității serviciilor publice.
Adică la un bloc cu 100 de apartamente nu apare des o factură sub 1.000 de lei, că e apă, canal, nu mai vorbim de încălzire, apă caldă sau salubrizare.
Și, atunci, nu ai voie să o plătești fracționat…, să zici trei sute azi, cinci sute mâine etc, în mai multe drumuri la casieria furnizorului. Trebuie, neapărat, să o plătești din cont”, a declarat pentru București FM președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță.

Blocajele pot să apară în situația în care asocațiile de proprietari au probleme cu contul bancar sau nu au un cont bancar, spune șeful de la „Habitat”.

Astfel, deşi în legea de funcţionare a asociaţiilor de proprietari nu se prevede obligația asociaţiilor de proprietari de a merge la instanţă ori de câte ori apare o schimbare a Comitetului executiv, băncile solicită acest lucru, ca şi când asociațiile de proprietari ar fi ONG-uri constituite în condițiile Ordonanței de Urgenţă 26/2000.

Procedura de depunere a dosarului la instanţă este una foarte greoaie şi durează câteva luni, în cel mai bun caz două sau trei luni. În toată această perioadă asociaţiile de proprietari nu pot să facă plăţi către furnizori, chiar dacă au cont în bancă pentru că s-au făcut schimbări în Comitet.

Schimbări frecvente a celor care fac parte din Comitetul Executiv pot sa apară din cauze obiective, precum schimbarea domiciliului – se mută omul din blocul respectiv, deces, plecare în străinătate, neînţelegeri în asociaţie, vârsta înaintată, inactivitate, demisia unuia sau mai multor membrii din Comitetul asociației, schimbarea lor în urma unei adunări generale, pierderea dreptului de locuinţă şi, ca atare, și a dreptului de a fi ales în Comitetul Executiv al asociației etc.

În toate aceste cazuri, din cauza pretenţiei băncilor, asociaţiile sunt trimise în instanţă, procedură care durează luni de zile. În această perioadă, asociaţiile nu pot plăti furnizorii de servicii, din cauza plafonării plăților cash.

De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că există foarte multe asociaţii de proprietari care nu mai au Comitet executiv şi, ca atare, nu au – nu pot avea, cont la bancă.

Chiar dacă reuşesc să aleagă un Comitet executiv, aceste asociații tot nu pot face plăţi către furnizori, deoarece procedura de dechidere a unui cont pentru asociaţiile de proprietari este una birocratică şi presupune dosar la instanţă, ceea ce durează câteva luni de zile.

Neplata furnizorilor de servicii va atrage penalități pentru asociațiile de proprietari, putându-se ajunge chiar până la întreruperea furnizării serviciilor.

Acest adevărat cerc vicios va crea mari probleme multor cetăţeni care locuiesc la bloc sau în locuinţe colective dar şi furnizorilor, care nu vor putea să îşi mai desfăşoare activitatea fără incasarea costului utilităţilor, a explicat Mihai Mereuță, într-un interviu pentru București FM.

„Lăsați-ne să plătim părți din facturi către furnizori, că nu se știe câți bani reușim să adunăm, la asociații. Lăsați-i să plătească cash, dacă nu se poate constitui o conducere și nu se poate deschide un cont sau sunt conturile blocate, că se judecă fostul președinte cu actualul președinte – situații de genul ăsta ați auzit și dumneavoastră o grămadă.
Deci, lăsați-i pe oameni să dea banii la utilități, ca să nu rămână fără”, cere președintele Ligii „Habitat”, Mihai Mereuță!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.