VIDEO: Obținerea autorizației de securitate la incendiu, primul pas către siguranța ta

Autorizația de securitate la incendiu este subiectul care ocupă spațiul media al ultimelor zile. Ultimul incendiu de proporții a readus în discuție faptul că foarte multe clădiri, printre care școli și spitale, nu au această autorizație. Cum se poate obține, care sunt clădirile exceptate și care sunt cele care au nevoie de autorizația de securitate la incendiu am aflat #InComunitate de la Lt. col. Sergiu Gherman, șeful serviciului avizare-autorizare din cadrul IGSU.

„Trebuie să facem o distincție clară în prima fază, între aviz și autorizație.  Avizul reprezintă acel proces prin care o documentație tehnică de proiectare este verificată din perspectiva îndeplinirii reglementărilor tehnice de proiectare a unei construcții, care se face pe baza unui proiect tehnic și această documentație, înainte să ajungă la avizatori, în speță la ISU-urile din România, precum și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, parcurge o etapă în ceea ce privește executarea lucrării de construcții din perspectiva autorizației de construire. Până să ajungem să vorbim de aviz mai sunt de parcurs câteva etape. Și pot să amintesc, de altminteri, că aceste etape se fac la inițiativa investitorului care dorește să realizeze investiția, cu sprijinul unui proiectant de specialitate și a unui inginer de specialitate, pentru a îndeplini toate cerințele de calitate din construcții.”

Cerințe fundamentale obligatorii

În drumul ei spre autorizare, o clădire trebuie să atingă câțiva parametri de funcționare. Iar legea 10/1995 reglementează aceste cerințe.

„ Calitatea în construcții este reglementată de legea numărul 10 din 1995, care definește clar ce cerințe trebuie să îndeplinească o construcție pentru a ajunge la calitatea dorită, potrivit legii, adică vorbim de structură și stabilitate, vorbim de partea de  securitate la incendiu, de igiena și sănătatea utilizatorilor și așa mai departe. Sunt 7 cerințe fundamentale, cum sunt definite în legea 10 privind calitatea în construcții. Toate obligatorii.”

Nu toate construcțiile au nevoie de autorizație

 Spațiile comerciale cu suprafețe mai mici de 600 mp nu intră în categoria clădirilor care au nevoie de autorizare. Pentru a afla care sunt cele care au nevoie  să intre în procesul de autorizare este suficient să accesați ghidul pus la dispoziție pe site-ul fiecărui inspectorat județean.

„Un exemplu ar fi spațiile comerciale cu suprafața mai mare de 600 mp. Acestea intră în procesul de autorizare. Procesul de avizare începe prin acel proiect, se edifică lucrarea, se construiește, se modifică și așa mai departe, se recepționează, după caz, se efectuează recepția la terminarea lucrărilor și după aia emitem autorizația. Autorizația se emite, bineînțeles, cu ieșirea noastră în teren. Clădirile de comerț peste 600 mp au obligația să obțină aviz. Asta înseamnă că vor avea în spate un proiect și, în funcție de volum, de suprafață, de regim de înălțime, sunt niște criterii pe care le avem în vedere, raportat la reglementările privind normele tehnice de proiectare,  ele se vor echipa cu acele instalații.

(…)Noi am  dezvoltat un ghid, e o aplicație succintă pe care o găsim pe site-ul fiecărui inspectorat județean, un ghid privind încadrarea în aceste categorii de construcții, acel ghid, de fapt, introduce câteva elemente de referință vizavi de construcția pe care doresc să o realizez sau o am și vreau să-i schimb destinația și voi afla dacă am nevoie sau nu de aviz și autorizație. În cazul în care vreți să aflați dacă aveți obligația legală să solicitați și obțineți aviz, asta e primul demers, e un demers ușor,  la îndemâna oricui, este public, este foarte ușor de verificat, sunt de introdus câteva date tehnice și aflați dacă aveți nevoie sau nu de a autorizație.”

 Autorizația de securitate la incendiu poate fi obținută în 30 de zile lucrătoare.

 Legislația țării noastre prevede ca un aviz să fie emis în 15 zile lucrătoare, iar autorizațiile în 30 de zile lucrătoare. Scopul final este ca fiecare clădire autorizată să fie una care să asigure un climat de siguranță.

 „De multe ori  volumul de analiză este unul diferit, dar regulile sunt foarte bine definite prin reglementări. Noi urmărim ca acele reglementări tehnice să fie cuprinse în proiect, asumate de proiectant și implementate în final. Asta e scopul nostru ca și instituție de autoritate. Să vedem că se duc la îndeplinire aceste cerințe în asigurarea unui climat de siguranță pentru cetățean, până la urmă. Cerințele, care la nivel european sunt obligatorii, din perspectiva siguranței la foc, sunt cele vizavi de siguranța utilizatorilor, vizavi de asigurarea limitării propagării incendiilor față de vecinătăți. Deci trebuie să mă duc să văd și vecinătatea, să nu afecteze vecinătatea, securitatea forțelor de intervenție, adică și cel care va merge la intervenție să aibă certitudinea că dacă intră în construcție, nu se prăbușește în urma unui incendiu. Deci sunt și aceste aspecte luate în calcul.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.