Termoficarea, soluția pentru reducerea poluării!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Una dintre soluțiile pentru reducerea poluării aerului este aceea de a avea cât mai multe clădiri racordate la sistemul centralizat de încălzire, susține primarul general al Capitalei Nicușor Dan.

„Dacă vorbim de poluare, e strâns legată, unu, de trafic și, doi, de sistemul de termoficare.
Adică, cu cât vei avea mai mulți oameni conectați la sistemul centralizat, cu atât vei avea mai puțină poluare”, a declarat Nicușor Dan.

Din păcate, Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTEB) se confruntă cu grave probleme, în contextul măsurilor impuse companiilor publice cu pierderi prin Legea 296/2023.

În context, trebuie menționat faptul că operatorul sistemului centralizat de încălzire al Capitalei, Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTEB) se numără, ca și alți agenți economici din sfera serviciilor publice, printre companiile publice cu pierderi care sunt vizate de măsurile de austeritate prevăzute de Legea 296/2023.

În aceeași situație se află, printre alte companii, și Metrorex, Colterm – operatorul serviciului public de termoficare de la Timișoara, Compania Apa Brașov, Compania Apă Canal Tulcea, CRAB Bacău etc.

Pierderile nu au fost generate, însă, de o activitate neperformantă a salariaților sau a managementului, ci de specificul activității de servicii publice – reglementarea tarifelor, neplata integral și la timp a subvențiilor și obligația de a asigura continuitatea serviciului public.

Astfel, Compania de termoficare bucureșteană nu mai poate angaja instalatori, sudori, muncitori calificați și necalificați, deși se confruntă cu o lipsă acută a personalului de execuție.

„În contextul în care ne chinuim, de ani de zile, să aducem salariați, acum, această lege spune că trebuie să diminuăm posturile care sunt vacante. Unde noi așteptam să facem angajări. Din 7600 de salariați, cât am avut, am rămas la 3500, cu o instalație îmbătrânită, pe aceeași întindere a Bucureștiului, cu oameni îmbătrâniți, cu o medie de vârstă de 50 de ani.
Deci, vă dați seama că tineretul nu o să vină niciodată la condiții foarte grele și cu salariile foarte mici”, avertizează șefa sindicaliștilor de la Termoenergetica, Ioana Stoica.

Mai mult decât atât, Termoenergetica și celelalte societăți comerciale din serviciile de utilități publice ar putea să piardă specialiști, în urma scăderii veniturilor, prin neacordarea bonurilor de masă.

„Privind Legea 296, care a fost publicată în luna octombrie, înseamnă un mare dezastru pentru toți salariații care sunt în serviciile comunitare de utilități publice.
În primul rând, drepturile care au fost obținute și câștigate, în decursul anilor, s-au pierdut toate la societățile care sunt pe pierdere.
Și, aici, vorbim de Termoenergetica, un tichet de masă, pentru un salariat, reprezintă aproape o treime din salariul lui, pe care îl câștiga.
Vă dați seama, în momentul în care el nu îl mai primește, înseamnă că i s-a diminuat salariul. Deci, drepturile lui au scăzut cu o treime.
Cum poți să mai ții un sistem îmbătrânit, care are o vechime de peste 30 de ani, cu salarii foarte mici, cu inflație foarte mare, cu toate taxele crescute?
Văd că aceste unități din serviciile publice merg spre o inflație și spre faliment”, spune președintele Federației Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice, Ioana Stoica.

CMTEB a depus la Ministerul Dezvoltării un Memoriu privind exceptarea parțială de la prevederile Legii 296/2023.
Și Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice a decis, pe 9 noiembrie, printr-o rezoluție a Congresului său, să atragă atenția Guvernului că a creat premisele declanșării unei greve a lucrătorilor din serviciile publice comunitare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.