VIDEO: „Cum poezia a fost dusă într-un performance, așa vreau să duc și proza, să fie inclusiv pusă pe o scenă la care oamenii să vină.” – Dorian Dron, scriitorul romanului „Neuroleptic”
Articol de bucurestifm, 16 noiembrie 2023, 14:16
Poveste de dragoste halucinantă. Totul este construit ca un puzzle, în jurul unei enigmatice fete cu tricou galben. Romanul aduce o viziune proaspată într-o poveste bine scrisă despre un personaj care este acuzat. Personajul poate scăpa dacă sunt dezlegate niște întâmplări… încurcate. Mai multe despre romanul „Neuroleptic” am aflat chiar de la autorul cărții.
Dorian Dron a venit în matinalul BucureștiFM: „Este vorba despre un personaj care este internat într-un azil și este interogat cam în fiecare zi de terapeutul lui, în încercarea de a-i recupera amintirile. El suferă de un soi de anamneză și practic își redescoperă viața prin prisma dialogului cu terapeutul. Pe lângă aceasta avem și un alt layer în care el este acuzat de o crimă.”
„La sfârșit se deschide un tablou imens. Avem și un personaj enigmatic, fata cu tricou galben, care apare sporadic de-a lungul romanului și prezintă o altă viziune ale lui Andrei, personajul principal. Aici vorbim și despre relații toxice.”
„Finalul nu cred că mai lasă loc de continuări, dar este un final deschis. Aș spune că oamenii pot interpreta în varii direcții. Fără final, cartea nu este întreagă. Nu avem tablou fără ultimul punct. Nu ne dăm seama ce se întâmplă de fapt.”
Scriitorul ne explică modul în care a prins contur cartea sa. „Personajul, titlul și finalul le-am avut de la bun început, dar am observat cum funcționează anumiți oameni și ce efecte au. Mi-am creat acest personaj fix pe baza acestor sedative.”
„Într-adevăr, în carte, există o doză de sedative, tocmai pentru că personajul, neavând amintirile, se lovește de o realitate care nu-i mai este proprie și atunci are niște reacții mai violente în anumite contexte. Bine, este și provocat.”
„Cartea asta a fost rescrisă de trei ori în trei ani. Din punctul meu de vedere, este necesar să iei distanță după ce ai scris-o o dată, să poți să te revezi pe tine, să recitești ceea ce ai scris.”
Elementele psihologice introduse în carte nu sunt întâmplătoare. „Eu am citit mai mult din psihologie și atunci am reușit cumva să integrez și partea asta, pentru că un alt layer este fix cel transgenerațional. Cum se duce o traumă din copilărie până la vârsta matură. Acesta ar fi un alt substrat al cărții și așa întelegem de ce există anumite reacții ale personajului.”
Parcursul profesional al lui Dorian Dron este unul variat. „Eu lucrez în IT. Mintea mea este focusată pe găsirea problemele și a bug-uri. Am terminat mai întâi real la liceu. Apoi m-am dus la Facultatea de Litere, după care am terminat masterul tot acolo, pentru ca în final să mă angajez în IT. Sunt pasionat de scris și asta fac atunci când pot.”
„În trecut, când un scriitor stătea și scria, avea bursă sau primea bani de la stat. Nu avea nimic altceva de făcut. Acum suntem în viteză, nu mai avem timpul necesar. Trebuie să ne adaptăm și noi la mediu.”
În prezent, scriitorul a pus bazele unui nou proiect în mediul online. „Am pornit proiectul Prizăm Proză. Am vrut să duc proza într-o altă zonă, într-o zonă în care să-i oferi imagine, sunet, o poveste. Toate videoclipurile sunt urcate pe Youtube. Până acum n-a fost făcut așa ceva. Mi-a fost greu să condensez totul la 3-4 minute, dar încerc de fiecare dată să mă reinventez.”
„Cum poezia a fost dusă într-un performance, așa vreau să duc și proza, să fie inclusiv pusă pe o scenă la care oamenii să vină.”
Dorian Dron a avut o trupă de folk și ne relatează din experiențele de pe scenă. „Prin 2008 am înființat o trupă de folk. Mi-ar plăcea să mai cânt. N-am mai avut contextul, pentru că formația la care cântam este în Brașov. Între timp, eu m-am mutat în București.”
„Festivalul Superstițiilor a fost un proiect european și am cântat în Bran. A fost o seară interesantă și țin minte și acum că erau niște boxe prin tavan, nu era sistem de sonorizare, noi cântam și ne venea sunetul în cap.”
Cu Dorian Dron te poți întâlni și la Târgul de carte Gaudeamus Radio România la standul Editurii Litera. „O să merg, pot să semnez oricând romanul. N-am niciun fel de problemă. Poate oricine să mă abordeze, accept și critici. Vreau să demontăm mitul scriitorului bățos.”
Te invit să dai play videoclipului de mai sus pentru a afla mai multe despre romanul „Neuroleptic”, iar săptămâna viitoare echipa BucureștiFM te așteaptă și ea la Târgul de carte Radio România.