VIDEO: „Nu am dat răspunsuri clare în carte, dar am foarte mare încredere în cititori că vor citi cu sufletul, vor înțelege și își vor pune propriile lor întrebări.” – Mona Șimon, scriitoarea volumului „Locul unde mai trăia ziua”

De la primele rânduri ești pus în fața confesiunii unui criminal. Chiar dacă pare un roman polițist, este doar o capcană. Despre personaje îți pot spune doar că nu sunt deloc ceea ce par la început. Ne-am întâlnit cu Mona Șimon care ne-a spus de ce trebuie să citim cartea pe care a scris-o, „Locul unde mai trăia ziua”.

Mona Șimon ne asigură că deși pare un roman polițist, nu este chiar așa. „Este un roman aparent polițist. Este o carte despre problema persoanelor în vârstă, persoanelor în etate și aduc discuția despre moartea asistată și despre puterea prieteniei, o prietenie absolută și o iubire desăvârșită.”

„Cartea începe cu un epilog. Este un pic surprinzător pentru unii cititori. Personajului principal își mărturisește crima, dar acea crimă pe parcursul lecturii va fi mereu aruncată în spate. Motivul ei va fi descoperit abia la sfârșit.”

„Decizia de a face ceva sau de a nu o face are în spate întotdeauna o motivație și motivația aceea se dezvăluie.”

Scriitoarea ne ofere mai multe informații despre subiectul cărții. „Este un triunghi de prieteni, un cuplu și prietenul lor cel mai bun. Sunt persoane care se găsesc dintr-o dată în fața unei decizii foarte importante de a ține o promisiune față de un prieten. Una dintre întrebările pe care și le pun este dacă avem dreptul să ne decidem propriul destin.”

„În numele prieteniei și numele iubirii găsim și răspunsuri la aceste întrebări. Nu am dat răspunsuri clare în carte, dar am foarte mare încredere în cititori că vor citi cu sufletul, vor înțelege și își vor pune propriile lor întrebări.”

Mona Șimon este încântată de coperta volumului pentru că exprimă povestea pe care a vrut să o transmită prin scris. „Este un tablou pictat special pentru carte și a surprins incredibil esența cărții. Practic, această imagine feminină reprezintă personajul principal, Alina, care în carte, la fel ca pe copertă, nu este descrisă direct, ci este practic o proiecție a iubirii celor doi bărbați din viața ei, soțul ei și cel mai bun prieten al soțului ei.”

De la medicină la pasiunea pentru… scris. „Am venit în Franța în 2017 să practic medicina. Eu am luat decizia să mă opresc din parcursul meu profesional și să fac ceva ce-mi place cu adevărat. Mi s-a dat șansa aceasta de a avea timp și de a putea răspunde. Am vrut să fiu scriitor și de 4 ani de zile am lucrat pentru această carte de debut.” 

„Am început deja să scriu a 2-a carte. Nu mai vreau să renunț la acest vis pentru că sunt eu, sunt eu cea care scriu și așa de mult îmi place când cineva mă numește și scriitor.”

„La început îmi era foarte greu să mă identific cu acest apelativ, deoarece îmi ziceam sunt medic, sunt mamă, sunt iubită și iubita soțului meu. Dar iată că acum sunt și scriitor printre cei nouă scriitori minunați pe care i-ați ales.”

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România a început! Te așteptăm de pe 22 până pe 26 noiembrie între orele 10:00 şi 20:00. Trebuie să ajungi la Pavilionul Central (A) Romexpo, iar accesul publicului va fi gratuit. Nu uita să dai și un play videoclipului de mai sus!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.