VIDEO: Florin Spătaru, autorul volumului „Greier de topaz” – „Știi cum sunt poveștile acelea pe care le citesc părinții copiilor și trec peste anumite situații pe care nu vor să le menționeze. Și aici este la fel”
Articol de bucurestifm, 21 noiembrie 2023, 13:41
Sexualitate, literatură și scene memorabile în peisajul bucureștean actual. Volumul „Greier de topaz” este un roman dens și senzual, cu o imagerie stranie. Scrisul autorului este voluptuos și inventiv, iar astăzi am vrut să îl și auzim. Ne-am întâlnit cu autorul volumului, Florin Spătaru, care a venit în matinalul București FM să ne spună mai multe despre cartea lui.
Chiar dacă titlul volumului te poate duce cu gândul la o carte pentru copii, narațiunea este mai potrivită pentru oameni cu mai multă experiență de viață: „Știi cum sunt poveștile acelea pe care le citesc părinții copiilor și trec peste anumite situații pe care nu vor să le menționeze. Și aici este la fel. Sunt unele situații care nu sunt neapărat pentru copii, dar sunt și fragmente care clar ar putea să fie și pentru ei.”
Coperta cărții este fix pe gustul lui Florin Spătaru: „O să mă opresc un pic la copertă pentru că mie îmi place foarte mult. O știam pe artista care a făcut această poză, este Andreea Chiș, o artistă din Budapesta. O cunoșteam de pe Instagram de dinainte. Când Editura Litera mi-a oferit ca poză pentru copertă fix această fotografie m-am îndrăgostit.”
Autorul ne explică de ce a ales titlul „Greier de topaz”: „Îmi plac oarecum și bijuteriile, dar îmi plac mai mult culorile. Acest topaz aici este clar, e prezent pentru această culoare a greierul. Eu cred că și dacă citești doar un capitol, poți să-ți dai seama de ce anume se numește așa.”
În roman una dintre temele prezente este bătrânețea: „Una dintre teme este fix bătrânețea și că până la urmă nu ne va ierta pe niciunul dintre noi această etapă a vieții, nu neapărat moartea, dar bătrânețea. Bătrânețea ca perioadă a vieții, etapă exact în care descoperi că ai pierdut oameni, ai pierdut lucruri.”
„Începi să te întrebi oare de ce sunt aici, de ce am mai rămas, de ce nu am plecat. Aceste întrebări sunt destul de delicate, dar la un moment dat vor apărea și în viețile noastre.”
Personajele lui Florin Spătaru sunt inspirate din viața reală: „Sunt o mulțime de personaje. Fiecare dintre noi o să rămână marcat și impresionat de toate personajele pe care le întâlnește în viața de zi cu zi. Îmi place să fiu inspirat de absolut oricine, de oamenii de la metrou, de cerșetori sau de vreo poveste spusă de un miliardar.”
„Mie mi-a plăcut să pun dintr-o dată tot acest reflector și pe oamenii care poate nu se văd sau nu sunt cei mai vizibili, dar care eu cred că sunt plin de povești.”
Povestea romanului se învârte în jurul personajului Arthur, despre care aflăm mai multe în interviul dimineții: „O să-l menționez pe Arthur, un bătrânel care este portarul unui bloc. Se lipesc de el poveștile tuturor locatarilor, pentru că atunci când îl ajuți pe un om cu o plasă, cu o pâine, cu un pachet de țigări, omul își spune oful. Așa afli multe lucruri despre toți oamenii din jur.”
„Arthur este cumva diferit de ce se numește în limbajul popular baba securistă. Tot timpul, în toate blocurile unde am stat, este o doamnă mai în vârstă care este acolo la orice oră din zi, orice oră din noapte, urmărește tot ce se întâmplă.”
„Sunt sigur că și ea ar avea niște povești bune de ascultat. Acest Arthur este genul de personaj – burete care înmagazinează aceste informații.”
Cu Florin Spătaru vă puteți întâlni la Târgul de carte Gaudeamus Radio România: „Sâmbătă o să fiu la Gaudeamus. Dacă sunteți pe acolo, cu siguranță o să ne vedem. O să vorbesc la diferite lansări, vor fi mai multe evenimente. Vă aștept acolo!”
Hai cu un play pentru a afla de mai multe despre volumul „Greier de topaz”. Și nu uita! De mâine, 22 noiembrie, ne vedem la Târgul de carte Gaudeamus Radio România.
Autor: Cornel Munteanu