VIDEO: Mugurel Mărgărit – „Există foarte multă valoare în seniorii României”

Când liniștea este singurul răspuns, iar singurătatea devine rutina de zi cu zi, exercițiul de umanitate și pasul către seniorii României îl face Fundația Regală Margareta a României prin Campania ”Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri!”, pentru a veni în sprijinul acestora de Sărbători și pe parcursul anului ce urmează. Am vorbit despre această inițiativă cu Mugurel Mărgărit, director executiv al Fundației Regale Margareta a României, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate.

„Este o campanie în plină desfășurare, o campanie în care ne bazăm pe sprijinul oamenilor, astfel încât să vină alături de noi și împreună să fim alături de seniori, să nu mai fie singuri în perioada sărbătorilor, să primească ajutor material în perioada sărbătorilor și unii dintre ei chiar să-și găsească un nou scop pentru viață.”

0800460001 – Telefonul Vârstnicului

Atunci când singurătatea câștigă din ce în ce mai mult teren, cei mai în vârstă dintre noi au nevoi pe care nu le mai pot comunica nimănui. Pentru ei, pentru cei ai căror aparținători sunt prea prinși în problemele cotidiene și uită să îi sune și chiar și pentru aparținătorii care au nevoie de îndrumare există Telefonul Vârstnicului. 0800460001

„Nu putem ajunge la toți, dar avem un serviciu care se numește Telefonul Vârstnicului 0800460001. Am colegi care răspund la telefon seniorilor din toată țara și, practic, dacă există seniori care au nevoie de sprijin la telefonul vârstnicului, ne pot apela  și în funcție de situația lor, fie putem să-i sprijinim noi direct, fie putem să îi trimitem către o altă organizație parteneră care să-i sprijine, fie pot să rămână alături de noi, pentru că Telefonul vârstnicului are și un serviciu de reapelare, iar dacă ei se simt singuri noi putem să îi reapelăm Serviciul de reapelare periodic. Avem câte sute de seniori pe care îi reapelăm. De exemplu, am avut peste 11.000 de convorbiri în acest an, iar până la finele anului probabil că vor fi vreo 2500 de vârstnici care vor avea nevoie să vorbească cu cineva.”- Mugurel Mărgărit

Nevoile fiecăruia diferă

 Suntem diferiți, avem unele nevoi similare, dar nu toate coincid. Același lucru este valabil și pentru seniori. Dacă pentru unii nevoile stringente țin de zona materială, pentru alții primează nevoia de a fi de folos.

 „Am realizat studii în acest sens, am întrebat seniorii despre problemele pe care le au, iar aceștia ne-au vorbit despre cele de sănătate, de mobilitate și despre problemele financiare. Jumătate dintre ei au declarat că sunt afectați în mare măsură de singurătate și tot jumătate dintre ei ne-au spus că un lucru care pe care ar vrea să-l schimbe este  acela de a mai rămâne implicați. Mi se pare foarte interesant, vorbim adesea de seniori și îi descriem prin prisma pensiilor mici și problemelor materiale, dar vorbim totuși de o populație de 3, 7 milioane de oameni care au probleme foarte, foarte diverse și este o greșeală din partea noastră să îi trecem pe toți în aceeași categorie , ca și cum toți au aceeași nevoie. Realitatea este că mulți au nevoie să fie implicați, alții au nevoie de sprijin material si alții au nevoie să găsească un sprijin emoțional, să nu mai fie singuri.”- Mugurel Mărgărit, director executiv al Fundației Regale Margareta a României

Seniorii României, voluntari pentru copii

Nevoia de a fi de folos rămâne și când ai ajuns la vârsta la care ai putea să nu mai faci nimic. Nevoile seniorilor de socializare sau de a se simți utili îi transformă, de multe ori, în voluntarii cu imagine de bunici perfecți pentru copiii care au, la rândul lor, nevoie de modele în viața lor. Dedicați, atenți și grijulii cu cei mici, seniorii noștri ne arată că nevoia de ei nu dispare odată cu vârsta.

„Știm că o parte dintre ei își doresc să rămână implicați și facem asta prin Centrele Generații, unde seniorii devin voluntari în sprijinul copiilor. Este o metodă pe care noi am dezvoltat-o la Centrul Generații din București, după aceea am mers cu ea mai departe către aproape 40 de centre din toată țara și în acest moment sunt sute și sute de seniori care sunt voluntari în sprijinul copiilor și sunt probabil cei mai buni voluntari, pentru că sunt foarte serioși, vin întotdeauna la timp, lucrează cu copiii fără niciun fel de probleme și rămân voluntari pe o perioadă foarte, foarte lungă. Avem în centrul de  la București o doamnă voluntar care vine de la Târgoviște cu trenul în fiecare săptămână, pentru a lucra cu copiii. Există foarte multă valoare în seniorii României. Există și probleme și de asta lansăm această campanie, ca să fim alături de ei, dar există și foarte multă valoare pe care trebuie să o scoatem în evidență și noi ca societate trebuie să ne folosim de ea, de toată expertiza lor, de toată experiența lor de viață.”

Poți ajuta și tu

 Cu o donație directă, prin sponsorizare, cu un sms sau cu timp pentru ei. Alegerea îți aparține. Viața este grea și uneori suntem depășiți de probleme, dar asta nu înseamnă că nu putem face un gest mic, care adunat lângă multe alte gesturi mici înseamnă o masă caldă pentru cineva. Chiar și timpul liber poate însemna un zâmbet pentru altcineva.

„Practic, vorbim despre a fi alături de ei cu sprijinul emoțional și a fi alături de ei cu sprijin material. Asta înseamnă tichete de masă, alimente de bază, pachete de igienă corporală sau a avea evenimente unde să poată socializa, adică o petrecere pentru seniorii singuri și care nu au posibilitatea să iasă din casă, să meargă la un restaurant.  Se desfășoară chiar acum un astfel de eveniment unde le-am pregătit și un program artistic, vor avea și o masă îmbelșugată. Încercăm să facem asta și în restul țării, prin organizații partenere. Prin fondul pentru vârstnici, pe care noi l-am dezvoltat, sprijinim organizații care se găsesc în toată țara, astfel încât să se întâmple astfel de activități pe toată perioada anului și la nivel local. Nu facem asta doar în decembrie. Acum, în Decembrie, vă cerem ajutorul, vă spunem că vrem să fiți alături de noi, vrem să facem campania asta să fie deschisă către tot publicul din România și oamenii să poată să vină alături de noi și să facă o sponsorizare sau donație. Puteți face o donație la numărul de telefon 8 8 4 4  cu textul SINGUR, este o donație de 2 EUR pe lună. Deschidem această campanie către toată lumea pentru că noi nu putem să sprijinim singuri. Tot ceea ce facem, facem din sponsorizări și donații. Nu avem  bani din alte surse și tot ceea ce am făcut a fost făcut cu ajutorul unor oameni generoși. Mai puteți ajuta dacă deveniți voluntari.” – Mugurel Mărgărit, director executiv al Fundației Regale Margareta a României.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.