Pregătiți-vă ghetuțele! La noapte vine Moş Nicolae
Articol de bucurestifm, 5 decembrie 2023, 11:59
In această seară, cei mici își vor curăța ghetuțele pentru că mâine dimineată să găsească daruri de la Moș Nicolae.
Poveștile tradiționale spun că, înainte de a lăsa cadourile, Moș Nicolae se furișează pe la geamuri și privește în case, pentru a vedea cine este cuminte și cine nu.
Pe lângă dulciuri și jucării, bătrânul le lasă copiilor și portocale, despre care se spune că dau puteri magice. Cei năzdrăvani primesc de obicei o nuielușă.
Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia), iar numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popor”.
Se spune că provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinți a moștenit întreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.
Oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae, după ce acesta s-a făcut cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii sale.
Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 343, iar osemintele sale sunt păstrate la o biserică din sudul Italiei.
Tradiții și curiozități legate de Moș Nicolae
● Sfântul Nicolae este considerat protectorul marinarilor, al vaselor plecate în larg și al victimelor judecăților nedrepte.
● Iarna, se spune în popor, că începe de Sfântul Nicolae, când moșul își scutură barba albă.
● De ziua lui se fac vrăji, farmece și preziceri despre cum va fi vremea în anul următor; se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greșelilor, după cum spun tradițiile populare.
● Cea mai cunoscută poveste despre el este cea legată de modul în care a ajutat trei fete harnice, dar sărace, să se mărite, punându-le, noaptea, în șosete câte o punguță cu aur, drept zestre.
● Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată la vedere.
● Tradiția spune că Moșul aduce odată cu darurile și crenguțe argintii. Părinții își avertizează copiii că dacă nu vor fi ascultători, vor primi numai crenguțele, de aici vine asocierea cu nuielușa.
● Sfântul Nicolae este o prezență foarte veche la români, marcând un moment deosebit al anului, mult așteptat atât de copii, mai ales, dar și de adulți și reprezentând începutul frumoaselor sărbători de iarnă.
● O părticică din moaștele Sfântului se află la Mănăstirea Aninoasa din jud. Argeș.
● Povestea darurilor împărțite pe furiș în această noapte începe din vechime.