La mulți ani, România! Povestea zilei de 1 Decembrie 1918, povestea Marii Uniri

România îşi serbează astăzi ziua de naştere ca stat unit şi suveran.

Astăzi se împlinesc 105 de ani de la momentul 1 decembrie 1918, 105 de ani de istorie controversată.

Sfârșitul Primului Război Mondial avea să aducă românilor împlinirea visului de reîntregire a neamului. Cu sprijinul politicienilor, dar și al oamenilor simpli, în aprilie 1918, Adunarea de la Chișinău votează în urale revenirea Basarabiei la patria mamă.

„Trăiască România dodoloață!”, strigătul copilului din Lancrăm, a devenit realitate, iar proclamația de la Alba Iulia a fost consfințită juridic de către marile puteri ale vremii prin Tratatul de la Trianon din anul 1920.

În această perioadă, ajungea în Transilvania Regele Ferdinand, cel care a decis să urmeze interesele românilor atunci când a intrat în razboi împotriva țării sale natale, Germania.

Și triumful a continuat în anul 1922, cu încoronarea lui Ferdinand la Alba Iulia ca Rege al României Mari, în uralele a zeci de mii de oameni. Din acest moment, Majestatea Sa a fost numit de istorici Ferdinand Întregitorul.

La 85 de ani, episcopul Iulian Hossu, cel care a citit proclamaţia Marii Uniri, ne-a lăsat ceea ce atunci, la 1 decembrie, nu s-a putut auzi.

1 decembrie nu a fost singura zi naţională.

România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziuna naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite.

În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa Parlamentului, independenţa României.

După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Ziua de 24 august a fost adoptată drept Ziua Naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

De atunci, urarea „Trăiascaă România dodoloaţă”, a încetat să se mai audă şi s-a pierdut în istorie, până la căderea regimului comunist în 1989.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.