Li s-a luat! Li s-a luat un drept!

captura
UPDATE :

Liceeni din București, Ilfov și din mai multe județe din țară sunt în grevă japoneză, săptămana aceasta, potrivit unui comunicat de presă transmis de Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor ,  Asociația Elevilor din București și Ilfov , Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Maramureș  și Asociația Elevilor din Timiș.

Ana Costache, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov, a declarat la Bucuresti FM, ca pentru elevii din Bucuresti este un gest simbolic, de sustinere a celor afectati de decizia autoritatilor.  Elevi din 19 județe din țară sunt afectați.

”În urma protestului organizat luni, de asociațiile de elevi, Ministerul Educației a declarat faptul că nu va revoca Hotărârea de Guvern nr. 1337 care blochează gratuitatea elevilor la transport. În acest sens, asociațiile de elevi vor continua cu acțiuni începând o grevă japoneză și vor acționa în instanță hotărârea respectivă.”

Greva japoneza consta in purtarea unei banderole albe, pe mana, in timpul cursurilor.

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) precizează că din cauza modului în care a fost elaborată prima hotărâre de Guvern, HG 810/2023, ce a produs efecte încă din luna septembrie a anului trecut, în foarte multe județe, printre care Botoșani, Iași, Suceava, Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru serviciile oferite gratuit elevilor în lunile septembrie – decembrie2023.

***

Mai multe asociații ale elevilor ( din Constanța, Vâlcea, Bucuresti și Ilfov) au protestat luni, în fața Ministerului Educației, cerând demisia ministrului Ligia Deca, după ce operatorii de transport au anunțat că elevii navetiști, din 19 județe, vor plăti transportul din banii lor, începând de azi.
Protestul a început dimineată, la ora 10, când mai mulți elevi s-au adunat pe trotuarul din fața Ministerului și au început să scandeze:
„Fără transport, fără educație! / Demisia! / Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”.
Elevii protestatari au criticat felul în care instituția încalcă dreptul gratuit la transport al elevilor.
Reprezentanții asociațiilor protestatare au fost primiți în audiență, de secretarul de stat,  Florian Lixandru, nu de ministrul Educației, Ligia Deca, așa cum solicitaseră si sustin ca secretarul de stat le-ar fi făcut „promisiuni vagi” că situația transportului gratuit al elevilor se va rezolva.
Ministrul Educatiei, Ligia Deca a declarat ca tuturor celor care platesc abonamentele din banii lor, le vor fi decontate in luna februarie:
 „Toți elevii vor primi fie abonament gratuit, fie sume forfetare, inclusiv retroactiv, dacă nu le-au primit până acum. În momentul în care avem undă verde, adică faptul că este legal să plătim fie abonamentul pe decont la transportator direct, fie suma forfetară, noi alocăm banii imediat așa cum am făcut-o deja în toate județele unde acest lucru a fost posibil legal”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.