VIDEO: Retrospectiva 2023 >>> un an de poveste pentru sportul românesc

Anul 2023 a fost pentru sportul românesc unul cu adevărat de poveste:calificări la diferite competiții, trofee adjudecate pe plan internațional ori noi figuri sportive care au impresionat prin potențialul lor

 

·        Fotbal:

 

Poate cel mai important și de impact moment care s-a petrecut în sportul românesc în acest an este reprezentat de calificarea naționalei de fotbal a României la EURO 2024. După o pauză de peste 8 ani de zile, ”tricolorii” au reușit să obțină ”biletele” pentru turneul final care se va desfășura în Germania anul viitor, în perioada 14 iunie-14 iulie.

 

Campania de calificare, la cârma căreia s-a aflat selecționerul Edi Iordănescu, criticat vehement de o mulțime de specialiști ai fotbalului, din cauza rezultatelor slabe din meciurile din Nations League, a fost una extrem de potrivită României.

 

Parcurs de excepție, dar și o doză de noroc pentru România

 

Dat fiind faptul că grupa preliminariilor din care reprezentativa țării noastre a făcut parte, formată din Elveția, Israel, Kosovo, Andorra și Belarus a fost una accesibilă, speranțele privind o calificare la Campionatul European de fotbal au fost unele considerabile încă de dinaintea startului campaniei.

 

Naționala României a început cu o victorie destul de chinuită această serie a meciurilor din preliminarii, scor 2-0, în deplasare, la Andorra. În acea primă partidă, cei doi ”Dennis”, Man și Alibec au salvat onoarea fotbaliștilor pregătiți de Edi Iordănescu și au început cu dreptul parcursul lor european.

 

Ulterior, în confruntarea de pe teren propriu cu Belarus, naționala țării noastre a arătat mult mai bine, reușind să puncteze rapid, într-un interval de două minute, prin Nicolae Stanciu și Andrei Burcă. Totuși, repriza secundă a fost tratată mult mai superficial de ”tricolori”, iar golul marcat de reprezentativa țării adverse, pe final de meci, le-a dat emoții suporterilor. Dar, ingrijorarile au trecut imediat după fluierul final al arbitrului, prin care un nou succes era bifat.

 

Peste aproximativ două luni și jumătate, fotbaliștii români au fost puși față în față cu primul test important:meci pe terenul celor de la Kosovo. O partidă, de această dată, lipsită de dinamism și atitudine, din partea naționalei țării noastre, dar în care s-a remarcat Horațiu Moldovan, goalkeeper-ul României. Norocul a fost de partea noastră la Priștina, iar punctul obținut, după o remiză albă, ne-a fost de folos în acele condiții.

 

Elveția s-a dovedit a fi o ”nucă nu atât de tare” precum intuia toată lumea

 

În următorul duel programat în aceste preliminarii, șansele României, pe hârtie, erau unele scăzute, având în vedere că înfrunta ”balaurul”, numit Elveția. O selecționată ”helvetă” care eliminase, la cea mai recentă ediție de campionat european, Franța lui Mbappe, Benzema și Griezmann. Însă, după un început furtunos de meci, marcat de înscrierea a două goluri în poarta reprezentativei țării noastre, elvețienii s-au relaxat inexplicabil.

 

Pe finalul meciului, atunci când nimeni nu mai credea, Valentin Mihăilă, introdus pe parcurs de Edi Iordănescu, a fost autorul unei duble miraculoase care i-a adus naționalei noastre un egal nesperat. Datorită plecării de la Lausanne fără înfrângere, perspectivele României arătau din ce în ce mai bine, iar moralul jucătorilor era pe un trend ascendent.

 

În luna septembrie a acestui an, Israel a venit la București pentru a disputa un meci care conta, în mod normal, pentru locul al doilea în grupa de calificare. Cu o imagine puțin crispată și un joc nu foarte strălucit, Dennis Alibec s-a aflat la locul potrivit în momentul potrivit și a trimis mingea în plasă. În partea secundă, ”tricolorii” au slăbit nivelul de joc, iar israelienii, încă neloviți de război, au egalat prin Oscar Gloukh.

 

Egalul păstra suspansul  în legătură cu a doua selecționată care va merge la EURO 2024, după Elveția. Naționala țării noastre s-a pregătit, mai apoi, pentru un meci cu o altă miză imensă, tot pe teren propriu, împotriva unei reprezentative din Kosovo care putea obține, cu lejeritate, un succes, în partida din tur.

 

Finalul campaniei de calificare, la mâna naționalei conduse de Iordănescu JR

 

Cu două apărări extrem de bine puse la punct, scandări xenofobe venite din tribune, o întrerupere de peste 30 de minute a jocului, dar și cu un fotbalist eliminat al naționalei adverse, România s-a impus în fața a 29.982 de spectatori. Nicolae Stanciu, după ce a ratat o lovitură de la unsprezece metri, dar și Valentin Mihăilă au adus bucuria pentru români, prin golurile înscrise, iar speranțele la calificarea la EURO 2024, începeau să crească.

 

Remiza cu Belarus din următorul duel, bifată pe teren neutru, în Ungaria, ne-a încurcat puțin planurile, însă pasul greșit făcut de ”tricolori” a fost reparat, la scurtă vreme, de victoria categorică din meciul cu Andorra, scor 4-0.

 

În dubla decisivă din această campanie de calificare, naționala de fotbal a României avea nevoie măcar de un egal în prima confruntare, cea cu Israel, pentru a ajunge în Germania, anul viitor. Pe un gazon nu tocmai bun, în țara vecină, Ungaria, fotbaliștii reprezentativei noastre au întors rezultatul de pe tabelă prin golurile lui George Pușcaș și Ianis Hagi și au declanșat ”fiesta” în toată țara.

 

Fiind matematic calificați la EURO 2024,  meciul care a conchis această campanie de calificare, cel cu Elveția, cel mai greu oponent, cel puțin teoretic, conta pentru obținerea primului loc în grupă. Cu peste 50.000 de oameni prezenți la meci, bucuroși pentru o performanță incredibilă reușită, fotbaliștii trimiși pe teren de Edi Iordănescu nu au dezamăgit, mai ales în cea de-a doua repriză, iar golul marcat de Dennis Alibec a adus liniștea, dar, totodată, fericirea absolută în tribune.

 

Programul României de la EURO 2024, dintr-o grupă mai mult decât decentă

 

Naționala noastră s-a calificat la Campionatul European de fotbal din Germania de pe prima poziție din grupă. Pe data de 2 decembrie, la Hamburg, în Germania, a avut loc tragerea la sorți a grupelor EURO 2024, iar ”tricolorii” au fost repartizați în grupa E, alături de: Belgia, selectată din prima urnă valorică, Slovacia, extrasă din a treia urnă valorică, dar și de o reprezentativă care va proveni din play-off-ul B de calificare, mai exact, Bosnia și Herțegovina, Israel, Islanda sau Ucraina.

 

Fotbaliștii antrenați de Edi Iordănescu vor debuta la turneul final de anul viitor pe data de 17 iunie, împotriva echipei calificate după disputarea barajului, la Munchen. Cinci zile mai târziu, pentru România va urma cel mai important duel, cel cu favorita grupei, Belgia, la Koln. Meciurile din faza grupelor se vor încheia pentru fotbaliștii noștri cu întâlnirea cu reprezentativa din Slovacia, la Frankfurt, pe 26 iunie.

 

·        Minifotbal:

 

Păstrând proporțiile regulamentului și stilului sportiv, o altă performanță apreciabilă, din acest an calendaristic, a fost înregistrată la minifotbal. Naționala României de minifotbal s-a deplasat în Emiratele Arabe Unite pentru a concura la Campionatul Mondial, având ca obiectiv, câștigarea sa, în premieră.

 

Acolo, ”tricolorii” căutau să obțină și o medalie de aur, după cele de bronz câștigate la două dintre edițiile de Campionat Mondial, în anii 2015 și 2019. De asemenea, naționala României de minifotbal venea, în palmares, la acest turneu final, cu șase titluri de campioană europeană, adjudecate în perioada anilor 2010-2015.

 

Spectacolul din prima partidă, continuat în următoarele

 

În cadrul acestei ediții, fotbaliștii antrenați de Virgil Bejenaru au pornit la drum cu un succes reușit, fără prea mari dificultăți, în fața reprezentativei Sudanului, scor 10-1. În al doilea meci din grupa D a  Campionatului Mondial de Minifotbal din Emiratele Arabe Unite, Spania a fost învinsă, la rândul ei, de jucătorii naționalei noastre, scor 3-2, într-un meci mult mai echilibrat.

 

În ultima partidă din această fază a competiției, România a întâlnit un adversar mult mai puternic, SUA, care s-a aflat, la începutul întrecerii sportive, pe scurta listă de reprezentative favorite la câștigarea titlului. Scorul final a fost 0-0, într-o partidă extrem de închisă, în care ambele echipe au ales să pună accentul pe blindarea defensivei, ci nu să se concentreze atât de mult pe marcarea golurilor.

 

Calificată mai departe, reprezentativa României a dat piept cu o națională de minifotbal a Thailandei, mult mai slab cotată față de ”tricolorii” noștri și față de ceilalți adversari pe care i-ar fi putut întâlni în optimile de finală. Fotbaliștii țării noastre s-au impus, fără drept de apel, cu scorul de 7-0.

 

În următoarele faze ale turneului final, jucătorii români au încheiat fără gol primit, atât în 2-0-ul cu Emiratele Arabe Unite, țara gazdă, cât și în 3-0-ul cu vecina noastră, Ungaria, din semifinalele competiției din Orientul Mijlociu.

 

Finala, cu adevărat dramatică pentru toți fanii naționalei

 

În ultimul act al Campionatului Mondial de Minifotbal, una dintre performanțe era deja îndeplinită, respectiv, cea de a pune mâna pe o medalie de argint. Totuși, fotbaliștii țării noastre și-au dorit mai mult, iar după un start foarte bun de partidă, două goluri venite din partea naționalei Kazakhstanului au cântărit enorm.

 

Partea secundă a finalei turneului final i-a pus pe ”tricolori” în situația de a reveni de la două goluri deficit, iar spre finalul meciului, atunci când foarte puțini mai credeau, Marius Balogh, care, de altfel, a fost numit cel mai bun jucător al turneului, a adus fericirea pentru toți românii. Primul gol a fost marcat din penalty, iar la ultima fază, naționala României a egalat dramatic și a trimis confruntarea în prelungiri.

 

Acolo, în cele două scurte reprize, nimic notabil nu s-a mai întâmplat, iar totul avea să se decidă după executarea loviturilor de departajare. Tensiunea s-a aflat la cote maxime în acele momente, deoarece România s-a impus și a câștigat trofeul după 12-11 la penalty-uri, cu Dragoș Nițu fiind desemnat MVP-ul finalei, grație intervențiilor la loviturile de la unsprezece metri. O performanță memorabilă pentru tot lotul naționalei de minifotbal, care a ”bătut în cuie” primul titlu de campioană mondială.

·        Tenis:

 

În tenisul românesc, cea mai notabilă performanță din acest an a fost calificarea până în sferturile de finală de la US Open a Soranei Cîrstea (33 de ani, 26 WTA). Românca a avut un parcurs de vis la competiția de la ”Flushing Meadows”, acolo unde nimeni nu se aștepta să ajungă atât de departe.

 

Debutul Soranei Cîrstea la turneul de tenis din SUA a fost împotriva unei jucătoare a gazdelor, Kayla Day, situată mult mai jos în clasament decât sportiva noastră. 6-2 și 6-3 au fost suficiente pentru Sorana Cîrstea pentru a își asigura prezența în următorul tur de la US Open.

 

În faza ulterioară a întrecerii, jucătoarea de la noi din țară a dat peste Anna Kalinskaya, aflată aproximativ în aceeași zonă a ierarhiei WTA precum Sorana Cîrstea. Meciul dintre cele două sportive se aștepta să fie unul mai echilibrat, dar românca a reușit să câștige tot în două seturi, scor 6-3, 6-4 și să meargă mai departe la US Open.

 

Sorana Cîrstea, figură frumoasă atunci când nimeni nu se aștepta

 

Lucrurile aveau să se complice pentru Sorana Cîrstea în șaisprezecimile de finală, acolo unde o întlnește pe câștigătoarea de Grand-Slam, de la Wimbledon, Elena Rybakina. Clasată pe poziția a patra a clasamentului general feminin, jucătoarea de tenis din Kazakhstan era favorită certă înaintea startului partidei.

 

Chiar și în aceste condiții. Sorana Cîrstea nu s-a lăsat mai prejos și a pus mâna pe primul act al întâlnirii, scor 6-3, dominând copios în fața favoritei. Totuși, în setul secund, Rybakina a preluat controlul duelului și a împins actul al doilea într-un tiebreak, după ce s-a mers cap la cap cu serviciul.

 

Acolo, Sorana Cîrstea a cedat la limtă, 6-8, iar meciul avea să fie trimis într-un set decisiv pentru a putea realiza o departajare între cele două jucătoare. În ultimul act, sportiva din România s-a concentrat suficient de tare pentru a obține un break în finalul setului, iar cu scorul de 6-4 înregistrat, a eliminat-o pe Rybakina și s-a calificat în optimile de finală.

 

Atunci când nimeni nu îi mai dădea vreo șansă, Sorana Cîrstea a făcut față presiunilor, s-a alimentat cu rezultatele pozitive bifate până atunci și a detronat-o și pe Belinda Bencic, din Elveția, locul 17 WTA la acel moment. Cu o victorie sigură, în două seturi, 6-3, 6-3, meciul s-a încheiat mult mai devreme decât ar fi crezut oricine, iar jucătoarea de tenis din România și-a asigurat prezența în sferturile de finală.

 

Karolina Muchova, din Cehia, care, la acea vreme, era numită a 10-a favorită  la US Open, era următorul oponent al sportivei noastre. Într-un meci în care Sorana Cîrstea a fost de nerecunoscut, iar oboseala și-a spus cuvântul, victoria cehoaicei a fost una extrem de facilă. Cu scorul neplăcut de 0-6 și 3-6, Sorana Cîrstea avea să părăsească competiția de la ”Flushing Meadows”, după o serie de rezultate remarcabile. În ciuda eliminării sale în sferturile de finală ale competiției, ceea ce a reușit tenismena din România rămâne remarcabil.

 

Irina Begu, un 2023 nu la fel de bun ca precedentele sezoane

 

Irina Begu (33 de ani, 75 WTA), a bifat, la rândul ei, o performanță de subliniat. În cadrul turneului de la Paris, din vara acestui an, de la Roland Garros, pe o suprafață de teren care i se potrivește mai bine decât cea de la US Open, Irina Begu a ajuns până în turul al treilea la această competiție.

 

Pe zgura din Franța, jucătoarea de tenis din țara noastră a debutat cu o victorie în fața unei tenismene din Ungaria, Anna Bondar, scor 6-4, 6-2. În turul secund, Irina Begu a trecut de italianca Sara Errani, în două seturi, din nou, scor 6-3, 6-0.

 

Totuși, în următoarea fază a competiției,  Karolina Muchova, care i-a pus bețe în roate Soranei Cîrstea la US Open, a avut ac și de cojocul Irinei Begu. În turul al treilea de la Roland Garros, jucătoarea din Cehia nu i-a dat nicio șansă sportivei noastre, înregistrându-se scorul de 3-6 și 2-6, Irina Begu avea să părăsească competiția de la Paris. Totuși, luând în considerare șansele avute la începutul turneului, dar și locul din ierarhia WTA, evoluția tenismenei din România merită aplaudată.

 

Ana Bogdan (31 de ani, 66 WTA), a fost singura sportivă din țara noastră care a reușit să ridice deasupra capului un trofeu, anul acesta. Sportiva din România a obținut titlul de la competiția din Parma, Italia, desfășurată pe zgură, în luna septembrie din 2023.

 

Acolo, după ce a eliminat jucătoare mult mai slab cotate în primele tururi ale întrecerii, Ana Bogdan a dat peste slovaca Anna Schmiedlova, în ultimul act. Jucătoarea din România a învins-o, în două seturi, pe adversara sa, scor 7-5, 6-1.

 

La competiția disputată în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ana Bogdan a ajuns până în runda a treia, acolo unde a fost depășită de Lesia Tsurenko, din Ucraina. Însă, prin titlul de la Parma, dar și prin cel de la Iași, după o finală câștigată cu compatrioata, Irina Begu, Ana Bogdan a adus bucurie sportului românesc.

 

·        Baschet:

 

În ceea ce privește reușitele baschetului românesc în anul 2023, mai ales pe plan internațional, cea mai importantă performanță în acest sens le aparține sportivilor de la U-BT Cluj-Napoca. Formația de baschet ardeleană este prezentă în grupa B a Eurocup, competiție care reunește echipele de la nivelul secund de pe plan european.

 

Însă, clujenii au izbutit să câștige șase din cele opt partide jucate în această ediție de Eurocup, iar victoriile au fost unele remarcabile. De exemplu, în Italia, împotriva celor de la Trento, elevii conduși de Mihai Silvășan au fost în avantaj în toate sferturile, iar scorul final a fost unul uluitor, 98-60.

 

U-BT Cluj-Napoca, prestații oscilante, dar, per total, convingătoare

 

De asemenea, tot într-un meci capital, în care plecau cu a doua șansă, baschetbaliștii celor de la U-BT Cluj-Napoca au învins, pe teren propriu, formația germană, Ulm, scor 86-75. Chiar dacă în cel mai recent duel european disputat, împotriva celor de la Gran Canaria, jucătorii de baschet ai trupei din Ardeal au pierdut cu Gran Canaria, scor 70-92, poziția secundă din grupă ocupată în acest moment, le asigură prezența, automată, în sferturile de finală ale competiției, la jumătatea meciurilor din faza grupelor.

 

Un alt eveniment notabil din baschet a fost stabilit de către o româncă, pe numele ei, Sabrina Ionescu, care a doborât un record fantastic. Sabrina Ionescu (25 de ani) a devenit jucătoarea cu cele mai multe puncte de la aruncările din apropierea coșului. Sportiva cu origini românești a câștigat concursul de aruncări de trei puncte din competiția feminină a NBA-ului. Aceasta a reușit să bifeze o performanță remarcabilă, care va fi trecută în cartea recordurilor.

 

Record mondial atins de o posibilă reprezentantă a baschetului românesc

 

Baschetbalista a participat la concursul organizat de WNBA (asociația națională de baschet feminin), care a implicat pasionatele celui mai îndrăgit sport din SUA. Sabrina Ionescu, născută peste ocean, dar care are origini în România, evoluează la clubul de baschet New York Liberty.

 

Aceasta a reușit să transforme mai multe aruncări la coș de-a lungul rundei decisive din timpul meciului, care au dus la acumularea a 37 de puncte, în cele din urmă, din totalul de 40 posibile. Cifra menționată anterior este cea mai mare din istoria competițiilor de baschet din SUA, luând în considerare și întrecerea masculină a acestui sport.

 

Până la performanța uimitoare trecută în registru de Sabrina Ionescu, recordul era deținut de baschetbalistul Tyrese Haliburton, care acumulase 31 de puncte din încercările sale de pe parcursul unei partide. De asemenea, legendarul baschetbalist Stephen Curry, din anul 2021, izbutise să strângă aceleași 31 de puncte din totalul aruncărilor de la trei metri. Sabrina Ionescu le-a luat fața acestora, după ce a obținut o serie incredibilă de aruncări la coș. Deși ratase prima execuție, baschetbalista s-a mobilizat și a revenit, pentru a scrie istorie.

 

·        Înot:

 

Natația, mai exact, înotul, a fost un alt sport extrem de bine reprezentat pe plan internațional, de unul dintre cei mai buni sportivi ai României, în acest moment, David Popovici. După un an 2022 de excepție, în care a strâns 14 medalii, dintre care 11 de aur, tânărul înotător a avut parte de un 2023 la fel de eficient.

 

La începutul anului, se cunoștea faptul că principalele competiții la care va participa David Popovici vor fi Campionatele Mondiale de la Fukuoka, din Japonia, Campionatele Europene U23 de la Dublin, dar și Campionatele Europene în bazin scurt de la București.

 

David Popovici, debut de an cu dreptul

 

La întrecerea de pe tărâm asiatic, din vara acestui an, înotătorul român a reușit să devină primul om din istoria acestui sport care a coborât de două ori sub timpul de 1:45:00 în semifinalele unui Campionat Mondial de Natație. Acesta s-a calificat în finala competiției din Japonia, cu o lejeritate desăvârșită, adunând un timp de 1:44:70, fiind cel mai bun timp din acea fază a competiției.

 

De-a lungul timpului, doar doi sportivi au mai reușit să coboare sub 1:45:00 în semifinalele mondiale de la 200 m liber. Primul a fost Paul Biedermann, în 2009 (1:43:65), iar al doilea australianul Clyde Lewis (1:44:90), în 2019. Celebrii Ian Thorpe, Michael Phelps sau Sun Yang, toți dublii campioni mondiali la această probă, nu au coborât niciodată sub 1:45,00 într-o semfinală de Mondial.

 

Distincție absolut meritată de înotător după cifrele la care a ajuns în 2022

 

De asemenea, tot în cadrul competiției de la Fukuoka, David Popovici a fost recompensat pentru meritele sale, primind, în fața unei săli pline, titlul de ”Cel mai bun înotător din lume la masculin al anului 2022”. Acest eveniment a avut loc chiar înaintea startului Campionatelor Mondiale de Natație din Japonia, iar la acel moment, sportivul din România deținea titlurile de campion mondial la probele de 100m liber și 200m liber.

 

Chiar dacă toată lumea se aștepta ca David Popovici să iasă victorios și din finala Campionatelor Mondiale de la Fukuoka, sportivul din țara noastră a trebuit să se mulțumească doar cu locul al șaselea, fiind pentru prima dată când nu a prins podiumul de la confirmarea sa pe plan internațional.

 

Tot în acest an, înotătorul din țara noastră a participat la ”Memorialul Michel Bally – ediţia 33”, la Nyon (Elveţia), în bazin de 25 de metri. Luna octombrie a anului 2023 a fost caracterizată, în lumea natației românești, de prezența lui David Popovici la competiția din țara ”helvetă”, acolo unde a reușit să câștige probele de 100m liber, cu un timp de 47:22 secunde, dar și pe cea de 50m liber, în 21:83 secunde.

 

În plus, la aceeași întrecere sportivă, tânărul înotător român a cucerit și titlurile probelor de 400m liber și 200m liber. Înainte de startul ultimei competiții din acest an pentru David Popovici, mai exact, Campionatele Europene de înot în bazin scurt, de la București, din perioada 5-10 decembrie, la Otopeni, a avut loc Campionatul Național de înot în bazin scurt.

 

Pe parcursul acestei întreceri, sportivul român a câştigat aurul în proba de ştafetă combinată 4×50 m mixt, alături de Aissia Claudia Prisecariu, Alecsia Maria Tenciu şi Dragoş Ghile, cu timpul de 1 min 46 sec 14/100.

 

La 100 m mixt, Popovici s-a clasat pe al treilea loc, cu timpul de 54 secunde și 58/100, devansat fiind de Patrick Sebastian Dinu (CSM Constanţa), cu 54 sec 17/100, şi de Mihai Gergely, de la același club, cu 54 sec 41/100. David Popovici a mai obţinut la această ediție a Naționalelor alte două titluri, la 100 m liber şi 200 m liber, precum şi o medalie de bronz în proba de ştafetă 4×50 metri liber.

 

Succesul din natație, continuat la nivel înalt

 

Alți doi sportivi practicanți în zona natației, mai exact, Constantin Popovici,  alături de Cătălin Preda, au câștigat o medalie de aur și una de argint la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, din Japonia.

 

Repartizați la proba de sărituri în apă de la mare înălțime, aceștia au terminat, unul după altul, în clasamentul general. Primul dintre cei doi sportivi a fost Constantin Popovici, care a strâns un timp record, de 472.80 de puncte, în timp ce locul al doilea a fost ocupat de Cătălin Preda, cu un punctaj în valoare de  438.45.

 

În luna iunie a acestui an, Constantin Popovici se impunea, la Paris, în cea de-a doua etapă din acest an a circuitului ”Red Bull Cliff Diving World Series”, de sărituri de la mare înălţime. După succesul de la Boston, din Statele Unite ale Americii, de la începutul verii, campionul european s-a clasat pe primul loc şi la Paris, cu un total de 464,9 puncte, potrivit site-ului Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.

 

CE în bazin scurt de la Otopeni, o ”încălzire” cu medalii pentru Popovici, înainte de un 2024 crucial

 

David Popovici a obținut o medalie de bronz la ultima probă de la Campionatele Europene de înot în bazin scurt de la Otopeni. Sportivul nostru a terminat pe al treilea loc în cursa de 100m liber și a adus României cea de-a doua medalie la acest turneu final.

 

Tânărul înotător a început întrecerea de 100m liber, programată să se dispute, dumincă, 10 octombrie, începând cu ora 19:14, de pe culoarul șapte, după calificarea în finală de pe locul al doilea, la câteva sutimi în spatele principalului rival, Matthew Richards, din Marea Britanie.

 

Startul reprezentantului nostru în finala de 100m liber nu a fost unul prielnic, în ciuda zgomotelor de încurajare venite din tribunele de la Otopeni din partea unei săli pline. La finalul primelor trei lungimi de bazin, David Popovici se clasa pe locul al șaptelea, la mare distanță de italianul Alessandro Miressi și sportivul din ”Hexagon”, Maxime Grousset, iar cursa părea compromisă.

 

Totuși, ca printr-un miracol, sportivul nostru a recuperat pe ultima lungime de bazin și i-a depășit pe cei patru sportivi din fața sa, pentru a ocupa un loc pe podium. Înotătorul român a finalizat întrecerea de 100m liber pe locul al treilea, cu un timp de 46.05. Medalia de argint a fost cucerită de reprezentantul din Italia, Alessandro Miressi, cu timpul de 45.51., în timp ce sportivul francez, Maxime Grousset, a încheiat pe prima poziție și a obținut medalia de aur, cu un timp de 45.46.

 

Vestea bună pentru David Popovici, în afara adjudecării medaliei de bronz, care este a doua a României la această ediție de Campionate Europene de înot în bazin scurt, de la Otopeni, după cea câștigată de Andrei Ungur, este conturată și de depășirea unuia dintre oponenții săi cei mai de seamă.

 

Reprezentantul Marii Britanii, Matthew Richards, care îi luase fața sportivului român în finala de 200m liber, terminând pe primul loc, s-a clasat al patrulea în finala probei de 100m liber, cu un timp de 46.07. David Popovici a declarat, la finalul cursei din sala de la Otopeni, faptul că este mulțumit de prestația sa, per total, de la această ediție de Campionate Europene de înot în bazin scurt. De asemenea, acesta a precizat impedimentul acestei curse, dar și rivalitatea pe care o are cu câțiva dintre ceilalți competitori.

 

”Au fost multe valuri, asta râdeam și cu câțiva înotători, cu cel englez și cel portughez. Au fost valuri, dar a fost frumos, a fost o cursă rapidă și mă bucur că am reușit să ajung și pe podium. Absolut, este tot ceea ce s-a putut astăzi și, în continuare, italianul și francezul sunt mai buni decât mine. Ei m-au bătut și la Campionatul Mondial de înot în bazin scurt, dar, din fericire or să mai fie o mulțime de concursuri și de abia aștept să fiu acolo, în fața lor, când va fi vremea.

 

Ca întotdeauna, superb (n.r. publicul), am spus asta și ieri, cred că este visul oricărui sportiv să concureze acasă și să aibă atât de mulți fani. Mă bucur, sper că și ieri au plecat fericiți, pentru că eu, unul am plecat fericit aseară, chiar dacă nu am reușit să ating podiumul, am avut un timp foarte bun, de care sunt mulțumit. Acesta este sportul, uneori câștigi, alteori înveți”, a transmis David Popovici, la finalul ultimei probe programate la această ediție de CE în bazin scurt.

 

La această ediție de Campionat European în bazin scurt, desfășurată în perioada 5-10 decembrie, la Otopeni, David Popovici, a terminat pe locul al patrulea proba de 200m liber, pierzând ”coroana”, obținută la Kazan, în 2021. De asemenea, înotătorul român a obținut o medalie de bronz în cursa de 100m liber, după o revenire spectaculoasă. La proba de ștafetă cu echipa națională a României, cea de-a treia la care a participat în cadrul acestei întreceri, David Popovici, alături de restul lotului, a terminat pe poziția a șasea în finala de 4X50m. La Campionatele Naționale de înot care au avut loc, în luna noiembrie a acestui an, David Popovici, și-a trecut în palmares, în total, patru medalii de aur.

 

Anul 2023 i-a adus înotătorului nostru o prestație excelentă la Campionatele Mondiale de înot de la Fukuoka, din Japonia, acolo unde a performat en-fanfare până în finală. De asemenea, competiția de la Otopeni care a încheiat anul i-a adus și o medalie de bronz. Aceste performanțe îi oferă sportivului din România încrederea necesară pentru cea mai importantă întrecere din 2024, mai precis: Jocurile Olimpice de la Paris.

 

·        Kaiac-canoe:

 

La disciplina sportivă Kaiac-Canoe, Cătălin Chirilă a scris istorie pentru România în acest an calendaristic. Sportivul țării noastre a reușit să se întoarcă pe Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” cu o medalie de aur în proba de 500 de metri canoe simplu, obținută la Duisburg, în Germania, adjudecată cu un timp de 1:45 secunde.

 

Perioadă de glorie pentru acest sport, la nivel intern

 

De asemenea, sportivul român a obținut și o medalie de argint la această ediție a Campionatelor Mondiale de Kaiac-Canoe de la Duisburg, în proba de 1000 de metri canoe simplu, acolo unde era câștigător en-titre.

 

Din fericire pentu Chirilă, finishul său a fost suficient de puternic pentru medalia de argint, el terminând proba în 3 minute, 45 de secunde şi 958 de sutimi.

 

Aurul a fost obţinut de cehul Martin Fuksa, care a încheiat cursa după 3 minute, 45 de secunde şi 124 sutimi, în timp ce bronzul a mers la favoritul gazdelor competiţiei, Sebastian Brendel (3 minute, 46 de secunde, 581 sutimi).

 

Pe lângă cele două medalii aduse de Cătălin Chirilă sportului românesc la finalul competiției din Germania, Ilie Sprincean şi Oleg Nuţă au cucerit medalia de bronz în proba de C2 1000. Românii au obţinut dramatic medalia de bronz, după o luptă senzaţională cu reprezentanţii Spaniei, Pablo Crespo şi Martin Jacome Couto.

 

Ilie Sprincean şi Oleg Nuţă au încheiat proba cu timpul 03:36.490, în timp ce spaniolii au avut timpul 03:36.530. Ilie Sprincean şi Oleg Nuţă au obţinut şi ei biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris în finala la 500 de metri.

 

·        Handbal:

 

În regim de handbal, acest sport, din punct de vedere al planului românesc, s-a remarcat în mai multe direcții. În primul rând, în mijlocul verii, în luna iulie, echipa națională de handbal feminin, la categoria de vârstă U19, a terminat pe locul al treilea, obținând medalia de bronz, la Campionatul European.

 

Turneul final al acestei categorii de vârstă s-a disputat chiar pe meleagurile țării noastre, la Mioveni și Pitești, iar în finala mică, ”tricolorele” au reușit să dispună de Portugalia, cu scorul de 39-32, luându-și revanșa față de duelul din faza grupelor. Echipa noastră nu se mai clasase pe podium din anul 2007, când a obținut tot medalia de bronz. Are, însă, în palmares două titluri de campioană europeană U19, cucerite în 1998 şi 2000.

 

Responsabilitate pusă pe umerii oficialilor handbalului românesc

 

O altă performanță care merită a fi surprinsă este conturată de vestea primită de membrii Federației Române de Handbal, cu președintele Constantin Din, în frunte. Mai exact, liderul forului federal al handbalului românesc a anunțat faptul că țara noastră va organiza, din calitate de stat gazdă, Campionatul European de Handbal Feminin din anul 2026, după aprobarea primită din partea oficialilor EHF.

 

Opt orașe din țara noastră vor găzdui partide importante din cadrul EURO 2026: Oradea, Cluj-Napoca, Bistrița și Turda (zona de nord), Pitești, Mioveni, Sf. Gheorghe și București (zona centru-sud). Ultimul turneu european de seniori organizat de România a avut loc în 2000, când tricolorele au terminat pe locul 4.

 

Ultimele apariții ale Cristinei Neagu în tricoul naționalei, după încă un premiu câștigat

 

În luna iunie a acestui an, dacă ne raportăm în continuare la echipa națională de handbal feminin a României și la una dintre jucătoarele în cauză, Cristina Neagu, de patru ori desemnată ca fiind cea mai bună handbalistă a anului, record neegalat, a fost numită câștigătoare titlului de cel mai bun inter stânga al sezonului 2022/2023. Tot handbalista noastră și-a anunțat, la finalul ediției de Campionat Mondial de handbal feminin de anul acesta, acolo unde România nu a trecut de grupele principale, retragerea de la națională.

 

În cadrul unei conferințe organizate în Austria, la Viena, Federația de Hanbdal Europeană a transmis, în mod oficial, faptul că jucătoarea din țara noastră este cel mai bun inter stânga al stagiunii precedente, datorită, mai ales, unei alte performanțe uriașe reușite. Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istorie a Campionatelor Europene, iar acest detaliu a contat în alegerea câștigătorului premiului oferit de EHF.

 

Alături de CSM București, Cristina Neagu s-a oprit în sferturile de finală ale EHF Champions League. Campioana României a fost eliminată în „dubla” pentru Final-Four de către Esbjerg. La începutul anului, Cristina Neagu a atins și depășit borna celor 1.000 de goluri marcate în EHF Champions League.

 

Interul stânga de la CSM București și al României a devenit doar a treia jucătoare din istorie care înregistrează o asemenea performanță și la un asemenea nivel. În 7 din ultimii 8 ani, Cristina Neagu a făcut parte din echipa ideală a EHF Champions League.

 

”Trofeul Carpați”, evenimentul care ne-a dat speranțe pentru a prinde o poziție pentru turneul preolimpic la CM

 

Tot la nivel național, în hanbalul românesc, trupa condusă de pe banca tehnică de Florentin Pera a triumfat la turneul organizat în țara noastră, intitulat ”Trofeul Carpați”. Fără Cristina Neagu în toate cele trei meciuri disputate, ”tricolorele” au învins-o, în primul meci jucat pe Elveția, scor 33-28, pentru ca, mai apoi, să vină rândul Portugaliei. În duelul cu ”lusitanele”, handbalistele noastre au obținut o victorie mult mai clară, la 10 goluri diferență, scor final, 32-22.

 

În ultima partidă programată la turneul de pregătire de dinaintea debutului la Campionatul Mondial din Danemarca, Norvegia și Suedia, România a trecut și de Austria, în confruntarea în care handbalistele antrenate de Florentin Pera au marcat cele mai multe goluri. 41-35 a fost scorul prin care naționala noastră a închis ”Trofeul Carpați”, pe care și l-a adjudecat într-o manieră de succes.

 

În ceea ce urmează, handbalistele românce sunt gata de jocurile cu adevărat importante de la Campionatul Mondial de handbal feminin din cele trei țări nordice: Danemarca, Norvegia și Suedia. Competiția se va desfășura în perioada 29 noiembrie-17 decembrie, iar ”tricolorele” au fost repartizate într-o grupă cu Danemarca, Serbia și Chile.

 

La nivel de cluburi, handbalul românesc s-a remarcat prin intermediul a două formații, care de o bună bucată de timp, sunt în vârf de formă și de exprimare de joc. CSM Constanța, la masculin, a izbutit, la începutul lunii septembrie, să se califice în grupele EHF European League, după un succes de zile mari în fața spaniolilor de la Fraikin Granollers.

 

De la acel moment și până în prezent, ”marinarii” au strâns patru victorii și un rezultat de egalitate, situându-se pe prima poziție în grupă, înainte de ultimul meci, contra celor de la Sporting Lisabona.

 

De partea cealaltă, una dintre rivalele din campionat, CS Dinamo București a câștigat, în acest an, Supercupa României la handbal masculin. Într-un meci care a avut loc în luna august din 2023, ”câinii roșii” au învins-o chiar pe CSM Constanța, la o diferență de un singur gol, 26-25, și au pus mâna pe marele trofeu. Dinamo a mai câştigat trofeul în 2016, 2018, 2019, 2020 şi 2022.

 

De asemenea, la capitolul recorduri în handbalul românesc înregistrate în acest an, tot selecționata feminină a reușit să atingă o bornă uriașă în luna octombrie. Echipa națională de handbal feminin a României a învins miercuri, la Mioveni, reprezentativa similară a Bosniei Herțegovina, scor 49-18 (26-11), în meciul de debut din Grupa 1, în preliminariile Campionatului European din 2024.

 

România a dominat jocul de la început până la sfârșit și a reușit să doboare recordul de goluri marcate într-un meci european oficial, ultima performanță fiind realizată în 2010, când tricolorele au învins Portugalia cu 44-23. De această dată, ”tricolorele” au marcat cu cinci goluri mai mult și au marcat istorie.

 

·        Volei:

 

Dacă ar fi să ne oprim cu privirea asupra nivelului de succes al voleiului românesc din 2023, atunci prima idee pe care ar fi să o aducem în discuție s-ar concentra pe uriașa performanță a naționalei de volei masculin la EURO 2023.

 

”Tricolorii” au reușit să ajungă până în sferturile de finală ale Campionatului European de Volei Masculin din 2023, organizat în Bulgaria. Totuși, în această fază a competiției, la data de 11 septembrie, voleibaliștii români au dat peste Franța, care s-a impus în fața reprezentativei țării noastre în trei seturi (22-25, 14-25, 25-27).

 

Mândria produsă de voleibaliștii români, într-un context în care nu erau văzuți favoriți

 

Până la acel meci, sportivii convocați în lot pentru a concura la EURO 2023 trecuseră în fața grupelor de Turcia, cu 3-2 la seturi, de Grecia, cu 3-1 la seturi, dar și de Franța, cu 3-1 la seturi, naționala care i-a eliminat din întrecere până la urmă.

 

Tot în stagiul grupelor acestei competiții desfășurate în țara vecină, România a fost învinsă, în primele meciuri, de Portugalia, destul de categoric, 0-3 la seturi, dar și de Israel, cu scorul de 2-3 la seturi. Ulterior progresării în faza următoare a Campionatului European de Volei Masculin, primul oponent eliminat de ”tricolori” a fost Croația, în optimile de finală. Victoria a venit după impunerea într-un set decisiv, cu scorul de 15-12.

 

Pentru naționala de volei masculin a țării noastre, a fost cea mai bună imagine afișată vreodată la un Campionat European.

 

Reprezentantă a României, campioană intercluburi cu echipa sa

 

O altă performanță românească din volei vine dinspre echipele de club, acolo unde voleibalista în vârstă de 19 ani, Alexia Căruțașu, a reușit să câștige, alături de gruparea pentru care evoluează, Liga Campionilor la volei feminin.

 

Jucătoarea din București a debutat la doar 13 ani în prima ligă din România și joacă din 2019 în Turcia. Românca în vârstă de 19 ani și care măsoară, în prezent, 1.88 m, a ales să reprezinte Turcia și a devenit campionă a Europei în cea mai de prestigiu întrecere la volei feminin.

 

Performanța acesteia a fost posibilă datorită colaborării sale alături de echipa VakifBank Istanbul, care a învins-o pe Eczacibaşi Dynavit Istanbul cu scorul de 3-1 (27-25, 25-17, 23-25, 25-17), în luna mai a acestui an. VakifBank a câştigat competiţia pentru a şasea oară în total şi a treia oară consecutiv.

 

Încă o reușită bifată în voleiul românesc de-a lungul acestor 12 luni este reprezentată de promovarea, după o pauză de 10 ani, în divizia A1, a celor de la CSM Constanța. Trupa feminină de volei a profitat de șansa pe care a avut-o, iar grație unei duble victorii, în luna mai din 2023, va evolua, din nou, pe prima scenă a voleiului din țara noastră.

 

Rămânând în zona echipelor de club, dar cu privirea ațintită asupra voleiului românesc masculin, formația din Moldova, Arcada Galați, a reușit să se califice, în premieră, în grupele Ligii Campionilor. La data de 12 noiembrie 2023 gălățenii au fost învinși de grecii de la Olympiacos, dar, mulțumită rezultatelor anterioare de manieră pozitivă, contra celor de la SC Prometei Dnipro şi Neftohimik Burgas, accederea în această fază a celei mai importante competiții internaționale a fost posibilă.

Voleibaliștii antrenați de Sergiu Stancu au picat în grupa E, acolo unde se vor duela cu Lube Civitanova, Prague și Maaseik. Prima partidă a gălățenilor a avut deja loc, iar, din nefericire, formația din Italia i-a administrat primul eșec grupării din România.

• Ciclism:

Ciclismul românesc, în anul 2023, a fost marcat, de doborârea unui record de vârstă al unui pasionat de pedalat, care a străbătut o mulțime de kilometri și în acest an pe bicicletă. Gheorghe Ciupercă, un ciclist de 80 de ani, de loc din Piatra Neamţ, şi-a trecut în cont un record: are mii de kilometri străbătuţi în turul României pe bicicletă.

Vârsta nu este un obstacol în ciclism

În ziua de luni, 14 august 2023, o legendă a ”pedalelor românești”, Gheorghe Ciupercă, a încheiat o altă aventură pe două roţi. A fost întâmpinat de pasionaţii de ciclism la intrarea în oraş, care i-au oferit un tricou galben, aşa cum se dau învingătorilor din etapele profesioniste, mai cu seamă intrat în lumea acestui sport în cadrul ”Turului Franței”.

Acesta a plecat din Piatra Neamţ, având ca destinație orașul Constanța şi a ajuns la Mamaia pe 20 iulie 2023, după ce a străbătut aproximativ 600 de kilometri. După ce a stat la Mamaia, pe 1 august 2023, același veteran al ciclismului din țara noastră a plecat spre casă, unde a străbătut 2.500 de kilometri pe ruta Constanţa – Bucureşti – Alexandria – Turnu Măgurele – Corabia -Bechet – Craiova – Trobeta Turnu Severin – Orşova – Moldova Nouă – Oraviţa – Reşiţa – Caransebeş – Haţegv – Sebeş – Alba Iulia – Turda –Târgu Mureş – Topliţa – Poiana Teiului – Bicaz – Piatra Neamţ.

• Tenis de masă:

La capitolul tenis de masă, în regimul sportului românesc, echipa feminină a țării noastre a participat la Jocurile Europene din vara acestui an, desfășurate în Polonia, la Cracovia-Malopolska. În cadrul acestei competiții, parcursul reprezentativei țării noastre a fost unul mai mult decât impresionant, deoarece ”tricolorele” au ajuns până în finala întrecerii.

Tenisul de masă românesc, pe o treaptă ascendentă

În ultimul act al turneului final, România a învins-o pe Germania, cu scorul de 3-2, chiar dacă, scorul după primele două seturi era de 2-0 în favoarea jucătoarelor noastre. Nemțoaicele au egalat situația la general grație următoarelor două seturi, iar totul avea să se decidă într-o partidă decisivă.

Bernadette Szocs, de origine maghiară, a fost aleasă ca fiind ”ultimul glonț” al naționalei țării noastre, iar jucătoarea de tenis de masă nu i-a dat nicio șansă adversarei sale, Nina Mittelham, scor 3-0 (11-9, 11-9, 11-4).

Prin intermediul succesului obținut în fața germancelor, româncele și-au luat o revanșă pentru înfrângerea din 2019, de la cea mai recentă ediție a Jocurilor Europene, care au fost găzduite de Belarus, la Minsk. La sfârșitul competiției din vara lui 2023, ”tricolorele” care au făcut parte din lotul convocat la disciplina tenis de masă au adus acasă patru medalii, printre care una de aur și alte trei de bronz.

• TIR Sportiv:

TIR-ul Sportiv din România, în anul 2023, s-a făcut remarcat grație unui tânăr talentat, născut în Italia, pe numele său, Francesco Țigănescu. Practicant de TIR Sportiv încă de la o vârstă fragedă, Francesco Țigănescu, a câștigat, anul acesta, în luna septembrie, medalia de aur în proba de trap a juniorilor din cadrul Campionatelor Europene de talere de la Osijek, din Croația.

Sportivul român antrenat de Titi Vlădoianu a terminat pe primul loc în finala disputată, reușind să doboare 44 de talere din totalul de 50 posibile. Acesta a fost urmat de către spaniolul Adrian Lopez Diaz, cu 42. Pe trei s-a clasat italianul Emanuele Iezzi, care a doborât 32 de talere.

În iunie, sportivul legitimat la CS Olimpia București obținea medalia de bronz la Suhl, în Germania. În iulie 2023, Francesco a fost pe locul 4 în finala Campionatului Mondial de Juniori – trap, din Coreea de Sud.

• Alte rezultate obținute în acest an la diverse discipline:

▪ Canotaj – dublu vâsle – Ancuța Bodnar, Simona Radiș – AUR

▪ Canotaj – dublu rame- Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan – AUR

▪ Canotaj – 8+1 – Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu – AUR

▪ Haltere – 71 kg – Loredana Toma- AUR

▪ Box – Lăcrămioara Perijoc – 54 kg – ARGINT

▪ Scrimă- sabie individual – Iulian Teodosiu – BRONZ

▪ Scrimă – floretă individual – Maria Boldor – BRONZ

▪ Lupte – greco-romane – 130 kg – BRONZ

▪ Atletism – săritura în lungime – Alina Rotaru-Kottmann – BRONZ

▪ Atletism – aruncarea ciocanului – Bianca Ghelber – ARGINT

▪ Atletism – 400 m feminin – Andrea Miklos – BRONZ

▪ FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European) – 9 medalii de aur (înot, judo, atletism), 6 medalii de argint (atletism, handbal, tenis, gimnastică), 5 medalii de bronz (înot și atletism)

Anul 2023, din perspectiva sportului românesc, a fost încărcat cu distincții importante obținute la o sumedenie de sporturi, iar potențialul arătat de diverse personalități sportive ale țării noastre a crescut în acest an.

Text: Mario Soare

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.