UNICEF: Mii de copii și familii ajutate printr-un model sustenabil de rupere a cercului vicios al excluziunii
Articol de bucurestifm, 20 decembrie 2023, 14:53
La doi și și jumătate de la lansare, UNICEF și partenerii săi, au prezentat, într-un eveniment public găzduit de Camera Deputaților, cele mai importante rezultate ale Inițiativei „România pentru fiecare copil” susținute de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Expertiza dobândită de UNICEF și partenerii săi în cadrul proiectului a fost diseminată către alte autorități locale și va fi folosită în înființarea și operaționalizarea altor centre comunitare integrate, incluzând cele 200 de centre integrate finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de ale căror servicii vor beneficia copiii vulnerabili și comunitățile în care aceștia trăiesc.
Peste 7.200 de copii părinți au beneficiat, între iunie 2021 și septembrie 2023, de serviciile celor cinci centre comunitare integrate înființate în municipiile Brașov, Bacău, Moinești și în comunele Colonești și Corbasca.
Pentru mulți copii și părinți aflați în dificultate, fără posibilități materiale și aflați în comunități izolate, centrele comunitare integrate reprezintă singura posibilitate de a beneficia de servicii de calitate gratuite din diferite domenii: sociale, medicale, educaționale, de psihologie, kinetoterapie, logopedie, centrele comunitare deservind nu doar localitățile în care sunt înființate, ci și comunitățile din jur.
În cadrul „România pentru fiecare copil” a fost întărită totodată și capacitatea personalului școlar pentru promovarea educației incluzive de calitate. Printre rezultate se numără o mai bună educație parentală de care beneficiază elevii, după ce 110 de cadre didactice au fost formate ca educatori parentali. De asemenea, 240 de cadre didactice și-au dezvoltat competențele în educație digitală, educație incluzivă și de abilități socio-emoționale în cadrul a 36 de ateliere.
Inițiativa „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” se desfășoară în cinci localități din județele Bacău și Brașov și beneficiază de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială în calitate de operator de program.
Obiectivul este de a contribui la incluziunea socială a tuturor copiilor și adolescenților, în special a celor vulnerabili, prin servicii de sănătate, educație și protecție a copilului (servicii comunitare și specializate integrate) de calitate, echitabile și coordonate, precum și prin norme sociale protective.