VIDEO: „Am avut situații în care era deja martie și pisica încă avea beteala în burtică.” – Carmen Totolici, doctor veterinar

Ești fanul animăluțelor care îți pot face ziua mai frumoasă de când treci pragul casei? Noi suntem. Așa că am vrut să vedem cum am putea să le facem viața și mai frumoasă. Carmen Totolici, doctor veterinar, a venit în matinalul de pe 98.3 să ne ofere cât mai multe sfaturi pentru animăluțele noastre.

Carmen ne explică principalele probleme cu care vin oamenii la veterinar în perioada sărbătorilor. „În primul rând, sunt problemele legate de alimentație, pentru că avem tendința să îi răsfățăm în perioada sărbătorilor și să le dăm să mănânce cam ce primim și noi la masă. Și nu e deloc bine pentru ei.”

„Pot să apară probleme de sănătate, de la cele mai ușoare la cele mai severe și de obicei clinicile non-stop de urgență sunt pline de astfel de cazuri.”

Artificiile sunt inevitabile, dar am aflat astăzi cum le putem proteja pe micile necuvântătoare. „Câinii sunt mai anxioși și mai speriați de zgomotele puternice și de artificii. Sunt foarte mulți oameni care caută, de exemplu, pensiuni la munte, undeva în locuri unde nu sunt artificii, tocmai ca să se ferească de aceste probleme.”

„Cea mai bună metodă este să-i obișnuim cu zgomotele puternice. Asta înseamnă să punem acasă efectiv zgomotul de artificii și putem să le dăm câte o recompensă astfel încât să-i obișnuim că nu e chiar un lucru chiar atât de rău.”

„Cumva îi desensibilizăm. Îi obișnuim cu acel lucru de care le e teamă, cum ar fi, de exemplu, frica de tramvai, pentru asta mergem în fiecare zi cu tramvaiul.”

Dacă animalului tău nu îi mai place mâncarea, problema ar putea fi că nu este suficient de stimulat. „Sunt dispozitive, jucării interactive pe care le putem folosi mai ales în timpul mesei. Adică putem folosi un puzzle alimentar în care să ascundem bobițele. Sunt de la cele mai simple la cele mai complexe. Noi tot tindem să uităm că mai ales pisicile, dar și câinii la bază își vânau prada și acum când vine masa aceea direct în bol și foarte la îndemână, tind să se plictisească.”

„Avem tendința să le schimbăm foarte frecvent mâncarea că s-a plictisit, nu-i mai place mâncarea, dar dimpotrivă, ei au nevoie de o rutină, nu au nevoie de schimbare alimentație și atunci mai bine găsim tot felul de astfel de variante prin care să le facem cumva masa mult mai interesantă.”

„Fie putem folosi jucării interactive în care punem bobițele sau chiar recompense. Putem folosi și tot felul de topping-uri, cum ar fi iaurtul grecesc, cel cu 2% grăsime sau untul de arahide cantitate foarte mică, doar cât să îi stimulăm puțin ca să devină mai interesantă masa.”

Aveți grijă la ornamentele din bradul împodobit. „Prima dată încerci, pui doar bradul, vezi cum se comportă. Recomandat ar fi să nu pui globulețe în partea inferioară a bradului. Ne ferim de beteală, încercăm să o evităm pentru că nu știi cum și ce se întâmplă acolo. Foarte important să nu plecăm de acasă și lăsăm pisica cu bradul.”

„Poate să fie foarte periculos, adică am avut situații în care era deja martie și pisica încă avea beteala în burtică și atunci da, vrei să te ferești de astfel de situații. În plus, Crăciunița, acea floare, este foarte toxică, în special pentru pisici, dar și pentru câini.”

Poate ai în plan să pleci de acasă de sărbători. Îți poți lua animăluțul cu tine, dar înainte de acest lucru ar fi bine să îl obișnuiești cu mașina. „Dacă avem câini sau pisici care sunt anxioși în mașină și care au rău de mașină, nu plecăm la drum cu burtica plină. Încercăm să nu le dăm să mănânce fix înainte de a pleca la drum. Calmantele sunt foarte bune inclusiv pentru răul de mașină și pentru anxietatea de mașină.”

„La fel obișnuința. Mai întâi stăm în mașină, mergem, ne urcăm in mașină, pornim motorul, stăm 5 minute în mașină, petrecem timp cu ei, poate dăm și ceva bun și am plecat. După aceea tot încercăm să creștem acest interval până când se obișnuiesc. Unii din păcate nu ajung să fie fericiți cu mașina.”

„Trebuie să avem foarte mare grijă cum mergem cu mașina, nu mergem cu viteză, o facem ca și cum ar fi un copil.”

Pe lângă dragostea pentru animăluțe, Carmen este și un foarte bun storyteller, a ajuns să aibă aproape 100 de mii de urmăritori pe TikTok. Hai un play la videoclipul de mai sus pentru a afla mai multe sfaturi pentru animalul tău de companie!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.