FOTO & VIDEO: De 20 de ani ”Special Olympics România” ajută oamenii

”Transformăm niște oameni care stau acasă și nu fac nimic în niște oameni demni care fac sport pentru sănătate, pentru plăcere”

”Special Olympics România”, o asociație care promovează copiii și adulții care suferă de dizabilități intelectuale să practice o sumedenie de sporturi și să atingă cele mai mari performanțe, printre care incluziunea socială, aniversează 20 de ani de la prima zi de funcționare.

Această organizație schimbă viețile oamenilor cu dizabilități intelectuale, încercând să creeze o lume mai bună prin acceptarea și incluziunea lor în societate. ”Special Olympics România” încurajează pregătirea sportivă pe tot parcursul anului și organizează competiții într-o varietate de sporturi de tip olimpic pentru copiii și adulții bolnavi.

Principala misiune a asociației înființate în anul 2003 este aceea de a integra sportivi cu dizabilități din toată țara. Peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale au fost ajutați de ”Special Olympics România” în cei 20 de ani de la înființare să fie cetățeni activi ai comunității.

Viziunea organizației din România destinate sprijinirii tuturor persoanelor considerate inferioare pe o lipsă de motive este reprezentată de integrarea socială prin sport a oamenilor cu nevoi speciale și de oferirea acestora șansa de a își descoperi potențialul și calitățile sportive.

Acest aspect este conturat prin intermediul programelor de pregătire și al competițiilor. Astfel, sportivii care fac parte din ”Special Olympics România” au ocazia de a deveni membri activi ai familiei și ai comunității. Experiența propusă de organizația în cauză este bazată pe insuflarea energiei, sănătății, dar și încrederii de sine și bucuriei de a trăi.

Cu ocazia sărbătoririi a două decenii de la primele salturi și primii pași realizați pentru conducerea spre succes a acestei asociații, reprezentanții ”Special Olympics România” au pregătit un eveniment de proporții. În cadrul sălii de baschet care este anexată ”Federației Române de Baschet”, organizatorii acestui eveniment au pus la cale o partidă demonstrativă de baschet a câtorva sportivi cu dizabilități intelectuale, la care să participe și o scurtă listă de baschetbaliști profesioniști, legitimați la cluburi din România.

Astfel, alături de directori și donatori de pretutindeni, mai ales proveniți din Statele Unite ale Americii, cei de la ”Special Olympics România” au organizat o sesiune de mărturisiri făcute de campioni la diferite sporturi care sunt implicați în asociație. Evenimentul a debutat cu introducerea câtorva exemple de adulți care suferă de probleme de dezvoltare psihică care s-au străduit să ofere un discurs decent despre ceea ce înseamnă pentru ei trăirile din cadrul asociației.

Ulterior, președintele regional și directorul de management al companiei ”Special Olympics” în zona Europa-Eurasia, David Evangelista, și-a expus sentimentele față de această aniversare și față de momentele de început ale proiectului în care a crezut din primele clipe.

De asemenea, directorul național, Cristian Ispas, a transmis că meritele le au persoane care nu erau prezente în acea sală și pentru care poartă un respect și o admirație enorme pentru tot efortul depus pentru ca această asociație să se facă remarcată la nivel național și internațional.

”În primul rând, mulțumesc domnului Țopescu (n.r. Cristian Țopescu), care a crezut de la început în noi, dar și Nadiei Comâneci care ne-a trimis un filmuleț special pentru această aniversare. Domnul Țopescu ne-a ajutat să ajungem la marea gimnastă și să ajungem unde a ajuns, așa că sunt recunoscător pe viață”, a declarat reprezentantul din fruntea acestei asociații, în fața unei săli pline.

În plus, Cristian Ispas a oferit detalii despre frumusețea acestei asociații și a explicat care este principalul scop cu care încearcă să schimbe viețile multora care suferă de asemenea boli.

”Mesajul pe care, în primul rând, sportivii noștri îl transmit, este că ei sunt niște modele. Ei au demonstrat ceea ce se poate face, astfel încât să transformăm niște oameni care stau acasă și nu fac aproape nimic în niște oameni demni care fac sport pentru sănătate, pentru plăcere, care pot avea un serviciu și care pot contribui, la fel ca fiecare dintre noi, la societatea românească, o societate incluzivă, o societate normală”, a precizat directorul național al celor de la ”Special Olympics România”.

Un alt criteriu bifat de membrul suprem al asociației care face tot posibilul ca persoanele cu dizabilități intelectuale să se afirme a fost legat de amintirile memorabile din aceste două decenii și de greutățile întâmpinate pe parcursul procesului care a adus succesul de care se bucură în prezent.

”Când vedem niște oameni pe care eu i-am cunoscut când erau copii, foarte mici, au plecat dintr-o instituție în care trăiau 60-70 într-o cameră și au ajuns să se bucure că au marcat în ultima secundă în ulltimul meci de la Berlin și au câștigat medaliile de bronz, cred că este un lucru care aduce foarte multe satisfacții. Este drept, aici cred că sunt egoist și vorbesc despre satfisfacțiile mele, dar este contribuția multor oameni, a părinților acestor copii, profesorilor, antrenorilor, medicilor.

Toți aceștia au fost voluntari în acești ani și au contribuit în felul lor la momentul acesta, în care îi vedeți pe sportivii noștri ca pe niște bravi, mândri ce sunt, apreciați pentru tot ceea ce face și nu uitați în niște locuri urâte. Sunt lucruri pe care le-am povesti pentru motivarea părinților cu copii care acum se nasc și au astfel de probleme să înțeleagă că dacă îi vor crește într-un mediu normal, ei vor fi niște oameni normali”, a completat Cristian Ispas, la evenimentul aniversar celebrat de ”Special Olympics România”.

Meciul demonstrativ a fost structurat din două reprize a câte zece minute fiecare și a avut pe teren două echipe, numite ”ALBASTRU” și ”ROȘU”. În prima repriză, componenții echipei albastre au condus cu scorul de 12 la 2 puncte, iar pe parcursul primului act, directorul asociației, Cristian Ispas, dar și directorul regiunilor Europa-Eurasia, David Evangelista, au decis să se alăture jocului propriu-zis.

În actul secund, scorul a curs în favoarea membrilor echipei albastre, iar toți jucătorii de baschet veniți la această partidă aniversară au căutat să ofere ocazia sportivilor cu dizabilități intelectuale să bage mingea în coș și să aducă punctele echipei pentru care joacă.

MVP-ul meciului demonstrativ a fost Mădălina Marin, care a jucat în atacul echipei albastre și a reușit să puncteze 10 coșuri a câte două puncte pe parcursul celor 20 de minute puse la dispoziție de organizatori. Aceasta a făcut spectacol și a ridicat publicul în picioare după fiecare fază în care înscria datorită modalității unice de a celebra punctele obținute.

Pe lângă pasiunea pentru baschet, Mădălina Marin este angrenată și în gimnastică, acolo unde a devenit campionă la un turneu recent desfășurat în Abu Dhabi, dar și pasionată de înot, acolo unde se antrenează zilnic pentru a deveni recunoscută pe plan mondial.

Până la finalul meciului, s-au mai acumulat puncte pe panoul sălii ”Federației Române de Baschet”, iar echipa albastră a izbutit să învingă, în cele din urmă, cu 24-12, la 12 puncte distanță. După fluierul final, cele două echipe s-au adunat la mijlocul terenului și au făcut o plecăciune în fața spectatorilor prezenți la eveniment, în semn de mulțumire.

Principalele sporturi care pot fi practicate de cei care se înscriu în această asociație sunt următoarele: Role, Fotbal, Gimnastică, Judo, Patinaj Artistic, Fitness, Atletism, Mers pe zăpadă, Schi Alpin, Badminton, Schi Fond, Patinaj Viteză, Baschet, Tenis de Masă, Tenis de Câmp, Înot și Bocce.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.