VIDEO: Retrospectiva anului 2023 >>> Muzica românească

„Opriți planeta!” IRAIDA a dat lovitura alături de Puya. Peste 16 milioane de vizualizări în patru luni de la lansare. Un punct de plecare foarte bun pentru o artistă despre care sigur vom auzi mai multe în viitorul apropiat.

Adi Istrate a dat lovitura în anul 2023 cu piesa „Totul Meu”. Inițial, a lansat piesa ca single, ulterior a venit cu o nouă variantă a piesei în colaborare cu Holy Molly. Colaborarea a lor a strâns pe Youtube peste 4 milioane de vizualizări în mai puțin de 4 luni de zile.Succesele continuă să apară pentru artist. Una dintre piesele lui Adi lansate anul acesta va face parte din coloana sonoră a filmului „Miami Bici 2”.

Alexia crește din ce în ce mai mult și mai frumos în industria muzicală din România. Anul 2023 a fost unul cu adevărat „Interstelar” pentru artistă. Single-ul ei s-a auzit în toată România, iar pe final de an colaborarea alături de Spike pe piesa „Infinituri” ne asigură că ne vom întâlni cu ea în topuri și anul următor.

Pentru Alina Eremia 2023 a fost cu siguranță anul colaborărilor de succes. „Umeri de piatră”, cântată împreună cu Oscar și „Ai fost” sunt colaborări care au fost în topurile anului. Numai hitul pe care artista l-a scos alături de Mario Fresh a strâns peste 23 de milioane de vizualizări. Artista nu stă rău nici în materie de single-uri: „Cine-i focul, cine-i apa” este cu siguranță una dintre piesele căreia îi auzi linia melodică doar citindu-i numele.

AMI are o revenire spectaculoasă. După 2 ani de la ultima lansare, artista lansează single-ul „Nostalgia” care în mai puțin de 2 luni a strâns aproape 2 milioane de vizualizări. Cu siguranță, este și în playlistul tău.

Pentru Andia pare că după ce a lansat hitul „Sfârșitul lumii”, succesul rămâne permanent alături de ea. „Intenționat”, „Scrie-mi orice” și colaborarea cu Deliric pentru piesa „Pentru că”au fost peste tot în anul ce tocmai a trecut. Acestea sunt primele 3 piese ale artistei din 2023, lansate și consecutiv. Trebuie menționat că Andia a lansat și EP-ul ei de debut intitulat „Egotic”.

Poate îl știai drept wrs, dar acum acest pseudonim rămâne doar o amintire. Artistul și-a schimbat numele de scenă! După un hit care a răsunat în toată România, „Tu nu vrei”, cântărețul a lansat în 2023 albumul său de debut „Fiesta ’23”. Acolo găsești și piesa cu care a făcut ravagii la Eurovision – „Llamame”.Pe 24 noiembrie, Andrei Ursu lansează primul single cu noul nume de scenă: „Hai, Inimă!”.

ANTONIA a dat lovitura cu două melodii! Prima în colaborare cu florianrus. Trebuie să fi auzit și tu anul acesta măcar o dată „Dududum” (peste 8 milioane de vizualizări pe Youtube), iar cea de-a doua este un single, „Ping Pong”, care a fost în trend pe TikTok pentru mult timp în 2023. Piesa „eRAI”, cântată alături de Delia, promitemulte streamuri!

Cabron a scos anul acesta unul dintre hiturile verii. Titlul „Barca” îți va trezi cu siguranță aminitiri din sezonul estival al anului 2023. Acesta începe și încheie anul cu două colaborări reușite: „La mal” cântată alături de JO și „Pânzele albe” piesa unde îi putem auzi și vocea Ralukăi.

Carla’s Dreams a fost scos anul acesta doar două piese, dar ce crezi?! Ambele sunt pe repeat. Bine, una dintre ele este clar pentru toată lumea, bănuiesc că „ae” îți spune ceva… cea de-a doua însă trebuie să îi fi dat pe spate mai ales pe fanii Rapid. Piesa „100” este dedicată clubului sportiv, chiar în sezonul centenar.

Connect-R a avut un an încărcat, plin de concerte. Cea mai mare reușită lansare a anului 2023 rămâne colaborarea cu Raluka. Acum, la sfârșit de an, artistul lansează un single care pare că este deja în preferințele fanilor: „Vise la plic”.

Pentru Delia este clar faptul că nu se lasă niciodată fără ca piesele ei să ajungă în top. Anul acesta artista a lansat albumul „FLEX”, unde sunt incluse și cele mai reușite melodii pe care le-a scos în 2023. „Lololo”, „Sirena Apelor”și „Jimmy Samurai” (colaborare alături de sora ei, Oana Matache) sunt doar câteva dintre ele.

DJ Project alături de 3 artiste din România a scris hituri pe care le vei asculta mult timp de acum încolo. În ordine cronologică, avem următoarele colaborări inedite: „Fulgul” (Holy Molly), „Supranatural” (Ioana Ignat) și „Privirea Ta” (Alina Eremia). Ce zici, le dai un play?

DOMINO are o colaborare care i-a adus multă satisfacție. „Sâmbătă seara” cântată de rareș și Theo Rose are peste 10 milioane de vizualizări pe Youtube. Alături de Andrei Bănuță, a lansat pe final de an remake-ul piesei Marinei Voica, „Și afară plouă, plouă”. Așteptăm să vedem cum îi va merge piesei în anul 2024.

EMAA este unul dintre artiștii care crește din ce în ce mai frumos în industria muzicală din România. Anul care a trecut i-a adus două melodii cu care sigur se mândrește. Single-ul „Razna” și piesa în colaborare cu Macanache,„Cât mai lejer”, trebuie să se regăsească și la tine în playlist.

Erika Isac are mult succes în mediul online cu lansările ei. Piesele „Tap Tap”, „Femei” și „Tupeista” sigur le-ai auzit de multe ori dacă petreci timp pe TikTok. Toate cele 3 piese au fost trenduri la un moment dat pe această platforme de socializare.

Eva Timush a fost foarte prezentă atât în online, cât și pe radiourile din România. Două colaborări au făcut ca vocea ei să răsune în difuzoarele multora. Este vorba despre „Alo, Alo” remake-ul pe care l-a făcut alături de rareș, și despre „Colegi de apartament” pe care o cântă împreună cu Vescan.

Feli se poate lăuda cu 2 melodii de care sigur de vei îndrăgosti de la prima audiție. Piesele „Promit” și „Iubirea ca la piață” trebuie să fie incluse în playlistul tău cu muzica anului ce tocmai a trecut.

Fly Project nu dezamăgește în niciun an. Trebuie să apară mereu o piesă care va rămâne în topuri pentru mult timp. În 2023, aceasta a fost „Copacabana” căreia îți recomand să îi dai un play acum dacă vrei să te ridici de pe scaun.

Trebuie să vezi și tu videoclipul piesei „Ultima decizie” a lui florianrus, sigur îți va plăcea. Pe lângă tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere vizual, vocea lui vine în completare fix așa cum trebuie. Nu este de mirare că a avut succes anul acesta.

După colaborarea alături de Tata Vlad, Holy Molly continuă să ne surprindă plăcut. Pe lângă toate colaborările de succes ale artistei, avem șiun single bine cunoscut: „Facem cum vrei tu”. Holy Molly a lansat și un EP, intitulat „Liliac”, iar piesa „Pastila de somn” te asigur că va face ravagii!

Așa cum ne-a obișnuit deja, INNA joacă în altă liga, cea internațională. Piesele ei se aud în toată lumea și au peste sute de milioane de vizualiză. În 2023, INNA ne-a încântat urechile cu „Rock my body” care se aude, evident, și în afara României.

Hit, după hit, după hit. Cam atât putem spune despre Irina Rimes care a fost permanent în atenția publicului în 2023. „Neiubita ta”, „Changer”, „Flori de mai” și „Gelos”, single-uri cărora le-ai dat măcar un play în anul care tocmai a trecut. Și cum un altfel, dacă nu cu un alt hit. Irina Rimes colaborează cu Theo Rose și scoate piesa „Stinge luminile!” care a impresionat de la prima audiție și care se va auzi în filmul „Miami Bici 2”.

JO începe și încheie anul cu hituri. Dă startul anului cu colaborări alături de Juno, și îl termină cu un hit pe care nu te vei sătura să îl asculți: „Tot la tine mă întorc”.

JUNO lansează împreună cu JO remake-ul piesei „Nimeni nu ne poate despărți”, cântată prin anii 2000 de Corina și Pasha Man. Aceasta este cu siguranță una dintre colaborările anului 2023. Piesa are la activ aproape 3,5 milioane de audiții pe Youtube și muuulte difuzări la radio și TV.

Liviu Teodorescu s-a apucat de… vlog! Dar pe lângă acest aspect, scoate în continuare și melodii pe care le ai pe repeat. Cele mai bune rezultate în anul ce se apropie de final le-a avut cu piesa în colaborare cu STEVE ANT, intitulată „Mi Loca”.

Mario Fresh aduce în atenția fanilor un single pe sfârșit de an care mai mult ca sigur va fi mult timp în playlisturile oamenilor. „Și ce dacă”, te face să vrei să îi mai dai un play de fiecare dată când se apropie de final.

Mark Stam aduce în fața publicului piesa „Flori”pe care o cântă împreună cu ADDA. Melodia sare de 1 milion de audiții pe Youtube și sunt sigur că o vei recunoaște de la primele acorduri.

Pe Minelli trebuie să o fi auzit-o anul acesta cu piesele „Drinks On MI”, „Memories” sau „Peligrosa” care îți pot face o seară de club de neuitat sau un drum mai ușor de suportat atunci când este trafic.

2023 este cu siguranță un an plin de realizări pentru Mira. Artista a scot anul acesta hit după hit. A deschis anul cu melodia „N-am să te las”care a fost ascultată de peste 6 milioane de persoane pe Youtube. Apoi, spre sfârșitul anului a avut parte de două colaborari cu care a dat lovitura. „Alo, Alo” alături de Vescan și „Ca-n România” împreună cu Theo Rose au strâns adunat aproape 20 de milioane de audiții.

Misha Miller este una dintre revelațiile anului 2023. Remake-ul ei pe care îl poți găsi simplu, căutând „Un minut”, s-a auzit tot anul la radio, TV și evident și în mediul online. După hitul scos în anul 2022, „Mahala”, pare că Misha este din ce în ce mai determinată să fie permanent în atenția publicului.

Milioane peste milioane de vizualizări. O descriere perfectă pentru Nicole Cherry. Mai întâi a dat lovitura cu piesele care s-au auzit în filmul Romina VTM. Apoi, rezultatele au continuat să apară. „Din cauza ta”, alături de Carlas Dreams (11 milioane de vizualizări), „Nu mai consum”, împreună cu Tata Vlad (13 milioane de vizualizări) și „Paharul Sus”, în colaborare cu Puya (3,5 milioane de vizualizări în doar 3 săptămâni).

Olivia Addams a scos un hit în 2023 care merită ascultat. „Plata cu dor” îți va face pielea de găină de la primele acorduri. Această melodie nu ar fi putut lua naștere fără DOC.

„Hai lasa-mă să te ating ting ting ating ting ting…” Nu poți scoate refrenul acesta din cap, nu-i așa? Zic și eu. Au așteptat Raluka și Connect-R momentul potrivit pentru a scoate o colaborare de nota 10. Și nu o spun și eu, așa ne arată și cifrele: peste 25 de milioane de vizualizări pe Youtube de la lansare!

Rareș este cu siguranță un artist care a crescut foarte rapid în industria muzicală din România. Milioane de vizualizări în mediul online și difuzări peste difuzări la radio și TV. Pe lângă multele colaborări de succes, acesta are și el o piesă pe coloana sonoră a filmului „Miami Bici 2”, alături de Gheboasă.

Pare că Smiley dă lovitura de fiecare dată când scoate o piesă nouă. Nu se pune problema ca după ce lansează o melodie, aceasta să facă mai puțin de 1 milion de vizualizări pe Youtube. „Aia e” are peste 15 milioane de ascultători în mediul online, iar piesa „Oameni” o sărit de 1 milion în doar o lună de la lansare. Trebuie să le fi auzit și tu măcar o dată în 2023, dacă nu, acum este momentul.

Sore are o revenire spectaculoasă la doi ani de la ultima lansare. Aceasta colaborează cu Bitză și scot împreună remake-ul piesei „Un actor grăbit” de care oamenii nu se vor sătura vreodată.

The Urs a avut un an pe cinste! Două dintre piesele lui au avut rezultate spectaculoase. A început anul cu o colaborare. Alături de Shift a scos piesa „APA” care are nu mai puțin de 7 milioane de vizualizări pe Youtube, iar single-ul lui a strâns aproape 10 milioane de vizualizări în doar 2 luni de la lansare. „Tărâmul interzis” este una dintre piesele care îți întră în cap de la primele versuri.

Trupa 3 Sud Est a lansat două piese în anul 2023, ambele, evident, hituri. Melodia „Unu” are strânse peste 6 milioane de vizualizări pe Youtube, iar colaborarea alături de Andia numită „Inseparabili” pare că este într-o permanentă creștere, în 4 luni a ajuns la peste 10 milioane de oameni în mediul online și să nu mai punem la calcul difuzările de la radio și TV.

Iar la final nu uitam piesa cu mesajul cel mai puternic a anului 2023…
Puya si Tudor Chirila, o combinatie pe atat de imbatabila pe cat ar fi parut de nerealizat.
„Stele cazatoare” a fost, fara discutie, hitul care a reusit sa imbine muzica de calitate cu adevarurile pe care uneori preferam sa le uitam.

Text: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.