VIDEO: Marian Costache – „În România, lucrurile bune apar după ce un grup plătește un preț mult prea mare”

Valul de donatori de sânge generat de mărirea tichetelor compensatorii, de la 1 ianuarie 2024,  a atras cu sine și o suprasaturație a stocului pentru anumite grupe de sânge, în unele centre de recoltare din țară. Din acest motiv, în aceste centre a fost amânată donarea pentru aceste grupe, pentru câteva zile. Am vorbit #InComunitate despre acest subiect, dar și despre importanța vitală a actului de donare, cu Marian Costache,  #bloodfluencer, cofondator „N-avem SÂNGE?!” și președinte al Asociației HEM.

„A fost mărită, într-adevăr, suma pe care donatorul o primește în urma unei donări și e un lucru bun, pe fond. E un lucru bun, dar n-a fost suficient documentată în opinia noastră, această mișcare și probabil că până se așează lucrurile vor fi niște disfuncționalități, așa cum ni s-a comunicat, în mai multe centre de transfuzie din țară, inclusiv în municipiul București  a trebuit închisă ușa înainte de terminarea programului, pentru că cei care intraseră deja au suprasaturat centrul.”

 Lipsa de personal medical afectează întregul sistem de sănătate

 Blocajele în centrele de transfuzie au fost cauzate și de lipsa personalului specializat, care să se ocupe de întregul proces de donare. Sistemul medical se confruntă cu blocaje reale în aproape toate ramurile sale. Valul de pensionări, de la finalul anului trecut a adăugat o presiune foarte mare pe cei care lucrează în aceste centre, precum și pe cei din spitale. Acum se speră la o deblocare a posturilor.

 „Așa cum s-a comunicat ieri și în această dimineață, pe diverse canale, Ministerul Sănătății abia acum este pe cale să deblocheze niște posturi, pentru că presiunea este foarte mare, în mai multe puncte ale sistemului de sănătate, nu doar pe ceea ce înseamnă transfuzia, în acest moment. Prin urmare, sigur era nevoie de această creștere, dar dacă ea n-ar fi fost făcută atât de brusc, iar o parte din banii previzionați pentru a fi investiți în această direcție, ar fi fost eventual orientați către  plata suplimentară a unor medici care să fie atrași în sistem pentru a fi, repet, presiunea mai mică pe ceea ce se întâmplă acum. De fapt , ceea ce cred eu că se va vedea în zilele următoare, va fi o adoptare accelerată de măsuri în sensul ăsta, deci va trebui cumva suplimentat personalul medical, pentru că altfel nu se poate.” – Marian Costache,  #bloodfluencer,  cofondator „N-avem SANGE?!”

Schimbarea în bine apare după ce se petrece o tragedie

 Anticipare. Prevenție. Cuvinte care nu își găsesc locul în planurile celor care creionează viitorul tării. Orice schimbare în bine, a ceea ce nu funcționează cum trebuie, apare doar după ce o tragedie a avut loc deja. Tratăm efectul, nu și cauza.

 „În România, lucrurile bune apar după ce cineva, câțiva, un grup plătește un preț mult prea mare, un preț de sânge, aș putea spune, adică se vede asta la Crevedia, se vede la Colectiv, adică lucrurile bune se întâmplă după ce are loc o nenorocire, adică se întâmplă niște tristeți care sigur ar fi putut fi evitate, pentru că nu-și dorește nimeni. Oamenii care lucrează în sistemul de transfuzie sunt sub presiune și cu o responsabilitate imensă.”

România, sub media europeană în ceea ce privește donarea de sânge

 Valoarea tichetelor compensatorii pentru donarea de sânge a crescut. Au apărut blocaje, dar asta nu înseamnă că nevoia de sânge dispare. Nevoia de sânge este mare. Media donării de sânge, în România, este mult sub cea europeană. Donatorii cu ștate vechi sunt preferați pentru recoltări care, după prelucrare, se îndreaptă către cei cu afecțiuni grave. Sunt așteptați și donatorii cu grupe de sânge mai rare. Mesajul rămâne același: donează sânge!

Vreau să fie foarte clar că nevoia de sânge pentru a fi prelucrat înalt, să zicem, există în continuare. Există, sigur, acest val de donatori, în care majoritatea, din cunoștințele mele, fie sunt la prima donare, fie au mai donat cândva, cumva invitați pentru un caz, dar valul ăsta mare nu este compus din donatori recurenți, pentru că nici nu se poate, adică până la finalul anului trecut, până când să apară această măsură, media donatorilor din România, după cum se știe, și noi am comunicat în mod repetat, era undeva la 2 % din populație, ceea ce este foarte rău. Media media europeană undeva pe la 4 și țări, să zicem, cu un alt nivel de conștiință, donează în proporție cam de 6 %.” – Marian Costache,  #bloodfluencer,  cofondator „N-avem SÂNGE?!”

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.