Bucureștenii nu vor rămâne fără căldură deși se anunță GREVĂ GENERALĂ în serviciile publice!
Articol de Mircea Apostolescu, 12 ianuarie 2024, 11:38
În București, nu se va opri căldura, chiar dacă peste zece zile, sindicaliștii din serviciile publice vor declanșa greva, la nivel național, pentru că bucureștenii nu au nicio vină și nu trebuie să aibă de suferit, spune șefa sindicaliștilor de la Termoenergetica.
Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice (FSSCUP) avertizează Guvernul cu privire la posibilitatea declanșării unui conflict de muncă, la nivel național.
„Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice atrage atenția Guvernului României că a creat premisele declanșării unei greve la nivel național, în baza art. 155 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, împotriva politicii sociale și economice asumată de Guvern prin adoptarea Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, se arată într-un comunicat de presă al FSSCUP.
Nemulțumirile sindicaliștilor din serviciile publice sunt legate de faptul că Executivul de la Palatul Victoria nu a aprobat memorandumurile depuse de către unitățile economice din serviciile publice privind exceptarea acestora de la o parte dintre prevederile Legii 296/2023, privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
„În cazul în care Guvernul României nu va aproba, în termen de 10 zile de la data prezentului comunicat, memorandumurile privind exceptarea operatorilor regionali care prestează servicii comunitare de utilități publice de la aplicarea prevederilor art. XL și art. XLI din Legea nr. 296/2023, Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice va folosi toate mijloacele legale pentru a apăra drepturile membrilor de sindicat și va iniția acțiuni de protest, inclusiv declanșarea unei greve la nivel național, în temeiul art. 155 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social”, spun sindicaliștii în comunicatul de presă.
Cele două articole din Legea 296/2023, de la care FSSCUP solicită ca unitățile economice din serviciile publice să fie exceptate, vizează neacordarea bonurilor de masă și a tichetelor de vacanță.
Unitățile economice din serviciile publice comunitare de utilități nu sunt pe pierdere din vina salariaților, ci din cauza lipsei investițiilor și a legislației care le reglementează activitatea, explică Ioana Stoica, președintele FSSSCUP.
„Unitățile noastre nu sunt pe pierdere din cauza oamenilor sau din cauza conducerilor care au fost. Sunt din cauza lipsei de investiții și a legislației proaste. Deci, o legislație care nu îți dă voie să mărești un tarif, atâta timp cât celelalte unități îl măresc, an de an sau, uneori, a fost și de două ori pe an, și tu cumperi scump materia primă și vinzi ieftin, că nu ai un tarif, vă dați seama că ăsta este rezultatul, de insolvență și faliment”, a declarat Ioana Stoica pentru București FM.
Neacordarea acestor drepturi prevăzute în contractele colective de muncă conduce la pierderea de către salariații din serviciile publice comunitare de utilități publice a circa o treime din veniturile lor, în condițiile în care salariile din această ramură sunt mici, iar condițiile de muncă sunt foarte grele.
Reducerea veniturilor cu circa o treime, generează exodul forței de muncă din unitățile economice din serviciile publice comunitare de utilități publice către alte companii, cu salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, a explicat pentru București FM președintele FSSCUP și al Sindicatului Profesional Termoenergetica, Ioana Stoica.
În context, trebuie menționat faptul că, din FSSCUP fac parte organizații sindicale din companii de servicii publice ce activează nu doar în domeniul termoficării, ci și în cel al transportului public, în cel al alimentării cu apă și canalizării, salubritate, iluminat public, nu doar din București, ci și din Timișoara, Brașov etc.
„În primul rând, nu este numai Sindicatul Termoenergetica. Sunt toate sindicatele care fac parte din serviciile comunitare de utilități publice, adică sindicatele de pe apă, de pe salubritate, transport local, iluminat public și nu spun că nu și termoficarea face parte din această federație. Salariații care lucrează în aceste servicii publice nu sunt plătiți nici de la bugetul local, nici de la bugetul de stat.
Salariile care sunt în acest domeniu, unde munca este foarte grea, periculoasă – știți foarte bine câte accidente mortale au fost, sun foarte mici. Deci, vorbind de Termoenergetica, salariile, din totalul cheltuielilor, reprezintă 11,5%.
În momentul în care au început salariații să ne plece la alte entități, unde salariul este dublu și nu este riscul accidentelor și al condițiilor de muncă atât de mare, au venit oameni și și-au luat transferul și au spus că preferă să meargă la Mega Image, să pună pe raft, că iau mai mult decât în sistemul nostru de termoficare.
Pentru că așteptăm, de două luni de zile, un răspuns de la Guvern. Oamenii sunt disperați. Au rămas fără tichetele de masă, care însemnau o treime din salariul lor. În momentul în care i-ai luat omului o treime din salariu, vă dați seama că pleacă în altă parte”, a declarat Ioana Stoica pentru București FM.
În București, nu se va opri căldura, chiar dacă peste zece zile, sindicaliștii din serviciile publice vor declanșa greva, la nivel național, pentru că bucureștenii nu au nicio vină și nu trebuie să aibă de suferit, spune șefa sindicaliștilor de la Termoenergetica.
Reporter: Deci, se oprește căldura, în București, sau ce urmează?
Ioana Stoica: „Nu, nu, căldura, în București, nu se va opri, pentru că, în 2017, dacă vă aduceți aminte – când a fost protestul de la ELCEN, noi, termoficarea, am spus că oamenii Bucureștiului nu au nicio vină că legislația țării și legile care se dau sunt împotriva salariaților.
Deci, oamenii din București vor primi căldură. Dacă o să ajungem să reducem – pentru că avem o lege specială, care nu ne dă voie să închidem tot, o să începem exact cu entitățile de unde se dau legile și unde nu cunosc situația din teren, ce se întâmplă cu salariații, cu muncitorii, nu-i interesează dacă au ce pune pe masă, la copii și așa mai departe. Deci, salariile, în serviciile publice sunt cele mai mici”, a răspuns Ioana Stoica la întrebarea București FM.