Lista cu noile vaccinuri compensate!
Articol de Sabina Lapadatescu, 2 decembrie 2023, 17:03
De luna aceasta, mai multe vaccinuri sunt compensate pentru persoanele vulnerabile. Măsura a intrat în vigoare pe 1 decembrie și are rolul de a crește rata de imunizare și accesul pacienților la serviciile de prevenție.
De gratuitate vor beneficia persoanele din anumite categorii de risc, precum cele cu boli cronice, și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. De exemplu, pacienții cu transplant medular vor putea beneficia de o compensare de 100% pentru vaccinul împotriva rujeulei, oreionului și rubeolei.
Lista vaccinurilor compensate:
- vaccinul pneumococic;
- vaccinul meningococic;
- vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile de până la 45 de ani;
- vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) ;
- vaccinul hepatitic B (VHB);
- vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR);
- vacinul varicelic.
Vaccinul HPV este singurul pentru care vârsta este un criteriu de eligibilitate.
Începând cu luna octombrie, și vaccinul gripal a fost compensat pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică și care, anterior, plăteau integral prețul vaccinului, dacă doreau să se imunizeze.
Președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu, este de părere că este important pentru pacienți să fie compensate vaccinurile.
”Faptul că se compensează vaccinul face ca el să fie mult mai ușor de accesat de către pacienți, mai ales de cei care au dreptul să se vaccineze compensat sută la sută, dar și de către celelalte categorii care se pot vaccina cu compensare de cincizeci la sută […] În primul rând, trebuie să vorbească cu medicul, dacă vorbim de pacienţi cronici probabil cu medicii specialişti, dacă vorbim de populaţia generală e clar că trebuie să meargă la medicul de familie. Medicul de familie poate face această prescripţie pentru vaccin, fie că vorbim de el compensat 100%, fie că vorbim de compensat 50% şi se poate duce în farmacie să îl ridice, se întoarce în cabinetul medicului şi se vaccinează”, a explicat președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu.