VIDEO: Marian Coman, scriitorul volumului „Omulețul din perete” – „Sunt agnostic spre ateu de felul meu, deși scriu despre lucruri care zgârie granița realității.”
Articol de bucurestifm, 15 noiembrie 2023, 15:00
Și dacă ești doar un personaj în cartea altcuiva? Cala, personajul în jurul căruia se învârt multe dintre poveștile din carte. Sevăn, un bătăuș de la sat. Fifi, o bibliotecară care face o descoperire la care nu se aștepta. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde enigme și comori. Mile, un băiat dintr‑un internat, care află un secret ce va schimba totul.
Gândește-te că acestea sunt doar câteva dintre personajele cărții „Omulețul din perete”. Mai multe afli chiar de la Marian Coman, autorul volumului. Cu el ne-am întâlnit în această dimineață în matinalul București FM.
Marian Coman ne face o descriere a scrierilor sale: „Poveștile mele sumbre sunt o colecție de povestiri cu texte interconectate, cu personaje care se plimbă dintr-o poveste în alta. Sunt povești fantastice cu influențe horror, a căror acțiune se petrece în anii ’80-’90, în timpul copilăriei mele.”
Cartea „Omulețul din perete” a apărut într-o variantă reeditată: „Prima a apărut în 2019 la Editura Nemira. Mi s-a propus să reedităm cartea cu o copertă nouă, m-am gândit cu ce aș putea veni în plus. Primul lucru pe care l-am publicat vreodată, pe la 16 ani, au fost niște desene.
Am desenat doar pentru mine și am zis că aș putea să fac o ilustrație pentru fiecare text, pentru fiecare povestire. Am făcut câte un desen și am adus și textul cel nou.”
Desenul e o prezență constantă în viața scriitorului: „Legătura dintre scriitură și desene este veche la mine. Am scris scenarii pentru benzi desenate, pentru cea mai longevivă revistă de benzi desenate din România, Harap-Alb continuă…a avut 38-39 de numere. Povestea a continuat pe baza lui Harap-Alb al lui Ion Creangă, dar într-o cheie de fantezii moderne. I-am transformat pe Ochilă, Setilă, Păsări-Lăți-Lungilă în super-eroi și a fost foarte plăcut.”
Marian Coman ne dezvăluie care a fost secretul din spatele inspirației: „Am închiriat o casă într-un sat pustiu din Bulgaria și m-am mutat acolo pentru două luni. Peisajul foarte fain, o zonă de alb total neturistică, într-un sat aproape părăsit, dar casa foarte bine întreținută. Erau foarte multe păsări, iar noaptea, pe lângă faptul că exploda cerul de stele, se aprindea grădina de licurici.”
Autorul declară că nu crede în misticism: „Sunt agnostic spre ateu de felul meu, deși scriu despre lucruri care zgârie granița realității. Cred că dacă există ceva dincolo de noi este atât de departe de felul în care ne închipuim noi, încât este ca și când n-ar exista și mai bine să nu ne batem capul, dar respect credințele altora. Pe de altă parte, eu cunosc credințele oamenilor, religiile, tradițiile, mă inspir din ele.
Mi se pare fabulos, pentru că, în fond, toate sunt construite de mintea umană și asta îmi place cel mai mult la puterea imaginației. Vezi cât de mult poate face mintea umană și cât poate construi. De altfel, unul dintre romanele mele preferate este scris în direcția asta.
L-am citit pe la 16 ani și după aceea mi-am dat seama cât de miraculoasă e literatura. Cum poți să construiești un univers întreg, te întinzi pe zeci de mii, pe sute de mii de ani lumină, cu istorii întregi, personaje extraordinare care gândesc și care spun propriile povești în lumile respective. Mi-am zis că asta vreau să fac și eu.”
Autorul spune despre el că este un fan al limbii române: „Sunt scriitor de limba română. Sunt îndrăgostit de limba română. Sunt îndrăgostit de spațiul acesta, de felul în care funcționează lucrurile aici, în general. Eu scriu pentru cititorii de aici, dar evident că nu m-ar deranja ca textele mele să apară afară.
Una dintre povestirile care se află în Omulețul din perete a apărut în una dintre cele mai importante reviste din Statele Unite ale Americii. Sunt membru al celei mai importante organizații de scriitori la nivel internațional de SF.”
Cu Marian Coman vă puteți întâlni la Târgul de carte Gaudeamus Radio România: „Joi și sâmbătă sunt toată ziua acolo și stau de vorbă cu cine dorește să discute cu mine despre cărțile mele sau despre cărțile publicate de Editura Nemira și de imprintul Armada pe care îl coordonez. Iar vineri, în perioada aceea, pe 24, la Humanitas Cișmigiu, împreună cu Maria Orban, una dintre cele mai sensibile și talentate scriitoare din noul val, și cu Eli Bădică, coordonatoare a colecției. O să vorbim despre cărțile noastre cu cine dorește să vină la ora 19:00.”
Hai și tu într‑o aventură nebună, provocatoare, fără pereche. Ești pregătit să descoperi lumea cu alți ochi? Volumul a primit Premiul Vladimir Colin 2021 pentru „Cel mai bun volum New Weird/ Dark fantasy/ Gothic/ Horror”. Mai multe afli dacă dai un play!
Autor: Cornel Munteanu