VIDEO: Stelian Bujduveanu, viceprimarul general al Capitalei – „Inițiativa cu referendumul vine de la anarhie, pentru că e anarhie pe străzile unde circulă trotinetele.” 

Capitala se confruntă cu o altă problemă: trotinetele electrice închiriate.  Vedem oriunde trotinete lăsate în mijlocul trotuarelor, utilizatori care merg cu viteză, uneori câte doi pe o trotinetă și care pun în pericol participanții la trafic, dar și pe ei înșiși.

Invitat #ÎnComunitate, Stelian Bujduveanu, viceprimarul general al Capitalei, ne-a vorbit despre problema trotinetelor electrice și ideea organizării unui referendum pentru o potențială interzicere a serviciilor de închiriere a trotinetelor în regim de self service.

„Avem o problemă care trebuie reglată, se spune reglementată, dar trebuie reglată. Referendumul e ultimul pe scara de reglaj, deci începem de la nimic, din ce avem acum și ajungem până la referendum. Trebuie să ne uităm un pic la ce există astăzi în București. Există operatori care au pe stradă diferite forme de scutere fără nicio reglementare.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Haosul creat de către utilizatorii trotinetelor electrice în trafic nu poate fi pedepsit

Lipsa unui regulament de conduită în trafic a utilizatorilor de trotinete închiriate în regim de self service, face imposibilă detectarea și pedepsirea acestora. Mai mult, în absența unor reglementări clare ale funcționării operatorilor care le dețin, le permite acestora să se sustragă răspunderii pentru eventualele pagube.

„Nu există un mecanism de tragere la răspundere a operatorului și a beneficiarului de serviciu pentru un comportament care pune în pericol alți participanți la trafic, ca să vorbim mai pe scurt, nimeni nu poate să-i facă nimic celui care se urcă pe trotinetă, băut, fie fără cască, fie fără vârsta legală, fie câte doi sau trei și care îți zgârie mașina sau dau peste un cărucior în parc.

(…)Dacă suni la operator și întrebi cine a folosit-o, nu o să îți spună cine, pentru că nu există niciun mecanism care să-l constrângă pe el să răspundă pentru acele pagube pe care le creează utilizatorul.”

 Lipsa de reglementare a acestor afaceri provoacă pierderi la buget

Folosirea domeniului public de către operatorii economici trebuie însoțită de plata unor redevențe. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul celor care au afaceri cu trotinete electrice. „Nu trebuie să existe o afacere care să folosească domeniul public și care să nu plătească redevențe, este un principiu economic.”, precizează Stelian Bujduveanu, viceprimarul general al Capitalei.

„Ei folosesc domeniul public, care e al tău, al meu, al tuturor, așa e în România domeniul public, nu plătesc nici o taxă, nici o redevență, absolut nimic, pentru utilizarea domeniului public și, mai mult, nu se supun niciunei reglementări pentru utilizarea acestui domeniu public.

Nu poți să vii tu mâine, să pui un coș cu covrigi pe domeniul public, pe gratis, să vinzi covrigii, să faci profit și primăria, adică municipalitatea și noi toți ceilalți să nu primim absolut nimic în schimb.”  

Regulament sau referendum pentru interzicerea operatorilor care au trotinete în regim de self service?

 Răspunsul este simplu. În absența unuia, se impune următoarea soluție. Viceprimarul general al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a lăsat să se înțeleagă că există și o alternativă rapidă, prin care aceste afaceri pot dispărea, care presupune „suspendarea hotărârilor care le permit funcționarea acum” și că este nevoie doar „ de jumătate plus 1 pentru a suspenda hotărârile din 2017”, dar că procesul democratic nu ar trebui să se rezume la hotărâri luate în numele unei democrații reprezentative. Astfel, regulamentul reprezintă prima opțiune, iar referendumul  este soluția care îi urmează.

„Inițiativa cu referendumul vine de la anarhie, pentru că e anarhie pe străzile unde circulă trotinetele și atunci trebuie reglementat, dar dacă nu se pot reglementa sau nu se supun reglementărilor care vor fi puse în loc atunci trebuie să întrebăm populația ce își dorește.

(…)Noi nu cerem un referendum care să ceară interzicerea trotinetei, noi cerem să interzicem operatorii care au trotinete în regim de self service

Sper ca regulamentul să fie aprobat în timp util, până la finalul anului,  să avem o perioadă în care să vedem cum se comportă operatorii și cum își schimbă comportamentul utilizatorii, și poate referendumul nu va mai fi necesar”

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.